Zondag 29/03/2020

Heel wat steun voor aftredende Vanackere

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) maakte in de voormiddag bekend dat hij de federale regering verlaat.Beeld BELGA

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback neemt de verdediging op van de ontslagnemende CD&V-vicepremier Steven Vanackere. Ook binnen eigen partij heerst er grote eensgezindheid vandaag op het trottoir van de Wetstraat 89, voor aanvang van het CD&V-partijbestuur. De binnendruppelende christendemocraten spraken één voor één hun steun uit voor Vanackere en betreurden de "rauwe en ruwe" manier waarop hij volgens hen de jongste dagen is aangepakt.

"Dit is een spijtige zaak voor hem, voor de regering en voor de partij", klonk het bij Stefaan De Clerck. In de ogen van de oud-voorzitter is Vanackere "een zeer loyaal man" die zijn job steeds correct heeft uitgevoerd. "Ik dacht ook dat de zaak intussen onder controle was", betreurde de Kortrijkzaan.

Senator Rik Torfs verbaasde zich vooral over hoe makkelijk het dezer dagen is "om tot ontslag te worden gedwongen in onze beenharde samenleving"."Als iedereen die in een lastig parket komt meteen ontslag zou moeten nemen, blijven we slechts over met mensen die nooit enig initiatief durven nemen", waarschuwde hij.

Geen schuld
Volgens de CD&V'ers treft Vanackere hoegenaamd geen schuld. "Hij is net een heel integer politicus die in een wervelwind terechtgekomen is", oordeelde europarlementslid Ivo Belet. "Hem persoonlijk kan niets worden aangewreven."

Was de druk binnen de federale meerderheid dan simpelweg te groot geworden? "Wie het schoentje past, trekke het aan", reageerde voorzitter Wouter Beke op vragen over de rol van Open Vld en MR in het hele verhaal. "Als je in een regering zit, moet er vertrouwen zijn. Ik weet niet of dat bij alle ministers even aanwezig was, maar men weet dat iedereen binnen de regering steeds de kans heeft vragen te stellen over eender welk dossier."

Maar ook bepaalde media gaan volgens de christendemocraten niet vrijuit. Eminence grise Mark Eyskens trok de vergelijking tussen politici en vliegen: "beiden kunnen door een krant worden doodgemept". "Hij was zijn eigen communicatie in de media niet langer meester", verwoordde Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy het wat minder plastisch. In zijn ogen nam Vanackere wel "een juiste beslissing" door een stap opzij te zetten.

Binnen de partij had de vicepremier in elk geval nog alle steun, verzekerde Johan Sauwens nog. Iets wat ook voorzitter Beke in de verf zette. De CD&V-topman herhaalde ook meermaals dat Vanackere de beslissing volledig uit eigen beweging nam. En ook Jong CD&V betreurt het vertrek in een persbericht.

Oud-premier Wilfried Martens verzorgde op twitter tot slot de Europese dimensie. "Respect voor de beslissing van S. Vanackere. CD&V verliest een excellente vertegenwoordiger op de EVP-tops en EVP-Ecofin-vergaderingen. De bijdragen van Vanackere werden altijd heel erg geapprecieerd door zijn Europese collega's", stuurde hij de virtuele wereld in.

Rik Torfs (CD&V).Beeld PHOTO_NEWS

"Enkel wat ongelukkige communicatie"
Sp.a-voorzitter Bruno Tobback: "Alles bij elkaar bleken er geen grote dingen te verwijten aan de minister, behalve misschien wat ongelukkige communicatie. Voor mij hoefde hij daarvoor geen ontslag nemen. Dit is geen goede zaak voor de regering".

"Tien dagen geleden luidde het nog dat er sprake was van fraude en illegale constructies. Hoe meer uitleg er kwam in het parlement, hoe meer blijkt dat er de minister niet veel te verwijten valt. Daarna kwam er nog iets anders en alweer bleek het om niet veel te gaan", zegt Tobback. "Misschien is een aantal zaken niet goed genoeg uitgelegd, maar daarvoor neem je nog geen ontslag".

Tobback vindt het ontslag geen goede zaak voor de regering, maar rekent erop dat CD&V snel een waardige vervanger aanduidt. De begrotingscontrole staat immers voor de deur. "Ik vertrouw op de wijsheid van Wouter Beke dat hij ervoor zorgt dat de opvolging vrij naadloos kan gebeuren".

Bruno Tobback (sp.a).Beeld BELGA

Crevits
Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits betreurt het ontslag van Steven Vanackere als federaal minister van Financiën. "Steven Vanackere is een zeer goed politicus en een zeer integer man. Zijn vertrek betekent een groot verlies voor de politiek", zegt Crevits. Ze verwijst naar de gelijkenissen in het politieke parcours dat zijzelf en Vanackere hebben afgelegd. "We hebben in 2004 samen de eed afgelegd als Vlaams parlementslid en in 2007 zijn we samen Vlaams minister geworden".

Crevits heeft altijd een goed contact gehad met Vanackere. "Ook vanmiddag hebben we lang gepraat. Steven was een bijzonder fijne collega en een zeer integer politicus". Crevits toont begrip voor de beslissing van Vanackere. "Ik begrijp wel dat hij het niet langer kan opbrengen om zich te verdedigen. Het is ook typisch Steven dat hij die beslissing neemt", aldus Crevits.

Vanackere zei dat uiteindelijk wel zal blijken dat hem niks te verwijten valt. "Ik heb geen reden om daaraan te twijfelen", zegt Crevits. Op Twitter wenst Crevits de nieuwe minister van Financiën, Koen Geens, en ook Pieter De Crem als vicepremier veel succes. Haar voorzitter, Wouter Beke, noemt ze een "evenwichtskunstenaar".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234