NieuwsNederland
Heel wat Nederlandse horecabazen weigeren vanavond om 20 uur te sluiten: ‘We weten nog niets over compensaties’
Veel horecazaken in Nederland lijken zich niet te gaan houden aan de nieuwe sluitingstijd van 20 uur. De maatregel maakt deel uit van een ruim pakket om de coronasituatie bij onze noorderburen onder controle te krijgen.
In onder andere Den Haag, Leeuwarden, Zwolle en Breda zijn veel ondernemers niet geneigd om te luisteren naar premier Mark Rutte. Volgens horecaondernemer Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) valt het beleid niet uit te leggen. Hij is naar eigen zeggen niet doof en blind voor de problemen in de zorg. Tijdens de persconferentie gisteren werd echter volgens hem bijna met geen woord gerept over de problemen daar, maar ging het vooral weer over de beperkingen voor de horeca.
‘De pot is leeg’
De Vos wijst ook op eerdere beloftes die gedaan werden. “Op 1 november zouden we van de maatregelen af zijn. Als ondernemer neem je weer mensen aan, breng je je voorraad op orde en dan krijg je dit.” Het gebrek aan duidelijkheid over steun in de sector voelt ook aan als een doorn in het oog.
Dennis Kaatman, een kroegbaas in Zwolle, wijst eveneens op die tekortkoming in het beleid. “Hoe kun je ons dichtgooien als er nog niets bekend is over compensatie? We snappen dat er wat moet gebeuren om de coronacijfers omlaag te krijgen. Maar dit is niet de manier. De pot is leeg.”
Ook Kaatman zegt “net weer een beetje op stoom” te zijn. Hij vreest ook voor de inkomens van de medewerkers, die nu weer onzeker geworden zijn. “Veel personeelsleden zijn student en dus afhankelijk van het loon.”
‘Soms nodig om ‘dwars’ te zijn’
Ook in Leeuwarden zijn er tientallen cafés die aangeven na 20 uur open te blijven. “Soms is het nodig om ‘dwars’ te zijn”, stelt kroegbaas Ton Eijer. “Telkens weer is er iets aan de hand en wordt er aan het knopje horeca gedraaid.”
Maarten Hindeloopen van de Haagse KHN-afdeling heeft begrip voor de misnoegde horeca-uitbaters. Hij steunt hen zelfs in hun protest om niet vroeger te sluiten. “Volgens mij is een waarschuwing het ergste wat er kan gebeuren. Wij gaan pas om 20 uur dicht als er meer duidelijkheid over compensaties komt.”