Woensdag 22/03/2023

Onderwijs

Heel wat leerlingen pas weer naar school op 1 september: ‘Het besef dat dit weleens heel lang kan duren, komt hard binnen’

null Beeld Geert De Rycke
Beeld Geert De Rycke

Volgens het officiële draaiboek mag elke leerling nog hoop koesteren om voor eind juni nog even op een échte schoolbank te zitten. Maar voor het eerste, derde en vijfde middelbaar gooien heel wat scholen de handdoek al in de ring.

Michiel Martin

“De voorbije weken ben ik eigenlijk altijd redelijk gemotiveerd gebleven. Normaal werk ik elke ochtend een beetje voor school, maar vanochtend ben ik na de liveles gewoon naar Netflix beginnen kijken. Ik heb geen doel meer om naar toe te werken”, vertelt Wannes Loobuyck (17). Het GO!-atheneum Voskenslaan in Gent liet maandag via een officiële mededeling van de directeur weten dat leerlingen van het 1ste, 3de en 5de middelbaar zich geen illusies hoeven te maken: een heropstart op school is pas voor 1 september. “Het vooruitzicht om nog naar school te moeten, hield mijn motivatie ergens recht. Nu is die helemaal weg.”

Ook bij vader Patrick Loobuyck, moraalfilosoof aan de UAntwerpen en de UGent, zakte de moed even in de schoenen. Al zeker twee van zijn vier zonen mogen het schooljaar thuis uitdoen. “Misschien was het al een beetje imaginair, maar ergens hoopten we op nog een paar schoolweken voor onze zonen. Dat die horizon nu plots heel ver opgeschoven wordt, is toch slikken. Onze energie is even platgeslagen, de grote leegte zorgt blijkbaar een beetje voor luiheid.”

De onzekerheden rond de heropstart in het onderwijs houden heel wat gezinnen bezig. Op sociale media lijken ook ouders van kleuters maken zich zorgen te maken over een dergelijk 1 september-scenario. “Toen ik begin mei een bundeltje ophaalde, sprak ik met de juf en iemand van het directieteam. Officieel is het nog niet, maar vermoedelijk is een heropstart enkel voor het derde kleuter praktisch haalbaar”, zegt Mattias De Backer (39), die kinderen in het tweede kleuter- en het instapklasje heeft.

Welzijn

Het GO!-atheneum Voskenslaan is alvast lang niet de enige die met een officiële communicatie komt. Voor alle 13 secundaire scholen van de Gentse GO!-scholengroep, en ook onder meer het KTA in Brugge, het Sint-Romboutscollege in Mechelen, het Sint-Ritacollege in Kontich en het Sint-Gabrielcollege in Boechout geldt hetzelfde verdict: het eerste, derde en vijfde middelbaar moet zeker tot september niet meer naar school komen voor lessen.

“We zien dat enkele scholen voor duidelijkheid kiezen”, zegt Nathalie Jennes, woordvoerder van het GO!-onderwijs. De onderwijskoepels houden echter vast aan het officiële draaiboek. Op 22 mei wordt de eerste fase, die vrijdag mag proefdraaien, geëvalueerd door de experts. Als 1,2 en 6 in het basisonderwijs en 6 en 7 in het secundair de test doorstaan, gaat de prioriteit in fase 2 naar de kleuters en het tweede en vierde secundair, de scharnierjaren. Voor andere groepen is er ten vroegste vanaf 2 juni een opening. “We hopen dat we vanaf die datum zoveel mogelijk leerlingen de kans kunnen geven om het schooljaar af te ronden”, zegt Jennes.

Daarvoor moeten er dus eerst heel wat precaire ‘alsen’ aangevinkt zijn, en bij de eerste fase loopt het al niet van een leien dakje. Een op de vijf basisscholen heropent op 15 of 18 mei met slechts één of twee leerjaren, bericht Het Nieuwsblad dinsdag, vooral wegens een gebrek aan ruimte of leerkrachten.

Volgens Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is het zeker geen uitgemaakte zaak dat scholen de hoop definitief zullen opgeven voor de leeftijden met de laagste prioriteit, zoals het 1ste, 3de en 5de middelbaar. “Op dit moment is er gewoon nog te weinig informatie om dat met zekerheid te kunnen communiceren.”

“Ik sta hier nu in een school die normaal een 650 leerlingen per dag kan ontvangen, maar met alle veiligheidsperimeters is dat geslonken naar 250. Er zijn lokalen die simpelweg niet geschikt zijn om een halve klasgroep te ontvangen", vertelt Nathalie Vanden Bossche, coördinerend directeur van de Gentse GO!-scholengroep, die dus voor drie secundaire jaren de heropstart naar 1 september verschuift. “De inschattingen van onze capaciteit zijn duidelijk: niet alle leerlingen zullen naar school kunnen. Dat was een moeilijke beslissing, maar wel een die duidelijkheid biedt: we zetten een veilige omgeving voorop.”

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), die duidelijk liet verstaan “contactonderwijs boven afstandsonderwijs” te verkiezen, toont alvast begrip voor de keuzes die scholen nu maken.

“We merken trouwens dat het afstandsonderwijs naar behoren werkt. Voor leerlingen in kwetsbare situaties blijven we ook oplossingen op maat zoeken”, verantwoordt Vanden Bossche de educatieve context. De scholengroep laat voorlopig wel ruimte om eind juni een moment in te lassen om met elke klasgroep het schooljaar af te ronden, als de richtlijnen dat toelaten. “Dat staat eerder in het teken van het welzijn van de leerlingen.”

Het welzijn van de ouders kan duidelijk ook een duwtje in de rug gebruiken. “De twee voorbije maanden gingen vrij goed, maar het besef dat dit weleens heel lang kan duren, kwam best hard binnen. Mijn vrouw en ik geloven heel erg dat kinderen functioneren als een spiegel van onze eigen emoties. Wel: afgelopen weekend waren onze kinderen heel erg lastig”, zegt De Backer, criminoloog aan de KU Leuven. “De impact op het welzijn van kwetsbare gezinnen was sowieso al erg groot. Ik vrees dat die er nu ook zal zijn voor gezinnen die normaal veerkrachtiger zijn. Ook voor mijn eigen gezin durf ik dat niet uit te sluiten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234