Woensdag 01/02/2023

GezondheidZiekenhuizen

Heel wat Belgen die op intensieve zorg lagen, kampen maanden later nog met problemen

Op de corona-afdeling van het UZ Gent ziekenhuis. Beeld Wannes Nimmegeers
Op de corona-afdeling van het UZ Gent ziekenhuis.Beeld Wannes Nimmegeers

Heel wat mensen die op de dienst intensieve zorg terechtkomen, kampen tot maanden daarna met fysieke, cognitieve en psychologische problemen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Jorn Lelong

Zo’n 991 mensen met Covid-19 liggen op dit moment op de dienst intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen. Maar ook voor de patiënten die de intensieve zorg verlaten hebben, is het fysieke en mentale leed allesbehalve voorbij, toont een nieuw rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Meer dan de helft van de patiënten kan tot maanden na een verblijf op Intensieve Zorg te maken krijgen met het postintensievezorgsyndroom (PICS).

Dat kan zich in de eerste plaats uiten in de vorm van fysieke klachten, zoals extreme spierzwakte of doorligwonden. 20 tot 40 procent van de patiënten ervaart ook langdurige cognitieve problemen, zoals geheugenverlies, moeite om zich mondeling uit te drukken, of aandachtsstoornissen. Ook psychische problemen, zoals angstaanvallen, hallucinaties, depressie of in erge gevallen posttraumatische stressstoornis, kunnen opspelen.

“Momenteel wordt het postintensievezorgsyndroom vaak niet geïdentificeerd in België. Het is niet alleen weinig bekend in de medische wereld en bij het grote publiek, maar patiënten die de IZ verlaten, worden ook niet systematisch opgevolgd”, zegt Dr. Germaine Hanquet, hoofdonderzoeker van de studie. Anders dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Italië, is er in België geen gecoördineerde nazorg van IZ-patiënten. “Dat zou nochtans vermijden dat de ziekenhuizen telkens opnieuw het warme water moeten uitvinden”, zegt Mark Noppen, CEO van het UZ Brussel, waar ze IZ-patiënten op regelmatige basis terugzien. Het UZ werkt daarvoor samen met revalidatieziekenhuis Inkendaal. Daarnaast houdt het UZ vergaderingen met huisartsenkringen om hen te informeren over de symptomen van postintensievezorgsyndroom.

Wouter De Corte, intensivist aan het AZ Groeninge in Kortrijk, zegt dat de nazorg bij IZ-patiënten zich op nauwelijks tien jaar tijd snel ontwikkeld heeft. “Tien jaar geleden stopte ons verhaal eens mensen het IZ verlaten hadden.” Vandaag houdt het AZ wekelijks een multidisciplinair overleg met de ziekenhuisdiensten om het revalidatietraject van de patiënt uit te stippelen. Toch maakt hij een kanttekening. “Psychologische klachten treden vaak pas op eens de patiënt het ziekenhuis verlaten heeft. Tot op heden is er geen gestructureerde psychologische ondersteuning bij de patiënten thuis. We vernemen die klachten meestal door een doorverwijzende arts of op vraag van de familie of de patiënt zelf.” Ook hij zou een gecoördineerde aanpak wenselijk vinden. “De overheid zou ervoor moeten zorgen dat elk ziekenhuis hetzelfde niveau van nazorg kan bieden. Nu berust die volledig op de goodwill van het ziekenhuisteam.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234