Donderdag 23/01/2020

heeft zin in een nieuwe 'Pest in 't paleis'

'In januari presenteren we op het stripfestival van Angoulême een nieuwe reeks van 'Jaguar', meer policier, meer humor en misschien onder een andere naam'

Jan Bosschaert

Wijnegem

Eigen berichtgeving

Armand Plottier

Is Jan Bosschaert (46) dan misschien toch een kunstschilder? Het idee alleen al doet hem lachen: "Met de vermelding 'kunstschilder' op mijn visitekaartjes en een bronzen plakkaat aan de deur, zeker." Toch toont hij nog tot het einde van deze week twintig van zijn schilderijen in de Antwerpse galerie Van Campen & Rochtus. "Dit werk gaat over relaties. Sommige mensen menen ten onrechte dat ik alleen maar blote madammen kan tekenen." (lacht)

Hoewel Bosschaert als graficus opgeleid is en al zijn hele leven schildert, behoort hij niet echt tot de kunstwereld. "Neen, ik voel me inderdaad niet thuis in de wereld van de galerieën"; geeft hij onmiddellijk toe. "Hier bij Van Campen & Rochtus wel en misschien ook bij Galerie De Zwarte Panter, hoewel ik voor De Panter wellicht te braaf en te realistisch ben."

"Alhoewel, tijdens de nasleep van de Dutroux-affaire, net toen de verhalen over satanisme circuleerden, exposeerde ik mijn naakte duivelinnetjes. Heel onschuldig allemaal maar je had achteraf het gastenboek van die expositie eens moeten inkijken. Volgens de mededeling van een sinistere onbekende moest de lege tussenruimte tussen mijn oren worden bewerkt, het liefst met een klauwhamer. Dan schrik je wel even en loop je 's avonds niet meer zo zorgeloos door een duister achterafstraatje."

Bosschaert heeft nog iets gemeen met zijn kunstbroeders uit de vorige eeuwen: hij schildert graag in opdracht. "Waarom ook niet? Vaak maak ik vrouwenportretten op bestelling. Eerst maak ik enkele schetsen ter voorbereiding en op basis daarvan laat ik de opdrachtgever kiezen wat ik ga uitwerken."

Toch blijft Bosschaert, zoals hij zelf zegt, in de eerste plaats kostwinner van een gezin, en die schilderen niet alleen maar. "Kostwinners tekenen stripverhalen of zijn illustrator. (lacht) Ik heb nu eenmaal het imago van de brave huisvader. Maar, en noteer dat maar, ik zou wel graag eens een moord plegen. Dat moet een enorme kick geven, denk ik." (lacht)

En omslagen van jeugdboeken zijn bij hem wel in goede handen, vaak zijn het tekeningen van jonge meisjes. "Als ik op de boekenbeurs kom, schaam ik mij soms. Vaak denk ik dan, zou jij niet beter ook eens wat jonge mensen een kans gunnen?" Maar Bosschaert weet duidelijk wat het publiek apprecieert. Ooit moest hij eens in een jury, samen met Jan Hoet, een boekomslag bekronen. Uiteindelijk werd voor Hoets keuze geopteerd. "Het boek met Hoets omslag heeft voor geen meter verkocht. Veel te donker en veel te somber." (lacht smakelijk)

Nu nog steeds wordt de tekenaar aangeklampt door mensen die graag een vervolg op Pest in 't paleis uit 1983 zouden zien. In dat album liet hij een aantal politici uit die tijd, zoals Gwij Verafstoot (de toen nog piepjonge Guy Verhofstadt) in een zestiende-eeuws decor figureren en dat sloeg overduidelijk aan. "Toen ik dat album tekende, had ik amper benul van politiek. Bovendien moest ik als new-waver middeleeuwse pakken tekenen. Stel je voor. (lacht) Nu heb ik echt wel zin in een vervolg. Jammer genoeg heeft scenarist Guido Van Meir het momenteel te druk, onder meer met zijn theaterprojecten. Dus, als andere scenaristen zich geroepen voelen, dat ze iets laten weten. Ik meen het, hoor."

Ook 'Sam', zijn stripreeks met in de hoofdrol een jonge vrouwelijke garagiste, ligt al enkele jaren in de ijskast. "Eerlijk gezegd vrees ik dat Sam daardoor al een beetje blauw ziet." 'Sam' deed het behoorlijk maar de reeks bleef toch hangen op 8.000 à 10.000 verkochte exemplaren, en een doorbraak in Frankrijk zat er ook niet in. "Als je met zo'n reeks echt wilt doorbreken, moet je minstens tien albums maken en voor continuïteit zorgen." Voorlopig heeft Bosschaert andere prioriteiten. Sam definitief afschrijven zou echtervoorbarig zijn, want gelukkig blijven Bosschaerts vingers jeuken. "Wees gerust, Sammeke zal terugkomen in een aantal kortverhaaltjes, die dan bijvoorbeeld in de 'megaboeken', de stripverzamelbundels van Standaard Uitgeverij, kunnen verschijnen."

Filmplannen heeft de jeugdige garagiste - voorlopig - niet meer. "Er zijn plannen geweest om met haar als hoofdpersonage een serie te maken, maar volgens de betrokken productiehuizen moest zij dan ouder worden. Negentien, geloof ik. Het meisje in onze albums is amper veertien. Die plannen zijn dus afgesprongen maar ik blijf hopen. Sam zou toch uitstekend in een Ketnet-sitcom passen?"

"Een reeks als 'De geverniste vernepelingskes', die ik samen met scenarist Urbanus voor het mannenblad Ché maak, is in feite ideaal. Oorspronkelijk verschenen de vernepelingskes wekelijks, maar dat was te zwaar. De mensen beseffen te weinig hoe hard ik aan zulke tekeningen moet werken. Het is echt afmattend marathonwerk, hoor. Een schilderij maken is daarentegen meer een sprint. Na afloop voel ik me fris." (lacht)

Sam en de vernepelingskes mogen in eigen land dan wel populair zijn, Bosschaerts succesnummer bij uitstek is natuurlijk zijn internationaal vermaarde 'Jaguar'-serie. In januari volgend jaar wordt het nieuwe 'Jaguar'-album gepresenteerd op het stripfestival van Angoulême. "De nieuwe reeks zal meer policier-achtig worden, misschien met een nieuwe naam en meer humor. Scenarist Jean Dufaux wil van de naam 'Jaguar' af, maar ik weet het niet. Waarom zouden we een naam die internationaal bekend is wijzigen? En ja, meer humor is duidelijk mijn idee. Dufaux heeft nu eenmaal niet de naam een grapjas te zijn. Dat heeft dan vooral met zijn scenario's te maken. Mensen die hem kennen weten wel dat hij echt wel gevoel voor humor heeft."

Al te vaak heeft men gezegd dat Bosschaert zijn stripreeksen 'in de steek liet'. "Met 'Jaguar' wil ik tonen dat ik wel een stripreeks kan maken, zie! (klopt krachtig op tafel) Ik ga ermee door tot ik het beu ben." (lacht)

De tentoonstelling van Jan Bosschaert en Karolien Van De Put, nog tot de 'finissage' op zondag 28 maart van 14 tot 18 uur en op afspraak (03/294.06.62). Op die slotdag is er tussen 16 en 18 uur een optreden voorzien van Bar 8 (viool, altviool, sax en trombone, piano en contrabas). Galerie Van Campen & Rochtus, Verschansingsstraat 52, in Antwerpen. Zie ook www.janbosschaert.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234