Zaterdag 10/06/2023

AchtergrondOnderwijs

‘Heeft studeren nu wel nut?’: scholen willen examens redden, maar leerlingen zitten met extra stress

‘Daarnet zat ik in de klas te studeren, en plots kwam de gedachte bovendrijven dat het misschien allemaal geen zin heeft’, getuigt Amélie Swinnen (17) uit Ukkel. Beeld Photo News
‘Daarnet zat ik in de klas te studeren, en plots kwam de gedachte bovendrijven dat het misschien allemaal geen zin heeft’, getuigt Amélie Swinnen (17) uit Ukkel.Beeld Photo News

In een week tijd is het aantal scholen dat dichtging wegens corona zo goed als verdubbeld, van 69 naar 115. Intussen nadert de examenperiode en maken leerlingen zich zorgen. ‘In de hele hogere cyclus van het middelbaar heb ik bijna geen normale examens gehad.’

HLN

Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) was donderdag niet van plan om extra maatregelen te nemen, maar het Overlegcomité vrijdag viseert ook de scholen. Volledig afstandsonderwijs behoort tot de mogelijkheden.

Een aantal schooldirecties nam al de vlucht vooruit en sloot de poorten zonder dat er sprake was van een clusterbesmetting of overmacht door te veel afwezig personeel. Zeker sinds het onderwijsoverleg van afgelopen vrijdag op vraag van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het GO! de procedure versoepelde, proberen veel scholen op deze manier de examenweek te redden.

Maar zelfs dan blijft het voor vele scholieren nagelbijten. Ze zijn bang dat ze hun examens missen omdat ze in quarantaine moeten. “Daarnet zat ik in de klas te studeren, en plots kwam de gedachte bovendrijven dat het misschien allemaal geen nut heeft”, zegt Amélie Swinnen (17) uit Ukkel.

“Een oom van mij is besmet. Mijn mama is toch nog bij hen op bezoek geweest nadat de rest van het gezin een eerste keer was getest. Ik begrijp dat ze haar familie wou zien, maar zou relaxter zijn als er toen geen contact was geweest. Bij een tweede zelftest, twee dagen later, bleek ook mijn neef positief . Mama heeft intussen zelf lichte symptomen, en heeft zich op haar beurt laten testen. We wachten nu op de uitslag. Zelfs als ik alleen positief zou testen zonder ziek te worden, moet ik tien dagen in quarantaine. Dan mis ik bijna al mijn proeven.”

Afhaaleten

Op vraag van de kinderen heeft de moeder zich nu opgesloten in haar kamer. “Mama leeft nu al twee dagen in afzondering”, vertelt Swinnen. “Volgende dinsdag staat mijn eerste examen in een reeks van negen geprogrammeerd. Ik zit in mijn laatste jaar economie-talen en wil goede examens afleggen. Nu ben ik daar klaar voor. Ik heb geen zin om in januari inhaalproeven af te leggen, dan heb je geen kerstvakantie. Ik hou net van die examensfeer en een reisje als beloning nadien.”

Scholen hebben de mogelijkheid om leerlingen die hun examen misten vrij te stellen van de proeven en hen een evaluatie te geven op basis van hun dagelijks werk. “Maar ik wil echt examens afleggen”, zegt Swinnen. “De uitslag is een graadmeter waarbij je kan checken wat je goed ligt en of je de voorkennis voor verdere studies wel hebt vergaard. Ik heb dat nodig bij het maken van mijn studiekeuze.

“In de hele hogere cyclus van het middelbaar heb ik bijna geen normale examens meer gehad. Dit is al de vijfde examenreeks in de pandemie. Dat maakt me extra onzeker over mijn capaciteiten: ik heb de indruk dat die online examens wat gemakkelijker zijn gemaakt. De voorbije twee jaar hebben we bovendien van tal van vakken niet alle leerstof gezien. In het thuisonderwijs vond ik ook geen enkele les leuk. Nu we weer in de klas werkten, raakte ik opnieuw meer geïnteresseerd. Maar als straks alles weer sluit, heb ik echt geen motivatie meer.”

Digitaal alternatief

Tal van schooldirecties werken noodscenario’s uit om de examens te redden. “Leerlingen die door corona proeven missen, kunnen we tot 24 december inhaalexamens laten afleggen. We zijn er nog niet uit of de kinderen die dan nog ziek zijn na de kerstvakantie inhaalproeven moeten doen. Dan ontneem je hen hun vakantie”, zegt directeur Johan Vanloo van het Sint-Martinus-College in Overijse. De school stapte donderdag al over op digitaal leren in de hoop zoveel mogelijk klassen uit quarantaine te houden. “Van examens op afstand is hier absoluut nog geen sprake.”

In het Oscar Romero-college in Dendermonde wil directeur Joeri Debauwe een digitaal alternatief organiseren voor scholieren die in quarantaine zitten. De gewone examens op school wil hij extra veilig laten verlopen. Leerlingen moeten er hun proeven afleggen met mondmasker op, ook al zitten ze op voldoende afstand van elkaar in een goed verlucht lokaal.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234