Maandag 26/10/2020

'Heeft mijn zoon straks nog zijn vaste begeleidster?'

Vandaag hervatten de onderhandelingen over het M-decreet. Vanaf 1 september zou extra hulp voor leerlingen met een zorgnood of een beperking vanuit nieuwe regionale ondersteuningswerken moeten worden geregeld. Maar de timing is krap en intussen heerst er grote onzekerheid bij begeleiders, ouders en leerlingen.

"Hiervan lag ik de nacht van Moederdag wakker, mevrouw Crevits", schrijft een bezorgde moeder, die anoniem wenst te blijven, omdat een deel van haar omgeving niet weet dat haar zoon gediagnosticeerd is met een autismespectrumstoornis, aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Ze is niet zozeer bezorgd over de bitsigheid waarmee de hervorming van het M-decreet wordt afgedwongen, wel over de onzekerheid die ermee gepaard gaat en de gevolgen voor haar zoontje van zes.

"Mijn zoon heeft geen verstandelijke achterstand, maar is bijvoorbeeld heel snel afgeleid door prikkels." Binnen het huidige M-decreet krijgt haar zoon, net als 12.658 andere leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs, een zogenaamde GON-begeleider - GON staat voor geïntegreerd onderwijs - die officieel werkt in het buitengewoon onderwijs en wordt uitgezonden naar verschillende gewone scholen. De GON-begeleider ondersteunt de juf en zoekt oplossingen op maat om leerlingen gewoon onderwijs te laten volgen. "De begeleidster van mijn zoon helpt vaak met hele kleine dingen. Op welke plek in de klas zijn de minste afleidingen aanwezig of hoe kan de uitleg van de juf visueel ondersteund worden? De juf zegt dat hij met zevenmijlslaarzen vooruitgaat."

Maar die groei staat nu op de helling. De GON-begeleidster in kwestie, die al vele jaren met de school samenwerkt, verdwijnt door de geplande regioafspraken misschien uit beeld. "Net nu ze een goede band hebben opgebouwd. Mijn zoon heeft vele talenten, alleen vertrouwt hij die niet snel aan mensen toe. Het heeft zijn begeleidster maanden gekost vooraleer hij helemaal is opengebloeid." Een lang proces dat op 1 september misschien van vooraf aan moet beginnen.

Vorige maand kondigde Crevits aan dat de Vlaamse Regering vanaf komend schooljaar elk jaar 15,2 miljoen euro extra zal voorzien voor het M-decreet (DM 06/04). Zo'n driehonderd nieuwe begeleiders zullen onder meer leerlingen met gedragsstoornissen helpen. De minister benadrukte toen dat alle middelen zullen worden samengebracht in regionale ondersteuningsnetwerken, waarin alle partijen overleggen: gewoon en buitengewoon onderwijs, de pedagogische begeleidingsdienst en de Centra voor Leerlingenbegeleiding. De Vlaamse Onderwijsraad, waarin de koepels en vakbonden zijn vertegenwoordigd, was positief over het model, maar stelde vragen bij een invoering op 1 september, zoals Crevits wenst.

Onderhandelingen

Vandaag worden de onderhandelingen met de koepels en vakbonden verdergezet. Zij wensen liefst vandaag al, zo valt te horen, duidelijkheid voor het personeel en de concrete middelen en overgangsmaatregelen.

"De GON-begeleiding lijkt gegarandeerd, maar de vraag is: wie zal ze geven en uit welke school zal de begeleider komen?", zegt Peter Op 't Eynde, regiodirecteur van de pedagogische begeleidingsdienst Mechelen-Brussel voor Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Dat zorgt voor ongerustheid, ook bij de scholen. Onze directeurs kunnen hun GON-begeleiders nu weinig tot niets zeggen. Wij proberen samen met onze directeurs zo goed en zo snel mogelijk ondersteuningsnetwerken op te zetten, maar zonder duidelijkheid van de overheid is dat allerminst evident."

Niemand die weet waar hij aan toe is, straks op 1 september. "En dat terwijl continuïteit zo cruciaal is deze kwetsbare groep", zucht de moeder die de brief aan Crevits schreef.

Verdeling van middelen

Maar niet alleen de strakke timing, ook de verdeling van de middelen zorgt voor onenigheid. Het gaat in totaal om iets meer dan 100 miljoen euro voor het volgende schooljaar. Zo'n 30 procent daarvan wordt verstrekt op basis van het aantal kinderen met geattesteerde zorgnoden. De rest volgens het totaal aantal leerlingen per school.

"Alle partners in het veld doen het onmogelijke om ervoor te zorgen dat op 1 september elk kind de ondersteuning krijgt die het nodig heeft", stelt Op 't Eynde. "Zouden onze politici zich dan ook kunnen focussen op de kern van de zaak, eerder dan zich te verliezen in ideologische discussies?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234