Vrijdag 10/07/2020

Analyse

Heeft Michelle Obama zonet Donald Trump de doodsteek gegeven?

First lady Michelle Obama.Beeld AP

Door merg en been. De speech van first lady Michelle Obama op een Clinton-campagnemoment heeft misschien wel de presidentsrace beslecht. In een vlammend betoog heeft ze de vloer aangeveegd met Trump, zonder hem bij naam te noemen. "Dit gaat niet over politiek. Dit gaat over menselijk fatsoen."

Eerst lijkt het erop dat Obama haar standaardspeech gaat opdreunen - in minder dan een maand tijd is ze al vijf keer met de campagnekaravaan van de Clintons meegereisd - maar halverwege trakteert ze New Hampshire op iets anders. Iets veel beters. Er moet Obama iets van het hart, haar afschuw voor Trumps uitspraken in een gelekte video uit 2005. "Vorige week zagen we deze kandidaat (Donald Trump, fvd) opscheppen over het aanranden van vrouwen. En ik kan niet geloven dat ik het nu heb over een kandidaat om de president van de Verenigde Staten te worden."

Het wordt muisstil in de zaal: "Het is schandalig, onaanvaardbaar. Welke partij men ook aanhangt, geen enkele vrouw verdient een dergelijke behandeling. Niemand verdient dit soort beledigingen. Ik weet dat dit een presidentscampagne is, maar dit gaat niet over politiek. Dit gaat over menselijk fatsoen."

Met trillende stem vervolgt ze: "Dit raakt mij persoonlijk, en ik ben zeker dat velen onder jullie hier ook door geraakt zijn. De schandelijke opmerkingen over onze lichamen, het fnuiken van onze ambities als vrouw. Het is gruwelijk en angstaanjagend. En de waarheid is: het kwetst."

De first lady heeft recht van spreken. Sinds haar man voor het Witte Huis is gegaan, is ze veelvuldig het slachtoffer van seksistische aanvallen geworden - niet zelden met een racistische ondertoon. Ze weet maar al te goed dat Trumps opmerkingen, en de bekrompen kijk op vrouwen die ze reflecteren, nog steeds schering en inslag in hedendaags Amerika zijn. In 2012 grapte een Californische komiek nog dat "Playboy Ann Romney (echtgenote van de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, fvd) 250.000 dollar heeft aangeboden om voor het magazine te poseren, en het Witte Huis not amused is omdat National Geographic slechts 50 dollar biedt."

Beeld AP

Ongezien voor een first lady

In haar halfuur durende speech framet Obama de verkiezing dan ook als een cruciaal moment in de geschiedenis van de vrouw - niet alleen omdat een vrouw het voor het eerst tot het stembiljet heeft geschopt, maar ook om de boodschap te verkondigen dat Trumps attitudes tegenover vrouwen een moderne samenleving onwaardig zijn.

"Vrouwen, we moeten herstellen van deze shock en doen wat we altijd gedaan hebben in dit land. We moeten onze mouwen oprollen. We moeten aan het werk gaan", schreeuwt ze de menigte toe.

Obama heeft zich andermaal ontpopt tot dé ster in de Clinton-campagne - herinner u ook de 'When they go low, we go high'-speech tijdens de Democratische conventie. Met uitspraken die tot de meest uitgesproken van een first lady in de moderne Amerikaanse geschiedenis behoren, heeft Obama zichzelf in het centrum van de campagne genesteld. Deze vrouw houdt niet van politiek vitriool en ze zal het ventileren.

Beeld AP

Het campagneteam van Clinton was er als de kippen bij om Obama’s speech grondig te retweeten. Ook Clinton zelf heeft het betoog vermeld in een bijeenkomst met vrijwilligers in San Francisco: "Als je het nog niet gezien hebt, hoop ik dat je dat zal doen. De first lady heeft niet enkel een emotionele en sterke speech gegeven over wat er op het spel staat tijdens deze verkiezingen, maar ook wie we zijn als Amerikanen."

'Pure fictie'

En Trump? Die zit in het defensief. Tijdens een campagnemoment in Florida, minuten nadat Obama had gespeecht, betoogde de Republikein dat hij het slachtoffer is: "Deze uitzinnige claims over mij zijn vals." Hij suggereerde ook dat de Clinton-campagne de opmerkingen heeft laten orkestreren: "De Clintons hebben deze laster gefabriceerd. Pure fictie, leugens gewoon."

Donald Trump.Beeld Getty Images

En de Republikeinse presidentskandidaat heeft wel nog meer kopzorgen. De afgelopen dagen kwamen verschillende vrouwen met beschuldigingen naar buiten dat de presidentskandidaat hen tegen hun wil zou hebben gekust of betast. The New York Times publiceerde verhalen van twee vrouwen waarna Trump dreigde met een rechtszaak tegen de krant. Maar de huisjurist wees die claim donderdag af: “Niets in ons artikel heeft ook maar de geringste invloed gehad op de reputatie die de heer Trump zichzelf heeft bezorgd door eigen woorden en daden”, stelde David McCraw in een brief namens de hoofdredactie. 

Als klap op de vuurpijl was er nog deze cover van het gezaghebbende tijdschrift TIME die we u niet willen onthouden (zie onder). Neen, het was geen goede week voor Donald Trump. When they go high, he goes down in the polls.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234