Donderdag 08/12/2022

Catalonië

Heeft een mol een rol gespeeld bij de arrestatie van Puigdemont?

Solidariteit bij de gevangenispoort. Beeld EPA
Solidariteit bij de gevangenispoort.Beeld EPA

De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont heeft een klacht ingediend wegens de schending van zijn privacy. Spionnen plaatsten in ons land een gps-tracker onder zijn auto. Toch is het niet die tracker die heeft geleid tot zijn aanhouding.

Erwin Verhoeven

Een villa in de Rue de l'Avocat in Waterloo. Maandelijkse huur 4.400 euro. Hier woont – of moeten we zeggen 'woonde' – de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. De dag nadat hij er zijn intrek nam, vond je ze niet meer op Google Earth. Aan plaats geen gebrek. Zes slaapkamers. Drie badkamers. En vooral, een garage met plaats voor vier auto's. We mogen er dus van uitgaan dat de Renault Espace met nummerplaat 1-KKN-586 waarmee Puigdemont in ons land zijn verplaatsingen maakte, niet zomaar onbewaakt om het hoekje stond geparkeerd.

En toch. Lluís Escolà, een officier van de autonome Catalaanse politie Mossos d'Esquadra die Puigdemont bijstond sinds zijn vlucht naar België, ontdekte op een donkere winterochtend bij een 'routinecontrole' van de wagen een gps-tracker. Het ding werd ontmanteld en er werd klacht ingediend. Puigdemont wist dus vanaf die dag – voor zover hij daar nog aan twijfelde – dat zijn doen en laten zeer zorgvuldig werd gadegeslagen.

Reputatie

Er was eigenlijk maar één verdachte: de Spaanse geheime dienst CNI (Centro Nacional de Inteligencia). Die heeft geen lange traditie, zoals bijvoorbeeld de collega's van de Britse MI5, maar wel een zekere reputatie.

Hoofddoel, zo zegt de oprichtingswet uit 2002, is het dienen van de regering in Madrid. "Om elke bedreiging van de onafhankelijkheid of integriteit van de Spaanse staat af te wenden." Activiteiten in het buitenland behoren tot het arsenaal. Ze zijn eerder regel dan uitzondering. Het traceren, tegenwerken en neutraliseren van een 'staatsgevaarlijk' heerschap als Puigdemont behoort tot de kerntaken.

Er wordt dezer dagen niet op middelen of mensen gekeken om die uit te voeren. Het CNI volgt al maandenlang met tientallen geheime agenten de Belgische ballingschap van de Catalaan. Madrid wist op die manier dat Puigdemont donderdag naar Helsinki vertrok. Volgens Spaanse media werd dat uitstapje gevolgd door wel twaalf spionnen.

Veel merkwaardiger is dat de regering in de Spaanse hoofdstad ook weet had van het feit dat Puigdemonts wagen een dag later vanuit Waterloo in noordelijke richting vertrok. Het Europees arrestatiebevel tegen de voormalige Catalaanse minister-president werd daarop onmiddellijk opnieuw geactiveerd door rechter Pablo Llarena van het opperste gerechtshof in Madrid.

Polizei!

Het CNI ging ervan uit dat zijn doelwit per auto zou terugkeren vanuit het hoge noorden. Zo gebeurde ook. Volgens de krant El País liet men hem rustig door Denemarken rijden. Duitsland leek de Spanjaarden een betere optie om hem aan de kant te laten zetten. Vermoedelijk toetsten ze dat eerst af met Berlijn. Puigdemont was nog geen 30 kilometer op Duitse bodem of agenten klopten aan het raampje bij een tussenstop aan een benzinestation: "Polizei. Aufmachen, bitte."

Spaanse media zeggen dat de Renault Espace werd getraceerd dankzij het gsm-signaal van 'één van de vrienden' van Puigdemont. Indien dit juist is, komen er niet veel gegadigden in aanmerking. In de auto zaten op het moment van de arrestatie vijf mensen: de Catalaanse leider zelf; zakenman Josep María Matamala Alsina, zijn vertrouweling en geldschieter; professor Josep Lluis Alay Rodríguez, specialist in de geschiedenis van Tibet en Mongolië aan de universiteit van Barcelona; en tenslotte de twee Mossos-agenten die met de auto van Waterloo naar Stockholm reden: Xavier Goicoechea Fernández en Carlos de Pedro López. Het is eigen aan geheime diensten dat ze redelijk zwijgzaam zijn over hoe ze juist werken. Of daar – om verwarring of tweedracht te zaaien – foute informatie over lekken. We mogen ervan uit gaan dat dit ook hier het geval is. Maar de Mossos is in elk geval toch een intern onderzoek gestart naar eventuele mollen.

Wie of wat het ook was, Puigdemont zit ondertussen in een Duitse cel. Het gerecht daar heeft zestig dagen om zich uit te spreken over de gevraagde uitlevering. De zaak verdeelt nu al de Duitse publieke opinie. Ondertussen wordt in ons land de klacht over de gps-tracker onderzocht. In het ding zat een simkaart, maar de kans dat die rechtstreeks kan worden gelinkt aan een eigenaar lijkt miniem.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234