Zondag 05/12/2021

Heeft de C nog toekomst in ACW?

Het ACW schudt het verleden van zich af. De christelijke koepelorganisatie krijgt vandaag een nieuwe naam en zal voortaan als een netwerk functioneren. 'Besparen op onderwijs, werk en welzijn betaal je cash.'

Iets meer dan vier jaar geleden besloot het congres van het ACW om een vernieuwingsoperatie door te voeren. De toenmalige directeur van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving aan de KU Leuven Patrick Develtere kreeg in september 2010 het mandaat om als voorzitter die shift mogelijk te maken. Vandaag presenteert hij op het oprichtingscongres het ACW 2.0.

"Die vraag om verandering was er al toen ik begon", zegt Develtere op een terras in Schaarbeek, waar hij samenzit met ACW-vrijwilliger Johannes Claeys en Internationaal Comité-coördinator Ylva Berg. "Dat heeft niets te maken met wat daarna is gebeurd."

Het 'daarna' begon in oktober 2011 met Dexia. De bank viel, waardoor het ACW zijn investering in Dexia bijna volledig verloren zag gaan via zijn coöperatieve vennootschap Arco. Arco ging zelf in vereffening en dat zorgde ervoor dat zo'n 780.000 burgers hun spaargeld misschien definitief kwijt zijn.

Storm

Daarmee was de storm voor het ACW nog niet bedwongen. In maart 2012 werd duidelijk dat de koepelorganisatie nog altijd winstbewijzen van Dexia had en later beschuldigde N-VA het ACW van onfrisse praktijken met die winstbewijzen. In de nasleep daarvan besloot Steven Vanackere, een CD&V'er van ACW-signatuur, in maart 2013 op te stappen als minister van Financiën.

De wonden binnen het ACW waren diep. De koepelorganisatie werd een bedrijf in herstructurering en de vernieuwingsoperatie werd door de val van Dexia meteen ook vertraagd. Maar vanaf vandaag wil Develtere vooral naar de toekomst kijken. Zo krijgt zijn beweging een vzw-structuur en een nieuwe naam. De katholieke traditie wordt bekrachtigd in de nieuwe statuten en visie, maar volgens sommige bronnen zal de 'C' hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. Ook vervelt de koepelorganisatie tot een netwerk.

"Dat is nodig om ons aan te passen aan de complexe netwerksamenleving", zegt Develtere. "Wij hebben zelfvertrouwen en de kracht van 250.000 vrijwilligers. We geloven dat we nodig zijn om tussen staat en markt te werken."

En om die taak te vervullen zal het nieuwe netwerk niet meer de huidige zes, maar elf organisaties tellen. Onder het netwerk zullen ACV, CM, Familiehulp, Femma, kwb, KAJ, Okra, Pasar, CM-Ziekenzorg, het Internationaal Comité en Wereldsolidariteit vallen. Welzijnszorg, Pax Christi, Groep Intro en Arktos worden geassocieerde partners. Develtere: "Het ACW wil de motor en de facilitator zijn. De elf leden willen oplossingen zoeken voor de dagelijkse problemen van mensen, wegen op het beleid en zo antwoorden vinden die hun eigen expertise overstijgen.

Het ACW mikt daarbij vooral op wat zij "kwaliteit van leven" noemen. Integratie, eenzaamheid, luchtvervuiling en combinatie arbeid/gezin zijn slechts enkele problematieken waaronder het netwerk zijn schouders wil zetten. "Wij gaan kijken hoe we kunnen helpen", zegt Develtere. "Eén op de drie kinderen ademhalingsproblemen door de vervuiling. Onze organisaties kunnen zich hierrond mobiliseren in samenwerking met bijvoorbeeld de Bond Beter Leefmilieu of Natuurpunt. Dat geldt ook voor de ouderenzorg. De staat heeft de middelen niet om dat op te lossen, maar wij kunnen met Okra, Familiehulp en CM initiatieven ontwikkelen zoals kleinschalig groepswonen voor senioren."

Sociale welvaart

De te vormen regeringen, zowel op Vlaams als federaal niveau, mogen volgens Develtere niet besparen op de sociale welvaart.

"We kijken met argusogen naar de regeringsvorming. Er moet 12 miljard worden bespaard en dat moet sociaal-rechtvaardig gebeuren. Besparen op werk, onderwis en welzijn is besapren op mensen. Dat betaal je op korte termijn cash. Dat er langs Waalse kant bij de MOC grote angst is ontstaan over de N-VA-voorstellen (de Franstalige tegenhanger van het ACW roept de Franstalige partijen op om niet te regeren met N-VA, RA), kan ik begrijpen. De MOC zegt dat de afbouw van de sociale zekerheid of de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd niet kan. Wij vinden dat ook."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234