Maandag 30/03/2020
Mondmaskers hebben enkel nut voor wie zelf besmet is.

CoronavirusMondmaskers

Heeft België nu genoeg mondmaskers? Alle vragen beantwoord

Mondmaskers hebben enkel nut voor wie zelf besmet is.Beeld Getty Images

Deze week komen er nog 14 miljoen mondmaskers naar ons land. Terwijl de nood voor zorgverleners enorm groot is, zijn er nog steeds mensen die ze gebruiken om over straat te lopen. Terwijl dat volgens experts niet helpt tegen het virus.

Hebben we nu genoeg mondmaskers?

Meer dan zes miljoen. Zoveel mondmaskers zijn er zondagnacht en maandagochtend nog eens aan ons land geleverd. Of die maskers nu genoeg zijn om de hele epidemie door te komen? Allicht niet. “Maar we merken wel dat het makkelijker wordt om de maskers aan te leveren”, zegt Jan Eyckmans, de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. “Wij doen er ondertussen alles aan om de voorraden aan te vullen. En ik denk dat we nu aan het juiste ritme kunnen importeren.”

Twee weken geleden waren de ziekenhuizen op weg naar een ‘kritiek punt’ voor hun stocks aan mondmaskers, zegt Eyckmans. Maar nu is de situatie dus gekeerd. Ook al is het elk land voor zich om genoeg maskers op de markt te vinden, toch lijkt het te lukken. Onder meer omdat de toevoer vanuit China weer op gang komt.  

In de loop van deze week verwacht de regering nog eens 14 miljoen mondmaskers, zo heeft minister Philippe De Backer (Open Vld) zondag bekendgemaakt. Plus nog eens 1,2 miljoen van de sterk beschermende FFP2-maskers, die in ziekenhuizen erg nodig zijn voor het zorgpersoneel dat in aanraking komt met Covid-patiënten. 

Over het bestellen van de mondmaskers is er al heel wat politiek gekissebis geweest. Nadat een bestelling door minister De Block bij een Belgisch-Turks bedrijf in de soep draaide, kwam donderdagnacht al een levering van vijf miljoen chirurgische  maskers en 100.000 FFP2-maskers aan uit China. Die gingen naar ziekenhuizen en huisartsen. 

Waarom zijn er bij de levering gisteren veel meer mondmaskers naar Vlaanderen gegaan dan naar Wallonië?

Omdat elk gewest zelf moet beslissen hoeveel mondmaskers het nodig heeft. Voor de laatste levering van zondag en maandagochtend nam Vlaanderen er 4,6 miljoen voor zijn rekening. Een miljoen gingen er naar Wallonië en zo’n 400.000 naar Brussel. In samenspraak met de FOD Volksgezondheid bestellen de gewesten mondmaskers voor de diensten die onder hun bevoegdheden vallen. De 4,6 miljoen Vlaamse maskers zijn nu bedoeld voor het personeel in woonzorgcentra. Ook de gezinszorg en de thuisverpleging krijgen een deel. 

“Het personeel van de woonzorgcentra staat in contact met de meest kwetsbare groep”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. “Er is een lijst met prioriteiten gemaakt over waar de maskers het meest nodig waren. Bovenaan staan uiteraard de ziekenhuizen en huisartsen, omdat zij direct contact hebben met patiënten. Woonzorgcentra en de thuiszorg staan daar net onder.”

De leveringen volgen ondertussen een bekend stramien. Als de vliegtuigen met de mondmaskers aankomen, wordt de bestelling overgebracht naar de kazerne van Peutie en van daaruit verder verspreid. 

Wat is precies het verschil tussen een chirurgisch masker en een FFP2-masker?

Simpel gesteld: enkel een FFP2-masker beschermt de drager goed tegen het virus. Chirurgische maskers bieden veel minder bescherming. Maar als een patiënt besmet is, zorgt zo’n chirurgisch masker er wel voor dat hij het virus niet verder gaat verspreiden. Het masker houdt namelijk de druppeltjes uit zijn mond tegen. 

Eyckmans wil particulieren nogmaals oproepen om zelf geen FFP2-maskers te dragen. “Om jezelf helemaal te beschermen moet je er ook veiligheidskledij bij dragen zoals in een ziekenhuis”, zegt hij. “Maar de techniek voor hoe je die kledij en het masker aandoet en weer uitdoet is heel belangrijk. Als je die niet goed kent, bestaat er een gevaar dat je alsnog besmet wordt. Daarom, hou die maskers dus alstublieft voor het zorgpersoneel.” 

Heeft het zin om op straat een mondmasker te dragen?

Weinig. Chirurgische mondmaskers beschermen de drager dus maar gedeeltelijk tegen rondvliegende virusdeeltjes. Toch zie je nog steeds mensen op straat lopen met een mondmasker aan, terwijl dat in de ziekenhuizen of in andere zorginstellingen veel beter gebruikt zou kunnen worden.

Volgens viroloog Steven Van Gucht, woordvoerder van het wetenschappelijk comité dat het coronavirus in ons land opvolgt, zijn de andere hygiënemaatregelen belangrijker. Als je genoeg afstand houdt tussen jezelf en andere mensen voorkom je dat ze in je gezicht zouden hoesten. Ook een sjaal, coltrui of handschoenen hebben volgens hem niet zoveel zin. Al kunnen ze er misschien wel voor zorgen dat mensen minder met hun handen aan hun gezicht komen.

Veel mensen hebben ondertussen zelf al een naaimachine bovengehaald om mondmaskers te maken. Ook daar: vaak is het beter dan niets, maar zeker niet ideaal. Om daarop in te spelen heeft de FOD Volksgezondheid wel tips gepubliceerd over hoe je relatief goede mondmaskers kan maken. Die maskers, vooral bedoeld voor mensen die ziek thuis zitten, werken eigenlijk als mini-kussensloopjes waar je een filter in kan schuiven. Wil je een goede filter gebruiken? Dan knip je volgens de FOD beter een stuk uit een stofzuigerzak. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234