Vrijdag 18/10/2019

Natuur

Hedwigepolder wordt straks vogelparadijs

De tureluur zou over een halve eeuw in groten getale te zien moeten zijn in de polder. Beeld shutterstock

De Hedwigepolder zal over een halve eeuw een gevarieerd landschap zijn, waar duizenden vogels een trekpleister vinden. Tot die conclusie komen Vlaamse en Nederlandse onderzoekers.

Vier jaar hebben onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en het Nederlandse zee-instituut NIOZ bekeken hoe de Hedwigepolder zich zal ontwikkelen. Hun onderzoek werd gisteren gepresenteerd tijdens een symposium in Antwerpen en maakt een einde aan een jarenlange discussie.

In 2005 spraken Vlaanderen en Nederland namelijk af dat de polder zou worden 'ontpolderd' en omgevormd tot natuurgebied, als compensatie voor de verdieping van de Westerschelde. Die verdieping is belangrijk voor de toevoer van grote containerschepen richting Antwerpse haven.

Tegenstanders vonden het onbegrijpelijk dat goede landbouwgrond werd opgeofferd. Ze vreesden ook dat het nieuwe gebied zou gebruikt worden om overtollig slib uit de Schelde te lozen, omdat het gebied toch nergens voor zou dienen.

Computermodel

Maar volgens de wetenschappers heeft de Hedwigepolder wel degelijk een mooie toekomst. Ze gebruikten voor hun voorspelling een speciaal computermodel en hebben ook lab- en veldexperimenten gedaan. Er moest in kaart worden gebracht hoe de wisselwerking tussen nieuwe planten, waterbeweging, bodemophoging en geulvorming zal evolueren.

De eerste jaren zal er volgens hen nog weinig begroeiing zijn. Eerst ontstaat een nat natuurgebied met veel bodemdieren, steltlopers en watervogels. Slib en zand zullen heel langzaam het gebied vullen, waardoor er typische schorvegetatie ontstaat.

Na een halve eeuw moet het gebied een gevarieerd schor- en slikkenlandschap zijn, waar ook duizenden vogels als het visdiefje, de tureluur en de wulp te zien zijn. Het hele gebied moet ook bijdragen aan een betere waterkwaliteit van de Westerschelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234