Donderdag 23/09/2021

The Future Is Feminist

Hedendaags feminisme kent vele lagen

De Filipijnse choreograaf Eisa Jocson en visueel artiest Russ Ligtas als Sneeuwwitje in de voorstelling 'Princess'. Beeld rv Jörg Baumann
De Filipijnse choreograaf Eisa Jocson en visueel artiest Russ Ligtas als Sneeuwwitje in de voorstelling 'Princess'.Beeld rv Jörg Baumann

Filmscreenings, performances, debatten, workshops en een expo. Onder de noemer The Future is Feminist staan alle activiteiten in de Beursschouwburg tot eind december in het teken van het hedendaagse feminisme. 'Het draait al lang niet meer alleen rond de gelijkheid tussen man en vrouw.'

De Beursschouwburg in Brussel kent intussen een traditie van focusprogramma’s die gelinkt zijn aan actuele thema’s. “Toen we het thema voor dit semester een dik half jaar geleden moesten bepalen, was de heisa rond Donald Trump in volle gang", vertelt algemeen en artistiek directeur Tom Bonte. "We lieten ons inspireren door de Women’s March die op zijn verkiezing volgde." Wereldwijd kwamen toen miljoenen mensen op straat tegen de vrouwonvriendelijke uitspraken van de pas verkozen Amerikaanse president.

Die demonstraties werden georganiseerd door een opvallend diverse groep mensen. Onder meer antiracisten, lgbt-organisaties, milieubewegingen en abortusgroeperingen waren aanwezig. "Hedendaags feminisme draait niet meer alleen rond gelijkheid tussen man en vrouw. Het gaat ook over gelijkheid tussen blank en zwart of tussen religies", stelt Bonte. "Vandaar ook dat de slogan The Future Is Female uit de jaren 70 intussen veranderd is in het inclusieve The Future Is Feminist.”

Onderhuids

Die visie wordt artistiek doorgetrokken in het tjokvolle programma. De Nigeriaans-Amerikaanse performancekunstenaar Jaamil Olawale Kosoko geeft dit weekend de aftrap met zijn stuk #negrophobia dat op 29 september in Belgische première gaat. Naar aanleiding van de moord op zijn broer onderzoekt Kosoko het onderhuidse racisme in de westerse cultuur. In een mengeling van lezing-performance en slam poetry confronteert hij het publiek met het feit dat het medeverantwoordelijk is voor het in stand houden van uitsluiting en discriminatie.

Een week later gooit de Filipijnse choreograaf Eisa Jocson het over een andere boeg. In de voorstelling Princess staat ze verkleed als Sneeuwwitje op de planken, samen met de visuele artiest Russ Ligtas. Daarmee klaagt ze aan dat de iconische sprookjesprinsessen in Disneyland altijd door witte actrices gespeeld worden. Disneyland Hongkong is de grootste werkgever voor dansers uit de regio. Maar omwille van hun Aziatische trekken krijgen ze alleen maar bijrollen. Jocson ontleedt het prototypische gedrag van de ideale prinses en plaatst het niet-westerse lichaam vrolijk in het centrum van de aandacht. Verwacht een Disney-trip op speed.

Queer

Thema’s als stereotypering, racisme, genderidentiteit, het schoonheidsideaal en ongelijke machtsverhoudingen komen ook aan bod in de films en performances van onder anderen Dana Michel, Samira Elagoz, Antonia Baehr en Aurelie di Marino. Daarnaast wordt een verdiepend, haast didactisch luik ingericht. Via workshop Race & Racism en leesgroepen rond thema’s als het vrouwelijke lichaam en queer feminism (activisme dat het patriarchaat en de exclusiviteit van de mannelijke of vrouwelijke genderidentiteit aanvecht), wil de Beursschouwburg inzicht bieden in de vele lagen en visies die het hedendaags feminisme rijk is.

Daarmee gaat het huis geen enkel heikel debat uit de weg. “We maken geen cesuur tussen ons artistieke project en de maatschappij", stelt Bonte. "De gelijkheidsgedachte speelt voor alle duidelijkheid dan ook niet enkel dit semester een rol voor ons. We proberen ze duurzaam door te trekken naar alle niveaus van onze werking: divers in gender, geaardheid, afkomst, kleur, leeftijd enzovoort. Net zoals het jonge publiek uit deze fascinerende metropool dat we willen aantrekken.”

The Future is Feminist loopt van 29/09 tot 22/12 in de Beursschouwburg, Brussel. beursschouwburg.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234