Donderdag 22/04/2021

Hebt u al veel van Brussel 2000 gemerkt?

undefined

Waar zit Brussel 2000? Is het festival inderdaad te weinig zichtbaar of is er meer aan de hand? Voor een evaluatie van het festival is het zeker nog te vroeg, maar niet voor een kleine rondvraag bij een aantal mensen die in Brussel wonen en/of werken: hebben zij al veel van Brussel 2000 gemerkt?

Luckas Vander Taelen, europarlementslid (Agalev) en Vlaams gemeenteraadslid in Elsene: "Heb ik al iets van Brussel 2000 gemerkt? Jawel. Ik ben op het openingsweekeinde naar een paar dingen geweest. Maar daar moet ik meteen aan toevoegen dat het festival mij inderdaad te weinig zichtbaar lijkt. Wellicht zijn er wat te weinig populaire evenementen. Daarmee bedoel ik vooral grootschalige evenementen, van het genre zoals er in Parijs in 1989 werden georganiseerd voor het Bicentenaire. Ik verwacht wel dat er de komende maanden nog een aantal van die dingen in Brussel zal komen."

"Versta me niet verkeerd, ik apprecieer het wel wat Bob Palmer (intendant Brussel 2000, SH) doet. Hoe hij voor de stadswijken kiest met een specifiek initiatief. Maar om een ander voorbeeld te geven: ik was gisteren in Gent en daar zag je echt veel volk op straat voor die Over the Edges-tentoonstelling van Jan Hoet. Als ik daaraan denk, kan ik niet onverdeeld enthousiast zijn over wat Brussel 2000 tot nu toe presteert. Ik vermoed zelfs dat de modale Brusselaar nog altijd niet weet dat er zoiets als een festival aan de gang is. Er zijn wel bals in de gemeentes van de stad, maar er is duidelijk dat gebrek aan zichtbaarheid. Het festival lijkt me ook een tikkeltje elitair, iets waar ik op zich geen problemen mee heb, maar dan heb je iets nodig dat daar tegenover staat. Dat is wel vaker de beste combinatie: een volks initiatief als locomotief voor het moeilijkere werk."

Is dit typisch Brussels, dat gebrek aan zichtbaarheid?

"Dat denk ik niet. Ik denk dat het meer met de instelling van de Brussel 2000-ploeg te maken heeft. Maar goed, ik verwacht nog veel van dit festival, laat ik daarmee voorlopig besluiten." Julien Vrebos, filmregisseur (van o.a. Le Bas Masqué) en notoir Brusselaar: "Brussel 2000? Spreek me daar niet van! Verschrikkelijk vind ik dat. Dat heeft als bedoeling een feest te zijn, maar ik heb daar zo mijn bedenkingen bij. Dat openingsweekend: wat was dat eigenlijk? Zo'n beetje Japans vuurwerk aan de basiliek van Koekelberg? Allez! Wat heb ik daar verloren? Neen, ik versta het niet. Schotten (een verwijzing naar Bob Palmer, SH) schijnen nochtans clevere mensen te zijn."

"Ik heb dat weekend een feest in de Marollen meegemaakt. Dat was plezant, maar er zijn daar al andere feestjes geweest die nog veel plezanter waren. Want een Brusselaar is een echte feestvierder: die heeft niet veel nodig om te feesten. Weet je waar volgens mij het échte feest had moeten plaatsvinden? In de Brabantstraat, dáár had een multiraciaal feest moeten plaatsvinden, niet aan de basiliek van Koekelberg! Maar de Brusselaars laten zich nu weer eens overspoelen, ze vegen er hun kas aan. Den boom in met het festival, dát is mijn gedacht." Frieda Van Wijck (VRT) werkt in Brussel en gaat er naar eigen zeggen regelmatig stappen: "Ik heb voor het eerst iets gelezen over Brussel 2000 op het vliegtuig. Ik heb me toen blauw geërgerd. Dat was nog vóór het festival begon. Ik las dat Robert Palmer het festival bewust low key wou houden. Als het zoveel kost, mag het toch met een beetje bombarie gepaard gaan, denk ik. Maar heb ik nu al veel van Brussel 2000 gemerkt? Ik heb eerlijk gezegd geen idee van wat het programma inhoudt." Willy Courteaux, Shakespeare-vertaler en voormalig Humo-redacteur: "Ik volg dat festival niet. Dergelijke evenementen zijn niet aan mij besteed. Ik voel me niet thuis op grote manifestaties, tenzij voor een of ander politiek doel. De festivalopening? Dat was toch vooral vuurwerk?"

"Mij ergert het enorm dat men blijkbaar moet wachten op een festival om het leven in de stad een beetje te veraangenamen. Hier in de buurt zijn ze nu een parkje aan het heraanleggen: de straat wordt versmald om de snelheid van de auto's te verminderen. Nu is daar ineens wel geld voor." Chris Lomme, actrice: "Ik ben zelden in Brussel de laatste tijd. Ik repeteer een nieuwe theatervoorstelling, er zijn opnamen aan de gang voor een nieuwe film en voor beide moet ik buiten Brussel zijn. Heb ik al veel van het festival gemerkt? Neen dus. Een paar spandoeken hier en daar in de straat. Er schijnt van alles te doen te zijn, maar ik heb daar geen tijd voor. Ik hou ook niet zo van die grote feesten."

"Ik vraag me af of dit helpt, zoveel gedoe. Er is natuurlijk Het Groot Beschrijf binnenkort. Dat zal ongetwijfeld een prachtige dag worden, maar dat bestond allang vóór Brussel 2000. Wat ik wel merk, is dat er nu meer Nederlands wordt gesproken. Dat vind ik positief, want de meeste Vlamingen kennen Brussel nog altijd niet. Misschien is dat een invloed van het festival. We kunnen maar beter optimistisch blijven: al wat gebeurt, is positief." (SH)

Luckas Vander Taelen: 'Er is een gebrek aan zichtbaarheid, maar het heeft ook met het programma te maken'

(Foto Dieter Telemans)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234