Televisie
Hebben echt alle West-Vlamingen al een lief?
Wat hebben 'Vind je lief', 'Singles' en 'Mijn lief is vrijgezel' met elkaar gemeen? Alle drie zijn het druk bekeken datingprogramma's die deze zomer onze Vlaamse televisie kleuren. En alle drie kampen ze met een schrijnend tekort aan West-Vlaamse kandidaten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
In een realityprogramma als 'Komen eten' durven ze de kop al eens opsteken, onze West-Vlamingen, maar via de nationale televisie op zoek gaan naar een lief, dat gaat voor velen blijkbaar toch een brug te ver. In de talrijke datingprogramma's die onze Vlaamse zenders dezer dagen rijk zijn, is het met een vergrootglas zoeken naar West-Vlaamse kandidaten. In 'Vind je lief' is welgeteld één van de 15 hoofdsingles afkomstig uit de kustprovincie, bij de koppels die deelnemen aan 'Mijn lief is vrijgezel' is er zelfs geen enkel van West-Vlaamse oorsprong.
Het opmerkelijke feitje doet dan ook vragen rijzen: waarom hebben West-Vlamingen het - in tegendeel tot de rest van hun landgenoten - niet zo begrepen op datingprogramma's? Hebben ze misschien al allemaal een lief? Of, iets waarschijnlijker, zit het gewoon niet in hun volksaard?
'Binnenfretters'
Volgens Annelien Coorevits, presentatrice van onder andere Singles en Temptation Island én zelf West-Vlaamse in hart en nieren, lijkt het vooral dat laatste te zijn. "Je mag natuurlijk niet veralgemenen, maar doorgaans zijn West-Vlamingen wel terughoudender en meer gesloten dan andere Vlamingen. We hangen onze problemen niet zo snel aan de grote klok en bespreken ze nog het liefst binnen de familie."
Ook stand-upcomedian Wouter Deprez bevestigt dat West-Vlamingen vooral 'binnenfretters' zijn. "West-Vlamingen praten vooral over hun gevoelens via het weer. Zelf heb ik het ook moeilijk om dingen rechtstreeks te zeggen", zo zegt hij aan Het Laatste Nieuws.