Woensdag 02/12/2020

Hate speech toelaten om geweld te vermijden

Heeft de politie goed gehandeld of niet, door zondagavond een extreemrechtse betoging in Gent toe te laten? Agenten zeggen dat ze zo erger hebben vermeden, maar intussen riepen 250 actievoerders wel racistische leuzen voor de daklozenopvang, met alle kritiek van dien.

Op filmpjes op Twitter en Facebook is te zien hoe de meute met Bengaals vuur en voetzoekers door Gent trok. Op een bepaald moment belandde de groep betogers voor de daklozenopvang in het Baudelopark. "We hate you Roma, we do" en "Shame on you, Roma", klonk het daar, terwijl binnen gezinnen met kinderen zaten.

"De collega's ter plekke en de mensen in de nachtopvang waren erg onder de indruk", zegt Alain Slock, inhoudelijk directeur CAW Oost-Vlaanderen. "Dat is normaal, als daar opeens zo'n bende staat. De kinderen en jonge gasten die in de nachtopvang verblijven, zijn meteen naar binnen gestoven. Ze zullen schrik hebben gehad."

De betoging kwam er na een oproep op Facebook. Officieel mocht de actie eigenlijk niet plaatsvinden, want ze was niet aangevraagd bij de Gentse politie. Maar die koos ervoor de betoging niet meteen op te breken.

"We wisten via sociale media al even dat er een betoging zou plaatsvinden", zegt Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie. "Het ging over extreemrechtse individuen en voetbalsupporters. We hebben een risicoanalyse gemaakt en beslist dat we de betoging beter konden laten doorgaan, omdat we die zo beter konden controleren."

De politie wou een Brussels scenario vermijden, stelt Langeraert. "We wilden voorkomen dat de betogers zich zouden opsplitsen en dat de betoging zou ontaarden. De politie was aanwezig vooraan, achteraan en aan de zijkanten van de massa. We hadden steeds controle over de groep."

Na twee uur besliste de politie dat het genoeg was geweest en werd de actie toch nog opgebroken. Uiteindelijk werden er vier mannen gearresteerd. "De groep was toen al uitgedund tot zo'n 35 mensen", zegt Langeraert. "Grote baldadigheden hebben we kunnen vermijden." Op sociale media krijgt de politie zowel lof als kritiek voor hun optreden. De meesten zijn het erover eens dat dankzij hun aanpak erger is vermeden. Ook het feit dat de politie een aantal van de amokmakers persoonlijk kende en hen persoonlijk aansprak om erger te vermijden, kan op veel appreciatie rekenen.

Maar dat de meute zonder problemen racisme kon spuien voor de nachtopvang, doet de wenkbrauwen fronsen. "Ik snap dat de politie hier een moeilijke afweging moet maken", zegt Pascal Debruyne, stadsonderzoeker aan de Universiteit van Gent en begeleider van enkele Roma-gezinnen. "Vanuit strategisch oogpunt hebben ze de rust erg goed bewaard. Maar wat die betogers hebben geroepen, druist in tegen de antiracismewet. Oproepen tot haat en geweld is een misdrijf."

Debruyne kan er niet bij dat de betogers tot voor de nachtopvang mochten marcheren. "Dat is er vér over. Voor de gezinnen en kinderen die daar verblijven, is dat echt een trauma. Als 200 man staat te roepen voor de plek waar jij moet slapen, dan zorgt dat voor een enorme angst. Dat had de politie moeten voorkomen."

Ook CAW-directeur Slock vindt het vreselijk. "Dat zo'n opstoot van racisme kan in een stad als Gent, vind ik verschrikkelijk. Over de strategie van de politie kan ik mij niet uitlaten. Wel moet ik benadrukken dat zowel mijn medewerkers als de mensen in de opvang vinden dat de politie hen gisterenavond heeft beschermd en verdedigd. Hun aanwezigheid was een geruststelling."

Klacht indienen

De Gentse burgemeester Daniel Termont (sp.a) overweegt stappen te ondernemen. "Racistische 'hate speech' hoort absoluut niet thuis in onze stad. Ik laat onderzoeken of ik als burgemeester klacht kan indienen op basis van de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234