Woensdag 20/01/2021

Hasseltse klokkenluiders vandaag weer aan de slag

Mary-Ann Vonckx en Vera Vrancken, de twee klokkenluiders bij de Limburgse politiezone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek (Hazodi), worden deze ochtend na een 13 maanden durende schorsing weer op het werk verwacht.

Vrijdagavond rond 19 uur kregen ze allebei een gerechtsdeurwaarder op bezoek die kwam melden dat hun schorsing met onmiddellijke ingang is opgeheven en dat ze vandaag terug op het werk worden verwacht. Vonckx en Vrancken werden op 10 september 2010 geschorst nadat het parket van Hasselt hen vervolgde op betichting van diefstal en het politiecollege van Hazodi via zijn advocaat Hugo Lamon burgerlijke partij stelde tegen hen. De 'diefstal' bestond hierin dat ze een vervalst examenformulier als bewijs van fraude hadden doorgespeeld aan het Comité P.

Op 11 oktober sprak de rechtbank in Hasselt Vrancken, gewezen hoofd administratie bij Hazodi, en haar collega vrij van alle aantijgingen. Enkele dagen daarvoor kwamen zij uitgebreid aan bod in een reportage van Panorama. "Het was logisch dat de schorsing na onze vrijspraak zou worden opgeheven", zegt Vera Vrancken. "Maar onze jarenlange strijd was tot hiertoe weinig logisch. We zitten al dertien maanden thuis, nadat men ons eerst op alle mogelijke manieren heeft gepest. Ik durf nog altijd niet geloven dat er een kans bestaat dat ik ooit mijn job als politiesecretaris terugkrijg.

"Maandag (vandaag, ddc) is bij zone-Hazodi een brugdag, dus een wettelijke feestdag. Normaal horen wij niet te werken, maar Mary-Ann en ik hebben besloten om toch maar te gaan. Wij zouden normaal op 10 november 'op gesprek' moeten komen. Wij veronderstellen dat men die datum heeft vervroegd."

Zaterdag berichtte deze krant over het lidmaatschap van ex-Hazodi-korpschef Michel Beckers, advocaat Hugo Lamon en Steve Stevaert bij de Hasseltse vrijmetselaarsloge. Het vervalste examen dat aanleiding gaf tot de schorsing had tot doel de dochter van een logelid aan een baantje te helpen bij de politiezone, wat ook lukte.

Michel Beckers, die in 2005 werd genoemd in een drugsdossier, maar nog een kleine zes jaar op post kon blijven, was de voorbije weken nog veelvuldig aanwezig in de bureau's van de politiezone. Hij zou dit weekend op vraag van het politiecollege 'met verplicht verlof' zijn gestuurd, maar onder welke juridische vorm dat is gebeurd was gisteren niet helemaal duidelijk. "Er is tussen de nieuwe korpschef en mijnheer Beckers een afspraak dat die laatste voorlopig met verlof is", zegt Ann Louwet, de woordvoerster van burgemeester Hilde Claes.

In een reactie op onze berichtgeving distantiëren verschillende vrijmetselaarsloges zich van de gebeurtenissen in Hasselt. De Kempense loge A.L. Diogenes laat weten dat ze niks te maken heeft of wil hebben met de Hasseltse affaire: "wij als werkplaats ijveren net met elke vezel om dergelijke praktijken te bestrijden". Naast Vrancken en Vonckx waren er nog twee andere klokkenluiders die de praktijken bij Hazodi wilden aanklagen. Zij achten zich "weggepest" en verlieten het korps. (DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234