Verenigde Staten
Harvard schrapt embleem faculteit vanwege link met slavernij
De prestigieuze rechtenfaculteit van de Amerikaanse universiteit Harvard doet zijn officiële wapen in de ban. Daartoe heeft een commissie van de topuniversiteit gekozen. Het symbool zou ongepast zijn omdat het is ontleend aan het familiewapen van een 18e-eeuwse slavenhouder, die ooit de eerste leerstoel van de rechtenfaculteit financierde.
Het besluit van de commissieviel gisteren, meldt The New York Times, na maanden van protestacties tegen het symbool. De drie bundels graan die prijken op het schild van Harvard Law School zijn ontleend aan het familiewapen van Isaac Royall Jr., een welgestelde 18e-eeuwse grootgrondbezitter die een sleutelrol speelde bij de oprichting van de faculteit. Het enige probleem: Royall verkreeg zijn fortuin als zoon van een slavendrijver.
In zijn testament liet Royall, die stierf in 1781, een landgoed na aan de Harvard-universiteit, waarmee de rechtenfaculteit deels kon worden gefinancierd. De Harvard Law School nam het schild officieel in gebruik in 1937.
'Te veel mensen zien de associatie met slavernij', concludeert de commissie. Vorig jaar begon een groep studenten genaamd Royall Must Fall een protestactie tegen het wapen. Volgens de studenten verheerlijkte de faculteit een man van wie historisch bewezen is dat hij tientallen slaven bezat en ooit een slavenopstand op brute wijze heeft neergeslagen.
Volgens de commissie moet het embleem 'meer de waarden van de rechtenfaculteit vertegenwoordigen'. Tien van de twaalf commissieleden stemden voor een wijziging van het wapen. De decaan van de faculteit heeft het besluit inmiddels goedgekeurd en de directie van Harvard zal dat zeer waarschijnlijk ook doen.
Onomstreden is het besluit allerminst. Annette Gordon-Reed, een prominente hoogleraar rechtsgeschiedenis aan Harvard, werpt tegen dat met het schrappen van het embleem ook de herinnering aan de slaven - wiens werk de faculteit indirect heeft gefinancierd - wordt uitgewist. 'Mensen moeten juist nadenken over slavernij wanneer ze denken aan het Harvard-wapen.'
BREAKING: After advocacy by @RoyallMustFall, @Harvard_Law has recommended it change its shield: https://t.co/fEFloe7XfR @ReclaimHLS
— Harvard Law Record (@hlrecord) 6 maart 2016
Rhodes Must Fall
De Royall Must Fall-campagne is een directe verwijzing naar soortgelijke studentenprotestacties in Zuid-Afrika en Engeland. De protestbeweging Rhodes Must Fall voerde succesvol campagne tegen een standbeeld van de Britse kolonist Cecil Rhodes bij de universiteit van Kaapstad.
Ook in de Britse studentenstad Oxford voerde een studentengroep actie tegen een beeld van Rhodes, dat is verwerkt in de gevel van Oriel College. Het college besloot echter het beeld te behouden, mede omdat het anders veel geld dreigde mis te lopen van boze alumni en financiers.