Harvard creëert fonds van 100 miljoen ter compensatie van rol tijdens slavernij
De prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard heeft dinsdag aangekondigd dat het 100 miljoen dollar (zo’n 94 miljoen euro) vrijmaakt om te compenseren voor zijn rol in de slavernij.
Het geld komt in een fonds dat gebruikt gaat worden om “educatieve en sociale achterstanden te helpen aanpakken die veroorzaakt zijn door de erfenis van de slavenhandel en racisme”, aldus de universiteit.
De aankondiging van het hulpfonds volgt op een uitgebreide interne evaluatie van de rol van de universiteit in de slavernij, waarvan de resultaten op haar website zijn geplaatst. Uit het rapport blijkt dat medewerkers van Harvard, onder wie vier presidenten, meer dan zeventig personen tot slaaf maakten voordat in 1783 de slavernij werd verboden in de staat Massachusetts. Harvard werd in 1636 opgericht in Cambridge, nabij Boston.
In het rapport staat ook dat de universiteit “profiteerde van uitgebreide financiële banden met slavernij”, inclusief donaties van slavenhandelaren.
Harvard is niet de enige Amerikaanse onderwijsinstelling in de VS die stappen zet in de richting van herstelbetalingen voor historisch onrecht. Zo richtte de Georgetown University uit de hoofdstad Washington D.C. eveneens een hulpfonds op ter grootte van 100 miljoen dollar. Onder andere na raadpleging van Georgetowns studenten werd besloten dat het geld ten goede moet komen aan de afstammelingen van slaven die in de negentiende eeuw door de - toen elitaire - jezuïetenschool werden verkocht.