Dinsdag 29/11/2022

Hartmassage nu! Of het hart nu klopt of niet

Amerikaanse hulpverleners hoeven niet meer eerst de polsslag te voelen van de patiënt vooraleer over te gaan tot hartmassage en mond-op-mondbeademing. Amerikaanse burgers worden ook aangeraden zich massaal een automatische defibrillator, een toestel dat met stroomstoten het normale hartritme probeert te herstellen, aan te schaffen. De toestellen moeten binnenkort volledig ingeburgerd zijn en bij voorkeur in elke woonkamer aanwezig. Dat staat te lezen in een gloednieuw rapport van de American Heart Association dat volgende week gepubliceerd wordt in hun maandblad Circulation.

Met het rapport wil de hartfederatie het aantal overlevenden van een hartstilstand opdrijven. In de Verenigde Staten krijgen elk jaar 250.000 burgers een hartstilstand. Slechts 5 procent van de slachtoffers die onwel worden buiten een ziekenhuis, overleeft daadwerkelijk de reanimatiepoging. Volgens hartspecialisten heeft dat veel te maken met tijdverlies en het verkeerd diagnosticeren door de hulpverlener. Elke EHBO-toediener was totnogtoe verplicht om bij een hartstilstand eerst te kijken of de patiënt nog een polsslag had. Aan de hand daarvan kon de hulpverlener opmaken of de patiënt een hartstilstand had of enkel was flauwgevallen.

Maar een onderzoek van dokter Mary Fran Hazinski, een hartspecialist verbonden aan het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, toonde recentelijk aan dat hulpverleners zich in 35 procent van de gevallen vergisten van diagnose en daardoor veel tijd verloren. Een tweede luik van het onderzoek toonde het grote nut aan van de automatische defibrillator. Een patiënt met hartstilstand die binnen de minuut behandeld wordt met stroomstoten heeft een veel grotere kans om te overleven. Nu worden de toestellen steeds vaker gebruikt in luchthavens, casino's, hotels en andere plaatsen waar hartproblemen vaak voorkomen. Maar een ruimer gebruik zou volgens dokter Hazinski elk jaar duizenden levens kunnen redden.

Een onthutsende vaststelling vond de Amerikaanse hartfederatie, die prompt nieuwe richtlijnen uitvaardigde voor het toepassen van reanimatietechnieken. Die zetten de hulpverleners aan om meteen met hartmassages en mond-op-mondbeademing te beginnen nadat ze vastgesteld hebben dat de patiënt niet meer reageert op signalen en niet meer ademt. Bovendien roept de federatie de Amerikanen op om massaal defibrillators te kopen. "We geloven dat de defibrillator een deel van de Amerikaanse veiligheidscultuur moet worden, vergelijkbaar met een brandblusapparaat. Dat heeft ook iedereen in huis", zegt Edward P'Stapleton, spoedgevallenspecialist verbonden aan de State University van New York en medeauteur van het rapport aan Reuters. Volgens P'Stapleton zijn de toestellen overigens heel gebruiksvriendelijk. Ze zijn computergestuurd, werken volledig automatisch en de bediener ervan krijgt verbale instructies over het gebruik ervan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234