Dinsdag 31/03/2020

'Hart vasthouden voor een repressief beleid'

Het wordt steeds duidelijker dat Antwerpen afstevent op een rechtse coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld. Een vooruitzicht dat de meer dan veertig procent Antwerpenaren die links of progressief hebben gestemd allesbehalve vrolijk stemt.

Reinhilde Decleir

Actrice en artistiek directeur van Tutti Fratelli, een theatergroep die werkt met kansarmen

"Wanneer ik vandaag de krant lees denk ik: 'woonde ik maar in Gent'. Het vooruitzicht op een rechts bestuur in Antwerpen beangstigt mij. Cultuur en armoede, mijn werkterreinen, zouden wel eens de eerste slachtoffers van dit nieuwe beleid kunnen zijn. Ik houd mijn hart vast voor het nieuwe cultuurbeleid, in de eerste plaats omdat ik Bart De Wever er tot nu toe nauwelijks iets overheb horen zeggen. Hetzelfde geldt voor armoede.

"Als ik het goed heb begrepen komt het armoedebeleid van N-VA erop neer dat ze in de eerste plaats willen controleren of armen wel recht hebben op de uitkeringen die ze vandaag genieten. Een repressief beleid dus. Angst, dat is wat ik vandaag voel. Aan sp.a zou ik willen zeggen: stap alstublieft alsnog mee in een coalitie met De Wever. Desnoods zonder Groen. Ik zou Patrick Janssens bijna willen dwingen om dat te doen."

Wim Van Hees

Bezieler van Ademloos, een van de actiegroepen die zich verzetten tegen het BAM-tracé

"Ik had het natuurlijk liever anders gezien, maar in een democratie mag je nu eenmaal besturen als je een meerderheid hebt gevonden. Ik stel me wel de vraag of de Stadslijst de regels van het democratische spel correct heeft gespeeld. De CD&V is in kartel met sp.a naar de kiezer gestapt onder het voorwendsel dat ze één en ondeelbaar waren. Drie weken later kwam ze al op die belofte terug. Het ligt in de sfeer van kiezersbedrog.

"Volgens mij was het best mogelijk en zelfs heel interessant om in Antwerpen een coalitie te maken met Groen erbij. Alleen was snel duidelijk dat De Wever alles wat progressief was eraf wilde rijden. Of een rechtse coalitie ook gelijk staat met het BAM-tracé, durf ik nog altijd te betwijfelen. De grote procedureslag moet nog beginnen. Dat Antwerpen weer een auto-intensievere stad zal worden, lijkt me wel vast te staan."

Koen De Vylder

Overleg Antwerpse Sociale Ondernemingen (OASO)

"Als het nieuwe bestuursakkoord op de nota-de Wever lijkt, dan stevenen we af op een clash. Alles wat hij in die nota schrijft, staat haaks op onze visie. De Wevers visie op het drugsprobleem is repressief. Hulpverlening moet resultaatgericht zijn, wat betekent dat afkicken als enige oplossing wordt voorgesteld. Voor veel mensen is dat onhaalbaar.

"Op het vlak van sociaal beleid is de nota zeer summier. Er staat meer in over dierenwelzijn dan over armoede. En ook hier is de visie repressief. De afgelopen jaren hebben de sociale organisaties constructief met het stadsbestuur samengewerkt. Dat zal met de rechtse coalitie natuurlijk veel moeilijker worden. Het is natuurlijk niet aan ons om aan politiek te doen, maar ik vind dat sp.a of Groen, indien mogelijk, voor het beleid hadden moeten gaan. Het gaat over Antwerpen de komende zes jaar, en de kans om toch een paar sociale accenten te leggen."

Roel De Cleen

Woordvoerder Fietsersbond

"Eerst dit: een rechts beleid hoeft niet per definitie een autovriendelijk beleid te zijn. Er zijn in het buitenland genoeg voorbeelden van rechtse besturen die voorrang geven aan fietsers en voetgangers in de stad. Maar als meneer De Wever de auto weer voorrang wil geven in de stad en zo het beleid van de jaren vijftig en zestig weer wil invoeren, dan wens ik hem veel succes. Het zal hem nooit lukken. De Wever zal al snel kennis maken met de realiteit. Nu al gebeurt een meerderheid van de verplaatsingen in de stad te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Mensen hebben allang begrepen dat dat voor kleine verplaatsingen veel efficiënter is. Je kan proberen de klok terug te draaien, maar dan zul je moeten investeren in meer parkeerruimte en in verbreding van de wegen en straten. Los van de vraag of daar geld voor is, mag je er zeker van zijn dat je het probleem alleen maar groter maakt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234