Woensdag 25/05/2022

Harry, heb je lucifers bij je?

Amsterdam

De Volkskrant

Hanneke de Klerck

En daar is de boekverbranding dan toch, aan het einde van Freek de Jonge's conference op het Boekenbal, dinsdagavond in Carré in Amsterdam - een symbolische verbranding met discorook. Hij krijgt er een staande ovatie voor.

De Jonge heeft dan het publiek - uitgevers, boekverkopers, pers, en, o ja, ook schrijvers - al meermalen aan het lachen gemaakt ten koste van Harry Mulisch, de schrijver van het Boekenweekgeschenk. "Harry", zegt hij zodra hij op is, "heb jij je lucifers bij je?"

En even later: "Mijn vrouw staat lof af te wegen in de supermarkt. Dat is heel moeilijk. Want te weinig lof is niet goed. Maar te veel lof is ook niet goed. Hé, Harry?"

Maar echt moeilijk heeft Mulisch het niet. Hij zit in een loge vanavond, hij heeft "al zijn vrouwen, vriendinnen en dochters" meegenomen, en hij vermaakt zich.

Mulisch geniet van de aandacht, zoals hij ook zichtbaar genoot bij zijn aankomst, een half uur eerder, omstuwd door fotografen die over heel heen struikelden om de schepper van een heel universum film vast te leggen.

"Heb je Harry zien binnenkomen?", vraagt de ene gast aan de andere. "Dat is totale stardom!"

Mulisch, vindt De Jonge, heeft met zijn Boekenweekgeschenk de rehabilitatie dichterbij gebracht van Jules Croiset, de man die in 1987 zijn eigen ontvoering opzette, na protest tegen de voorgenomen opvoering van Fassbinders toneelstuk Het vuil, de stad en de dood. Die rehabilitatie zit hem vooral in het nawoord waarin Mulisch acteur Croiset bedankt en het heeft over zijn "even fantastische als reële onderneming".

Dat is ook wat televisiepresentator Frits Barend zegt, die net als Freek de Jonge indertijd politiebewaking kreeg, omdat ze beiden voorkwamen in de dreigbrief die Jules Croiset voor zijn zelf verzonnen ontvoering schreef. "Die verklaring achteraf, waarin Mulisch deze mensen, Croiset en zijn vrouw, bedankt, dat nawoord is het enige zwakke punt van het boek. Daarmee komt de werkelijkheid te dicht bij de fictie. Mulisch kan wel zeggen dat hij Croiset moest bedanken, omdat het zijn verhaal is, maar het ís niet Croisets verhaal. Het is fictie."

Maar Mulisch heeft "een prachtig boek geschreven", vindt Barend. En de show is ook prachtig.

Mulisch zei na afloop dat hij de conference heel goed had gevonden, en toen was het bal. De genodigden (driehonderd schrijvers, driehonderd uitgevers en boekverkopers, honderd journalisten en nog honderd anderen, plus partners) konden in amfitheater Carré terecht in ruimten als Circus Mulisch, Campo Campert en Forum Vinkenoog, tussen klassiek aandoende versieringen. En het feest ging door tot aan de rozenvingerige dageraad.

En daar is de boekverbranding dan toch, een symbolische verbranding met discorook

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234