Zondag 26/03/2023

ColumnDe megastad

Harige spin in de slaapkamer, aapje op het toilet

Een zijdeaapje zit op een elektriciteitsdraad in Rio. De beestjes gaan als ze de kans krijgen in huizen op zoek naar voedsel. Beeld AFP
Een zijdeaapje zit op een elektriciteitsdraad in Rio. De beestjes gaan als ze de kans krijgen in huizen op zoek naar voedsel.Beeld AFP

Metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Correspondenten doen wekelijks verslag vanuit hun eigen megastad. Deze week: Wies Ubags in Rio.

Wies Ubags

Even dacht ik dat ik hallucineerde, maar het was echt waar: rechts van mijn slaapkamerraampje zat een harige zwarte spin ter grootte van mijn hand. Doodslaan was geen optie, het ding was veel te dik en groot en ik had verhalen gehoord over een substantie die ze afscheiden als ze in gevaar zijn. Mijn buren bleken niet thuis en vrienden in de straat die ik ijlings belde, namen niet op. Wat nu? Een foto met mijn mobiel maken en op Facebook zetten: help, wat moet ik doen?

De reacties waren vooral grappen en grollen. De meest bruikbare was nog om er een groot glas overheen te zetten en dat dan af te dekken met papier zodra je het van de muur haalt. Maar het hoefde gelukkig al niet meer. De buren waren opeens wél bereikbaar, en buurman Gil had Amazone-ervaring, dus ook met beesten en beestjes. Met onverstoorbare kalmte wist hij het gevaarte met een opgerolde krant het open raam uit te schuiven.

Niet lang daarna hoorde ik een raar geritsel in de badkamer: een aapje.

Nu vinden veel mensen in Rio aapjes schattig en voeren ze die fruit en dergelijke. Anderen hebben kippengaas om hun balkon gespannen om te voorkomen dat ze het huis in komen. Ik ben vooral bang dat ik gebeten word en hondsdolheid oploop. Hop, de badkamerdeur dicht en in godsnaam maar een paar uur wachten in de hoop dat het dier door het open raampje weer naar buiten zou gaan. In de badkamer is tenslotte niks eetbaars te vinden.

Dat waren mijn eerste twee ervaringen met exotische beesten in de negen jaar die ik in Rio de Janeiro woon. Aapjes zijn er in overvloed, je ziet ze bijvoorbeeld vaak over de elektriciteitsdraden rennen. Spinnen zie je gelukkig veel minder vaak. In het westen van de stad loop je kans een krokodil tegen te komen. Met regelmaat duiken de beesten op in het riool, verdwaald vanuit de lagunes, op zoek naar eten.

Maar de meeste hoofdbrekens geven eigenlijk nog de straathonden en -katten die een aanzienlijk deel van de bevolking van de stad vormen. Zij zijn net als wij mensen indringers; de andere dieren zijn de oorspronkelijke bewoners, die door de verstedelijking in de knel zijn gekomen. Veel inwoners van Rio trekken zich het lot van de straatbeesten aan en geven ze eten. Ze zijn welkom gezelschap voor de daklozen, die hun schaarse voedsel met hen delen. Maar dat heeft met name bij de katten als gevolg dat die zich met een moordend tempo vermenigvuldigen, ook in onze wijk. Ik erger me groen en geel aan de etensbakjes voor de zwerfkatten die ik op de stoepen zie staan.

Elke week zie ik weer nieuwe kattenexemplaren rondrennen. ‘O zo schattig, kijk dan toch’, klinkt het dan op de buurtapp. ‘De kat hier beneden heeft kleintjes gekregen. Wie wil er een adopteren?’ Alsof er nog overvloed aan ruimte is voor huisdieren. De mensen komen om in de katten en de honden. Mijn bovenburen hebben er minstens vijf. ’s Ochtends als ik de deur van mijn patio opendoe, schieten ze weg uit hun slaapplaats. De wasmachine, mijn wasmand, alles wat maar een beetje comfortabel is, gebruiken ze om er een dutje op te doen. Als ze niet ook de boel zouden onder pissen, zou ik het nog tot daaraan toe vinden. Maar inmiddels weet ik uit (te veel) eigen ervaring: de urine van katten stinkt heel erg.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234