Donderdag 05/08/2021

Harde taal op 11 juli-viering: "Laat anderen maar azijn drinken"

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), premier Elio Di Rupo (PS) en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vanmiddag bij aankomst op het Brusselse stadhuis. Beeld BELGA
Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), premier Elio Di Rupo (PS) en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vanmiddag bij aankomst op het Brusselse stadhuis.Beeld BELGA

Ook op de 11 juli-viering in het Brusselse stadhuis ging de stellingenoorlog over het akkoord rond de zesde staatshervorming verder. Een feest was het niet voor de camera's. Net zoals gisteren in de Kamer was het één (N-VA) tegen allen. Terwijl premier Elio Di Rupo (PS) en zijn coalitiepartners het akkoord ophemelden, boorden N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn partijgenoten het de grond in.

Premier Di Rupo herhaalde dat het institutionele akkoord niet alleen zorgt voor een oplossing voor BHV maar ook voor "responsabilisering" en "een grotere autonomie en meer bevoegdheden" voor de regio's. Di Rupo riep ook op tot "meer optimisme voor de toekomst van Vlaanderen en België". "Dit is het begin van een andere periode", klonk het.

Dat de N-VA forse kritiek heeft op het akkoord is volgens de premier "normaal". "Kritiek is normaal in een democratie. Maar met ruzie en kritiek bereik je geen oplossingen voor de burgers en ondernemingen."

"Mooiste 11 juli"
Ook de andere federale regeringspartners hemelden het akkoord op. "Dit is de mooiste 11 juli sinds 1302", zo herhaalde CD&V-vicepremier Pieter De Crem wat hij vanmorgen in de krant De Standaard zei. "Het zwaartepunt wordt verlegd naar de deelstaten", herhaalden Vlaams minister-president Kris Peeters en CD&V-voorzitter Wouter Beke. Beke zei nog dat hij een glas zou drinken op de Vlaamse feestdag. "Als anderen liever azijn drinken is dat hun zaak", zei hij met een sneer richting N-VA. Voor de camera's van Villa Politica liet Vlaams sp.a-minister Pascal Smet dan weer optekenen: "Eigenlijk vindt de N-VA dit wel een heel goede staatshervorming. Maar ze hebben nu eenmaal het oppositiepad gekozen."

"Onwaarschijnlijke prijs"
N-VA herhaalde bij monde van voorzitter Bart De Wever zijn kritiek op het akkoord. "Vlaanderen krijgt er bevoegdheden bij, maar tegen een onwaarschijnlijke prijs. Vlaanderen wordt als goede leerling opnieuw gestraft, terwijl Brussel - dat de tekorten heeft opgestapeld - een zak geld krijgt."

Dat sommigen grote gelijkenissen zien tussen het finale akkoord en de nota die De Wever als koninklijk verduidelijker in 2010 op tafel hag gelegd, is volgens De Wever flauwekul. "In mijn nota stond wel onder meer ook volledige fiscale autonomie. Das Wahre ist das Ganze", dixit De Wever, met een verwijzing naar de Duitse filosoof Hegel.

De Wever herhaalde dat hij geen zin heeft in een onderhandelingsmarathon over een nieuwe staatshervorming na de volgende verkiezingen. "Wij willen artikel 35 (van de Grondwet, red.) op tafel leggen en zien wat we nog wel en wat niet samen kunnen doen." De N-VA-kopman lijkt zich er wel van bewust dat zijn partij stilaan geïsoleerd raakt op het politieke speelveld. "Het wordt de N-VA tegen de traditionele partijen die zich verzameld hebben in de anti-N-VA. Het N-VA-bashen zal nog wel even duren".

Dat Vlaanderen op langere termijn zou winnen bij het financieringsakkoord, gelooft ondervoorzitter Ben Weyts dan weer niet: "Ik verwijs naar professor André Decoster die zegt dat Vlaanderen tegen 2030 2 miljard euro zal verliezen door het akkoord". Weyts juicht dan weer wel toe dat Vlaams minister-president Peeters in zijn 11 juli-speech sprak van een "positief confederalisme". "Voor ons is confederalisme altijd positief. Dat hij net als de N-VA voor confederalisme pleit, is voor mij een positieve noot op deze 11ste juli".

Demotte
Waals minister-president Rudy Demotte tot slot sprak van een "evenwichtig" institutioneel akkoord waarbij niet alleen tegemoet gekomen is aan de vragen van Vlaanderen, maar ook van de andere regio's. Demotte reageerde ook op het pleidooi van Vlaams minister-president Peeters voor een wekelijks contact tussen het koningshuis en de ministers-presidenten, naar analogie met de wekelijkse audiëntie met de federale premier. "Ik moet Kris Peeters op één punt gelijk geven. Het zou niet slecht zijn als er meer contact is tussen het paleis en de ministers-presidenten".

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234