Londen
Harde brexit kan de Britse economie bijna 61 miljard euro kosten
Een harde brexit zou de Britse economie tegen 2030 bijna 61 miljard euro en 500.000 banen kosten. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd in opdracht van de Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour).
Khan gaf opdracht voor het onderzoek nadat brexit-secretaris David Davis (Tory) zei dat de regering had nagelaten de potentiële impact van de brexit op specifieke sectoren te analyseren. Londen zou in het zwaarste scenario, een harde brexit, stevig getroffen worden: Van de 500.000 banen die verloren dreigen te gaan bevinden zich er 87.000 in de Britse hoofdstad.
Khan liet de mogelijke impact van verschillende brexit-scenario's op belangrijke sectoren van de Britse economie onderzoeken. De scenario's gaan als volgt: het verlaten van de interne EU-markt, het verlaten van de douane-unie of het niet bereiken van een overgangsovereenkomst tegen maart 2019 - wat gelijk staat aan een 'harde brexit'.
Het onderzoek, uitgevoerd door Cambridge Econometrics, wees uit dat de Britse economische uitvoer in 2030 3 procent lager zou kunnen zijn als Groot-Brittannië de interne markt en de douane-unie zou verlaten, terwijl de productie in Londen 2 procent lager zou kunnen zijn.
Khan voerde voor het referendum campagne om in de EU te blijven. "De analyse concludeert dat hoe harder de brexit eindigt, hoe groter de potentiële negatieve impact op banen, groei en levensstandaard." Volgens de burgemeester dreigen de onderhandelaars in tijdsnood te geraken. "Het slechts denkbare 'no deal'-scenario is nog steeds een reëel risico."
Bangmakerij
Gareth Bacon, Tory en lid van de Londense gemeenteraad, beklemtoont dat Khan altijd al tegen de brexit gekant was. "Hij doet aan bangmakerij." Bacon is dan ook niet verbaasd over de resultaten. "Zeker gezien het feit dat de meeste auteurs van dit 'onafhankelijke' rapport zich in het verleden hebben geuit tegen de brexit."
Verder wijst Bacon erop dat de economische malaise die na het referendum zou plaatsvonden, niet heeft plaatsgevonden. Het raadslid staat niet alleen. Verschillende ministers verzetten zich tegen het zogenaamde project fear (project angst) van degenen die tegen Brexit zijn.
Khan verdedigde het onderzoek. "Het is verbazingwekkend dat de regering heeft nagelaten om een degelijke analyse uit te voeren van wat de brexit zou kunnen betekenen voor onze economie," zei hij. "Hun volledig gebrek aan voorbereiding is onverantwoord, wat leidt tot de vrees dat zij de partijpolitiek voorrang geven op het nationaal belang."