Dinsdag 11/05/2021

Antwerpen

Hard tegen hard in Antwerpen-Noord: stadsbestuur kondigt repressie aan tegen hangjongeren

De politie houdt systematische identiteitscontroles in de buurt van het Oude Badhuis.  Beeld Photonews
De politie houdt systematische identiteitscontroles in de buurt van het Oude Badhuis.Beeld Photonews

Nu blijkt dat hangjongeren het leven in de wijk Antwerpen-Noord onmogelijk maken, is de maat is echt vol voor het Antwerpse stadsbestuur. Een repressieve aanpak is ook volgens de politie nog de enige uitweg.

Hangjongeren die automobilisten de weg versperren met een touw en dan 'tol' vragen om door te rijden, vrouwen die op straat achterna gelopen worden, en kinderen die aangezet worden tot vechtpartijen. Die verhalen uit de wijk Antwerpen-Noord, opgetekend door de Gazet van Antwerpen, doen bij velen de wenkbrauwen fronsen.

"De verhalen van de buurtbewoners komen overeen met wat we van onze mensen horen", vertelt politiewoordvoerder Sven Lommaerts. "De overlast van hangjongeren komt elk jaar terug in de periode van de grote vakantie. We zien ook dat de deelnemers steeds jonger worden en de feiten steeds erger. De weg versperren en geld vragen is bijvoorbeeld een strafbaar feit, want dat is afpersing. Ook is er sprake van seksuele intimidatie en schade aan voertuigen. "

Om de overlast tegen te gaan is de politie met een sterk repressief beleid begonnen. Het aantal controles en politiepatrouilles is opgevoerd en de wijkteams zijn uitgebreid. Achter de problemen, die de hangjongeren veroorzaken, zou een harde kern schuilgaan van vijftien jongens die tussen de twaalf en de zestien jaar oud zijn. Via de identiteitscontroles hoopt de politie om van hen een goed beeld te krijgen.

Identiteitscontroles

"We hebben de politie de machtiging gegeven om over te gaan tot systematische identiteitscontroles", zegt Philippe Beinaerts, de kabinetschef van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Ook bij hem klinkt het dat een sociaal-maatschappelijke oplossing – lees: inzetten op preventie door onder andere jeugdwerkers – nu niet meer aan de orde is. "Dit is het kattenkwaad voorbij", zegt Beinaerts. "Ook al is Antwerpen-Noord nog geen hell hole, deze feiten zijn echt zeer ernstig."

Volgens het kabinet van de burgemeester zijn dezelfde vijftien jongeren ook verantwoordelijk voor de spanningen tussen de politie en jeugd in Borgerhout. Dat stadsdeel ligt slechts op een steenworp van Antwerpen-Noord en kwam de laatste weken opnieuw in een slecht daglicht te staan door geweld tussen de politie en hangjongeren. Burgemeester De Wever heeft daarop beloofd dat hij tegen de daders hard zou optreden en heeft die belofte gisteren nog eens herhaald.

Sp.a-voorzitter Tom Meeuws, die eerder kritiek had op de repressieve aanpak van de politie, ziet op dit moment ook geen andere mogelijkheid. Al denkt hij wel dat het stadsbestuur op een punt te kort is geschoten. "Ik vraag me af of de verschillende politiediensten rond de tafel zijn gaan zitten om een gezamenlijke aanpak uit te werken", zegt hij. "Het verontrust mij ook dat de politie nog niet precies weet wie er achter deze opstootjes zit, terwijl mensen in de wijk aangeven dat ze het wel weten."

Volgens Meeuws is het dan ook duidelijk dat er iets verkeerd loopt in de stroom van informatie tussen het sociale netwerk in de buurt en de politiediensten. En verder bedenkt de sp.a-kopman zich dat tien jaar veiligheidsbeleid vroeger wel degelijk zijn vruchten afgeworpen heeft. "In Antwerpen-Noord, waar ik zelf woon, is het lang rustig geweest", zegt Meeuws. "En hoewel ik laatst zelf getuige was van een groep jongeren die bij het Oude Badhuis erg hevig uit de hoek kwamen, is het voor mij nog steeds een fijne buurt."

Eigen wetten bepalen

Meeuws erkent dat er heel wat sociale voorzieningen zijn in Antwerpen-Noord. Betekent dit dan dat de zachte aanpak gefaald heeft? "Als het preventieve niet meer werkt, moet je overgaan op het repressieve", zegt criminoloog Brice De Ruyver (UGent). "Al is het zo dat de enige structurele oplossing bestaat uit sociaal-economisch beleid, we kunnen niet toelaten dat jongeren op straat hun eigen wetten bepalen. Een rechtsstaat moet zich hiertegen kunnen verdedigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234