Maandag 01/06/2020

Onderwijs

"Hard je best doen lijkt geen prioriteit voor veel jongeren"

Sectorfederatie Agoria roept jongeren, vooral ook vrouwen, op om voor technologische opleidingen te kiezen.Beeld rv Ugent / Hilde Christiaens

Uitdagende beroepen met vaak een bijzonder aantrekkelijk loon. En toch stagneert het aantal jongeren dat kiest voor een technologische opleiding aan de hogeschool of universiteit, zo meldt sectorfederatie Agoria. "Wij moeten het over een andere boeg gooien."

Er staan duizenden vacatures open. En toch loopt het lang niet overal storm voor technologische opleidingen. Sterker nog: sectorfederatie Agoria stelt op basis van voorlopige inschrijvingscijfers dat het aantal studenten dat kiest voor een technologiestudie aan een hogeschool of universiteit stagneert. Zo ligt het aantal zogeheten generatiestudenten, jongeren die zich voor het eerst in het hoger onderwijs inschrijven, op hetzelfde niveau als vorig jaar. Waar er nu 7.357 zich hebben aangemeld, waren dat er vorig jaar op hetzelfde moment 7.399.

“We zien een status quo”, zegt algemeen directeur Peter Demuynck, die erop wijst dat vrouwen slechts 11 procent uitmaken van de huidige inschrijvingen. “Maar het aantal studenten is ook vijf jaar op rij gestegen. In het academiejaar 2012-2013 waren er 6.400 jongeren die kozen voor technologische richtingen als ingenieurswetenschappen of informatica. Vorig jaar kwamen we uit op iets meer dan 9.000, een aantal dat we ook dit jaar verwachten te halen.”

Rolmodellen

Demuynck meent dat het grote publiek de technologie-opleidingen, ondanks de nodige campagnes en het speciale STEM-actieplan van de Vlaamse Regering, nog altijd te weinig associeert met boeiende jobs. “We moeten het nu over een andere boeg gooien. Eerst wilden we de boodschap geven dat deze opleidingen veel kansen bieden voor een goede job en dat de industrie smeekt om deze profielen. Maar jongeren kiezen hun studie niet op basis van macro-economische redenen. Wij moeten hen, en hun ouders, ook de maatschappelijke impact van onze jobs tonen. Zij moeten weten dat technologisch geschoolden veel van de problemen van morgen zullen oplossen. In het buitenland zien we hetzelfde beeld als hier, maar daar slagen ze er vaker in om vanuit de bedrijfswereld succesverhalen, bijvoorbeeld door middel van rolmodellen, in de verf te zetten.”

Agoria roept jongeren, vooral ook vrouwen, op om toch nog voor een technologische richting te kiezen. Een logische boodschap, maar tegelijkertijd misschien ook enigszins voorbarig. Zo moet de tweede ijkingstoets, die leerlingen moet tonen of ze over de noodzakelijke wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden beschikken om aan zo’n opleiding te beginnen, nog plaatsvinden. Studenten in spe leggen deze proef ruim een week later af dan vorig jaar, wat dus tijdelijk nadelige effecten kan hebben op de inschrijvingscijfers voor de universitaire bacheloropleidingen wiskunde, fysica, informatica en (bio-)ingenieurswetenschappen.

Ambitie

Toch zijn de voorlopige cijfers geen volledige verrassing. Uit Education at a Glance, het overzichtsrapport van de Oeso, werd gisteren al duidelijk dat nog altijd te weinig Belgische jongens en vooral meisjes kiezen voor STEM. In 2015 schreef 19 procent van de nieuwe studenten zich in voor zo’n opleiding aan een hogeschool of universiteit. Nederland en Luxemburg zijn in hetzelfde bedje ziek. Vooral het Verenigd Koninkrijk en Duitsland kunnen veel hogere inschrijvingscijfers voorleggen. Oeso-topman Dirk Van Damme keek in dit verband naar de achievement motivation en stelde dat een mentaliteitswijziging tijd nodig heeft.

Hij legde immers eerder al een link tussen de gebrekkige ambitie en de achteruitlopende prestaties van de best presterende Vlaamse vijftienjarigen. Vooral in wiskunde wordt de groep aan de top steeds smaller. Waar in 2003 nog exact 33 procent van de Vlaamse jongeren de hoogste ogen gooide, daar is dat in 2015 afgenomen tot 20,7 procent. “We zien in ons Pisa-onderzoek dat hard je best doen niet meteen voor veel Vlaamse jongeren een prioriteit is. Het kan ervoor zorgen dat te weinig jongeren de uitdaging van een ogenschijnlijk moeilijkere studierichting aangaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234