Zondag 26/01/2020

Happy eater

Als er één monument de voorbije maanden onderwerp van gesprek was, was het wel de Gentse stadshal. Omstreden, maar van dag tot dag meer aanvaard, zo lijkt het. Onder die stadshal opende half oktober het Belfort Stadscafé en het Belfort Restaurant. Ze liggen allebei een beetje verzonken met een terras dat uitgeeft op een 'green' en de Fontein der Geknielden, het beroemde werk van Georges Minne.

Kreeg de stadshal gauw de bijnaam 'schaapstal', dan staan de geknielden al jaren lang bekend als 'de pisserkes'. Tja, dat is Gent.

Voor de uitbating van het Belfort Restaurant werd een beroep gedaan op Tom Klüssendorf, de man achter het populaire Café Parti aan het Sint-Pietersstation. Hij heeft dus al een berg ervaring met het runnen van een hedendaagse brasserie.

Het ziet er naar uit dat de Gentenaars snel de weg hebben gevonden naar het restaurant. We zitten er op een doordeweekse dag zeker niet alleen. In de buurt van de toog en met uitzicht op een kloeke olijfboom schuiven we aan en krijgen we meteen een schaaltje met lekkere olijven op tafel. Er is een dagelijks wisselende tweegangenlunch met huiselijke gerechten zoals stoofpotje van varkenswangen met bruine Leffe, zalmfilets met venkel en een winterse salade met spek en mosterdvinaigrette. Het grotere menu van 35 euro laat ruime keuze en biedt zowel wat voor vlees- en viseters als voor vegetariërs.

Klüssendorf mikt op gezonde voeding met veel groenten en originele combinaties. Er is vlees van de bekende West-Vlaamse slager Dieren- donck, en een van de vaste waarden is de biologische zwartpootkip. Die zit onder meer verwerkt in de gevogeltekroketjes als voorgerecht, of wordt als hoofdgerecht aan het spit geroosterd. Een mooi vegetarisch voorgerecht zijn de gegrilde aubergineschijven met mozzarella, rucola en balsamico.

De Acteur zet in met een campari met versgeperst fruitsap (8 euro), ik met een glaasje Jacobs Creek sparkling wine (6 euro) en we denken onze gading te vinden in het driegangenmenu. Beiden opteren we voor zalm als voorafje, als hoofdgerecht worden het de kip, en het varkensribstuk met gestoofd witloof.

Misschien was het een sombere na- jaarsdag, maar door de dikke fluwelen gordijnen (die waarschijnlijk de nog halve bouwwerf op de stadshalsite moesten afschermen) vinden we de sfeer wat donker. De robuuste houten tafels en stoelen zijn wel aardig.

Hier is al het voorgerecht: de huisgepekelde zalm met witloofslaatje, botercouscous en zure room is lekkerder dan de klassieke gerookte zalm, en origineel met de (koude) couscous erbij. We drinken er elk een glas witte wijn bij (4,5 euro), en laten de kaart met de betere wijnen terzijde. Het is middag, we doen niet te zot.

De hoofdgerechten volgen, en ik had het al gezien aan de andere tafels: ze zijn copieus. Bij de kip ligt, een beetje vreemd, zowel appelmoes als sla, friet en mayonaise. Ieder onderdeel is lekker, maar het lijkt mij wat een kindercombinatie. Bij mijn dikke sneden varkensrib komt gestoofd witloof, gebakken ratte-aardappeltjes en een winterslaatje. Als je geen bezwaar hebt tegen wat vet aan het varkensvlees is dit een stevig en smaakvol middagmaal.

Als dessert neem ik nog de royale, verfrissende tartaar van ananas met muntsuiker en limoensorbet, de Acteur vraagt om het te vervangen door koffie, en dat kan. De bediening is vriendelijk, maar nog wat zoekende. Hopelijk loopt dat intussen wat meer geolied. Het glas roséwijn was op de rekening bijvoorbeeld een fles geworden. De fout werd snel rechtgezet.

Belfort Stadscafé en Restaurant

Emile Braunplein

9000 Gent

09 223 35 65

• Maandag

gesloten.

• Het café heeft

een ruim terras

in het hartje

van Gent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234