Dinsdag 11/08/2020

Interview

Hans Vandeweghe spreekt met advocaat Dimitri Dedecker: "Het voetbal is door en door immoreel"

Dimitri DedeckerBeeld thomas legreve

Hoe komt het dat geen enkele insider in het Belgisch voetbal lijkt te schrikken van frauduleuze constructies, beïnvloeding van resultaten en andere malafide praktijken door makelaars? "Omdat het voetbal door en door immoreel is", zegt clubadvocaat Dimitri Dedecker.

Correctie, de insiders zijn wel geschrokken, maar dan eerder van de omvang van de actie. “220 politiemensen en 57 huiszoekingen, het lijkt wel een onderzoek van de Italiaanse politie naar de maffia,” zuchtte een ploegmanager. Om na enige reflectie te besluiten: “Maar misschien hebben we hier wel te maken met georganiseerde misdaad.”

Dat wil meester Dimitri Dedecker niet gezegd hebben. Hij is advocaat bij twee clubs, Cercle Brugge en KV Oostende, en alleen bij die laatste club zijn twee transferdossiers in beslag genomen, bevestigt hij. “De transfer van Marusic door Dejan Veljkovic en die van El Ghanassy door Karim Mejjati, maar de speurders hadden wel een lijstje met zeven namen van makelaars. Bij Cercle zijn ze niet geweest. Toen AS Monaco in zee ging met Cercle zijn ze met een aantal bestuurders en een jurist speciaal naar België gevlogen om mij te ondervragen over mijn werkmethode.”

Heeft u zicht op wat er nu aan de hand is?

“Ik denk en ik hoop dat de Bijzondere Belastinginspectie bij dit onderzoek is betrokken. Die zijn beter gewapend dan de gerechtelijke politie om geldstromen in kaart te brengen en het malafide eruit te halen. Wellicht zijn ze via die geldstromen ook op andere praktijken gestoten, maar alles moet ook nog worden bewezen. Ik weet niks van omgekochte scheidsrechters, als dat al is gebeurd, maar ik trek al een paar jaar hele grote ogen van de handel en wandel in het profvoetbal.”

In onvermoede tijden schreef u voor uzelf al uw ergernis neer. U verwondert het dus niet?

“Neen. Ik ben tien jaar geleden in het Belgisch voetbal gekomen en ik weet perfect wat er misgaat. Om het samen te vatten: waar het in normale sport om winnen gaat, draait het in het voetbal enkel en alleen om geld. En in die wereld zijn de makelaars de baas, met alle gevolgen van dien.”

Alles begint bij de mensenhandel.

“De transfers zijn de hefboom om geld te verdienen, dat klopt. En de omloopsnelheid van de spelers wordt bepaald door de makelaarsactiviteiten. Hoe vaker de speler van ploeg verandert, hoe vaker de makelaar langs de kassa passeert. Dat gebeurt door een commissie op de transfersom én door een percentage op het salaris, dat vreemd genoeg moet worden betaald door de club en niet door de speler.”

Hoe vertaalt de greep van de makelaars zich op de clubs?

“Simpel. Ik heb ooit geïnformeerd naar een speler van een grote club en de manager zei dat ze alleen onderhandelden met Mogi Bayat. Wij moesten dus hun geprefereerde makelaar nemen en daar hadden we zelf niks in te zeggen. Voor wie werkt de makelaar dan? Niet voor de speler alvast.

“Die makelaar zal in sommige gevallen de mensen vergoeden die hem in zijn business hebben geholpen. Dat kan een bestuurder zijn, een manager of een sportief directeur. Wie in de clubs aan de knoppen draait, is soms te verleiden in natura of in cash. Hoe ze dat doen, ik weet het niet, maar het gebeurt. Een sportief directeur wilde een buitenlandse makelaar die via mij contact had gezocht pas ontvangen als die 10.000 euro betaalde. Stel dat de transfer lukt, dan gaat er nog een som zijn richting uit.

“Nog een voorbeeld. Clubs kunnen niet altijd het hele bedrag van de makelaarsvergoeding ophoesten, zeker bij zware transfers is dat soms een probleem omdat ook die in schijven worden betaald. Clubs hebben dus schulden bij makelaars. Welnu ik ken een situatie waarbij een club afhing van de goodwill van de makelaar om die uitstaande schuld tijdelijk niet op te eisen, zodat de club zijn licentie zou kunnen krijgen.”

Zo dreigt de club schatplichtig te worden aan die makelaar.

“Precies, want de volgende keer dat die makelaar met een paar spelers komt, wordt het misschien lastig om neen te zeggen. In het ergste, hopelijk hypothetische geval, vraagt die om een wedstrijd niet voluit te gaan. Eén van de makelaars op het lijstje van de gerechtelijke politie heeft al een paar keer hoog van de toren geblazen dat hij beslist wie er degradeert. Bluf? Waarheid? Wie zal het zeggen? Niet dat die op voorhand weet wie er zal zakken, maar de laatste vier wedstrijden zal hij de gang van zaken wel proberen beïnvloeden. Het vreemde is dat daar vrijuit over wordt gesproken in het voetbal.”

Is de speler schatplichtig aan de makelaar?

“In principe niet, want volgens onze wetten op arbeidsbemiddeling kan een speler makkelijk onder zijn contract uit. Makelaars lossen dat op door er ook een luik management en adviseurschap aan toe te voegen en dat contract is niet zo maar opzegbaar. De speler wordt niet altijd aangeboden waar hij het beste zou renderen, maar wel waar de makelaar het beste zal verdienen.”

Over hoeveel geld gaat het?

“Een normale commissie op een contract bedraag tussen 5 en 10 procent en voor een transfer geldt ongeveer hetzelfde. Soms ook veel meer. Ik heb gehoord van een transfer van 500.000 euro en een commissie van 400.000. Ik heb ook een contract gezien over een hele hoge transfersom naar het buitenland, waarbij de makelaar maar liefst 35 procent van de som als commissie kon factureren. Mensen zoals Hugo Broos die een tijdje weg waren uit het clubvoetbal en nu weer actief zijn, trekken grote ogen.”

Hoe valt dit op te lossen?

“Een makelaar is niet nodig. Hij is niet meer dan een immomakelaar: veel lawaai maken en alles mooier voorstellen dan het is. Het beroep van arbeidsbemiddelaar en begeleider van sporters is natuurlijk niet per definitie fout, maar er is geen enkele regulering. De makelaar zou in de eerste plaats door de speler moeten worden betaald, volgens een vast tarief, transparant. Ik weet niet of het ideaal haalbaar is: een verbod op de verkoop van mensen. Moeilijk is het niet: de wet verbiedt dit, het Europees Verdrag voor de Recht van de Mens verbiedt het, er moet alleen een speler of een club een klacht indienen en en dan de hele juridische weg bewandelen die Jean-Marc Bosman destijds heeft bewandeld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234