Dinsdag 06/12/2022

Hans Van Themsche is wel toerekeningsvatbaar volgens tegenexpertise

Hans Van Themsche is niet het typevoorbeeld van een autist met het syndroom van Asperger. Tot die conclusie komt gerechtspsychiater Chris Dillen. "Het volstaat trouwens niet om een psychiatrische stoornis te hebben om geïnterneerd te worden. Er moet een verband zijn met de misdaad."

Op vraag van assisenvoorzitter Michel Jordens toetste Dillen de conclusies die de psychiatrische experts van de verdediging donderdag presenteerden. Volgens hen heeft Van Themsche het syndroom van Asperger, een autismespectrumstoornis waardoor hij op het moment van de feiten een bewustzijnsvernauwing had. Daardoor zou hij ontoerekeningsvatbaar zijn geweest en moet hij volgens de verdediging worden geïnterneerd.

"Mensen met asperger geven doorgaans blijk van bizarre interesses", aldus Dillen, die vrijdag terugkwam naar het Antwerpse assisenhof met een tegenexpertise van de tegenexpertise. "Dat hebben we bij Van Themsche nooit gevonden. Hij heeft toneel gespeeld, zat in de klassenraad, speelde Warhammer, deed aan kendo. En al die jaren is in die clubs of verenigingen niemand geweest die opmerkte dat hij zich vreemd gedroeg in het contact met andere mensen."

"Autisten vertegenwoordigen een heel breed gamma, van figuren als Rainman tot mensen met asperger, die op het randje van het normale zitten. Het komt mij vreemd voor om het syndroom van Asperger te koppelen aan algemene uitspraken over autisme." Dillen gaf wel toe dat asperger en de psychopathie zoals hij het formuleert, namelijk het zich onvoldoende kunnen inleven in anderen, dicht bij elkaar liggen. "Een test in 2006 heeft uitgewezen dat tussen die twee termen nauwelijks een onderscheid valt te maken."

Maar toch: mensen met asperger zijn veeleer geneigd het slachtoffer te worden dan om zelf geweld te plegen, zo leert de literatuur. Bovendien zou een asperger onmiddellijk reageren als hij van het internaat wordt gestuurd, zoals bij Hans Van Themsche gebeurde. "Zo iemand wacht niet twee dagen om wraak te nemen."

In de zeldzame gevallen waarin aspergers een moord plegen (Dillen vond drie beschreven casussen) is er ook altijd een band met het slachtoffer. "Aspergers kennen geen willekeur. Ze doden omdat ze iets niet begrijpen, omdat er een probleem is in de communicatie. Zo heeft een man met het syndroom van Asperger iemand vermoord omdat die persoon hem iets kwam vragen terwijl hij aan het telefoneren was."

Voor Dillen volstaat de vaststelling van een psychiatrische stoornis overigens niet om geïnterneerd te worden. "Er moet een verband zijn met het gepleegde misdrijf. Tunnelvisie heb je bij elk emotionele misdaad. Volgens mijn visie is Hans Van Themsche wel degelijk toerekeningsvatbaar. Het zou toch te gek te zijn te denken dat met de vooruitgang die we de laatste jaren hebben gekend in de kinder- en jeugdpsychiatrie, een autistische stoornis bij Hans Van Themsche nooit onderkend geweest zou zijn."

Sue Somers

Gerechts-psychiater Chris Dillen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234