Woensdag 07/12/2022

Hans Van Themsche en autisme

Als ouders van een kind met autisme kunnen we niet anders dan verontwaardigd reageren op de stelling van de psychiaters van de verdediging van Hans van Themsche als zou zijn autismespectrumstoornis de oorzaak zijn van zijn daden. Vooral het vanzelfsprekend koppelen van autisme en ontoerekeningsvatbaarheid is een brug te ver. Een persoon is opgebouwd uit zijn omgeving en zijn persoonlijkheid (nature and nurture) en daarbij nog menige andere mogelijke dubbeldiagnose zoals bijvoorbeeld een psychose. Het is volstrekt mogelijk dat Hans Van Themsche ASS zou kunnen hebben, maar de oorzaak van zijn gedrag ligt wellicht eerder in een psychose.

In de argumentatieleer wordt inductie gedefinieerd als "het afleiden van een algemene regel uit een aantal specifieke situaties", het stokpaardje van Aristoteles. Het argument "Hans Van Themsche lijdt aan het syndroom van Asperger" en de conclusie "dus hij is ontoerekeningsvatbaar" is geen aanvaardbaar argument. Het bombardeert de dagelijkse inspanningen van mensen met autisme zelf, de ouders en de professionelen terug naar het steentijdperk.

Carine De Baets, Kontich

Genoompionier Craig Venter

Een element ontbreekt mijn inziens in het overigens interessante artikel over "de eigengereide Amerikaanse genoompionier Craig Venter" (DM 9/10). De competitie tussen het overheidsconsortium HGSC en Venters privébedrijf Celera om als eerste het menselijke genoom in kaart te brengen, werd ernstig vertekend in het voordeel van Celera.

Terwijl alle bevindingen van het consortium (betaald met overheidsgeld) voor iedereen vrij toegankelijk waren, weigerde Venter steevast om zijn gegevens publiek te maken. Hij kon aldus steeds beschikken over de onderzoeksresultaten van de tegenpartij, zonder ook maar iets te moeten prijsgeven van zijn eigen bevindingen. Het is alsof men kaart zou moeten spelen tegen iemand die in een spiegel een volledig overzicht heeft van de speelkaarten van zijn tegenstrever.

Pol Craeynest, Marke

Angst voor democratie

In 1992 beslisten de bewindvoerders dat de federale en de regionale verkiezingen om democratische reden niet meer zouden samenvallen. Voor twee verschillende dingen gaan kiezen op één dag leidt tot verwarring, dacht men toen. En wat blijkt, nu vijftien jaar later de bewindvoerders aan de macht zijn gekomen? Dat er nu meer basisdemocratischer gestemd wordt. Wat linkser in Wallonië, wat rechtser in Vlaanderen. Dat mag natuurlijk niet, want daar begint de echte basisdemocratie, en daar zijn de centralistische machthebbers bang voor. Ik, eenvoudige burger, tel nu al af tot 2009.

Martine Mees, Kalmthout

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234