Maandag 24/01/2022

Hans Meurisse: 'Grondige renovatie van aantal gevangenissen hoognodig'

Hans Meurisse, directeur-generaal van het Bestuur der Strafinrichtingen: 'Verouderde en ontoereikende infrastructuur bemoeilijkt de uitvoering van onze opdrachten'

De dringende renovatie van een aantal gevangenissen en de continue toename van het aantal gedetineerden maken "elk capaciteitsbeheer bijna a priori ontoereikend". Dat schrijft Hans Meurisse, directeur-generaal van het Bestuur der Strafinrichtingen, in zijn managementplan 2006 tot 2012, dat De Morgen kon inkijken. Net dit weekend viel nog een stuk plafondbepleistering naar beneden in Merksplas.

De overbevolking geldt als het kernprobleem van het gevangeniswezen, maar de verouderde en ontoereikende infrastructuur van heel wat gevangenissen zet de situatie op scherp. Vorig jaar nog stelde het verslag over de ontsnapping van de 28 gedetineerden uit Dendermonde dat vooral de verouderde infrastructuur van de gevangenis die ontsnapping mogelijk maakte.

De bouwvalligheid van enkele gevangenissen is een oud zeer, maar werd in het verleden vooral stiefmoederlijk behandeld. Het recentste jaarrapport van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen uit 2005 noemt de aard van ondernomen renovaties "meestal beperkt". "Heel wat aangekondigde renovaties laten bovendien op zich wachten of worden gewoon doorgeschoven naar later."

De situatie wordt alleen nijpender met het stijgende aantal gevangenen dat midden juni een recordaantal van bijna 10.200 bereikte. In zijn managementplan 2006-2012 stelt Meurisse dan ook dat de "verouderde en ontoereikende infrastructuur een uitermate belangrijk aandachtspunt is", iets wat "de uitvoering van onze opdrachten bemoeilijkt".

Ondanks die dringendheid zijn de handen van het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen (DG EPI) echter gebonden, schrijft Meurisse verder. "Het DG EPI heeft hier zelf weinig vat op, enerzijds omdat dit grotendeels behoort tot het bevoegdheidsdomein van de Regie der Gebouwen (dat ook de schaarse middelen beheert, schrijft hij verderop, NC) en anderzijds omdat het DG ook geen invloed heeft op de in- en uitstroom van gedetineerden."

Dit weekend kwam de verouderde infrastructuur nog eens in het nieuws toen een stuk plafondbepleistering van 60 op 80 centimeter naar beneden kwam op een verblijfsafdeling in de gevangenis van Merksplas, een van de oudste instellingen van ons land. Het incident deed zich voor in een slaap- en leefzaal waar een aantal gevangenen gemeenschappelijk is opgesloten. De brok pleister viel eerst op een kast, enkele brokstukjes vielen ook op een gevangene die lag te slapen. Hij werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht, maar bleef ongedeerd.

(NC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234