Zondag 18/08/2019

Hannah Arendt

► Op 14 oktober 1906 zetten twee Duitse joden van Russische afkomst een van de grootste politieke denkers van de 20ste eeuw op de wereld: Hannah Arendt.

► Als student filosofie begon Arendt een stormachtige relatie met de getrouwde professor Martin Heidegger. Begin de jaren 30 werd hij lid van de nazipartij NSDAP.

► Omdat Arendt onderzoek deed naar antisemitisme, pakte de Gestapo haar in 1933 op. Ze vluchtte naar Parijs, leerde er haar tweede man Heinrich Blücher kennen en belandde met hem in een kamp nadat de Duitsers Frankrijk waren binnengevallen.

► Enkele weken later ontsnapte de ondertussen staatloze Arendt met haar man naar New York, om in 1950 officieel Amerikaanse te worden. Datzelfde jaar herstelde ze haar contact met Heidegger, die ze nadien altijd verdedigd heeft.

► In The Origins of Totalitarianism (1951) legde Arendt uit hoe totalitaire staten als het nazisme en het stalinisme de massacultuur probeerden te beheersen met angst.

► Van de universele rechten van de mens had ze geen hoge pet op. Aangezien er geen autoriteit boven de soevereine staten stond, kon niemand de rechten van vluchtelingen en staatlozen garanderen.

► Het moderne leven analyseerde Arendt in The Human Condition (1958). Ze besloot dat er geen echte individualiteit meer bestond, terwijl ook het publieke domein averij opliep.

► Berucht werd Arendt met haar verslagen van het proces van Adolf Eichmann over zijn aandeel in de Holocaust, gebundeld in Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil(1963). Het kwaad was banaal, zag ze, meer een werk van bureaucraten dan van demonen.

► Tijdens WO II was Arendt actief in een zionistische organisatie. Ze haalde echter haar neus op voor Sefardische en Asjkenazische joden. Ze was voorstander van een joods-Arabische federale staat in Palestina, veeleer dan van een zuiver joods Israël.

► Een hartaanval velde kettingrookster Hannah Arendt op 4 december 1975, thuis in New York. Ze was nog aan een essay aan het werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden