Dinsdag 18/01/2022

NieuwsPolitiek

Hannah Arendt Instituut is volgens N-VA ‘links-liberaal’, en daarom moeten de subsidies eraan geloven

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

N-VA wil dat de subsidies voor het Hannah Arendt Instituut worden stopgezet. Volgens de partij gaat het om ‘een veredeld communicatiebureau van de links-liberale visie op stedelijkheid en burgerschap’. Dat blijkt bij een gedachtewisseling over het instituut in het Vlaams Parlement.

Redactie

Het Hannah Arendt Instituut is een onderzoekscentrum naar diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Het werd in 2019 opgericht, door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) met de stad Mechelen als partner.

Het centrum buigt zich over maatschappelijke uitdagingen zoals migratie, diversiteit en sociaaleconomische en politieke achterstelling. Christophe Busch, voormalig directeur van Kazerne Dossin, leidt de instelling.

Maar volgens N-VA houdt het instituut er een gekleurde visie op na. “Het instituut kijkt met zeer vooringenomen blik naar elementen van diversiteit en verengt bewust het debat”, zegt Vlaams Parlementslid Nadia Sminate.

“Dekolonisering, aanwenden van thuistaal, verboden op sociale media, toxische polarisering, enzovoort. Deze buzzthema’s zijn de rode draad in het aandachtsveld van de activiteiten van het instituut. Men tapt telkens opnieuw uit hetzelfde ideologische vaatje met dezelfde soort sprekers. De enige vreemde eend in de bijt was een panelgesprek met mijn voorzitter Bart De Wever, maar om bij vogels te blijven: een zwaluw maakt de lente niet.”

Thuisstad

Volgens Sminate was het de bedoeling dat het instituut enkel een subsidie van 250.000 euro zou krijgen voor de opstart. Intussen is dat geëvolueerd naar een jaarlijkse subsidie. “In 2024 zal de teller op 1,2 miljoen staan”, zegt ze.

N-VA wil dat minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) de subsidiëring stopzet. “De Vlaming had naar aanleiding van Sihame-gate een duidelijke boodschap voor beleidsmakers: wees selectief en gedegen in uw subsidiebeleid. Sommige ministers zijn blijkbaar wat hardhoriger dan anderen, zeker als het een project in de thuisstad betreft”, aldus Sminate.

N-VA kreeg in het parlement bijval van Vlaams Belang. “Een speelgoedje van minister Bart Somers met uw belastinggeld”, vond Sam Van Rooy.

‘Inquisitierechtbank’

De twee andere regeringspartijen reageerden echter verbaasd. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Nadia Sminate en Sam Van Rooy blijkbaar heel veel moeite hebben met organisaties die mensen aan het woord laten met meningen die niet overeenkomen met hun gedachtegoed”, zei Orry Van de Wauwer van CD&V. “Dat vind ik verontrustend.”

Tom Ongena van Open Vld had het over een inquisitierechtbank. “Daarin is de beschuldigde al schuldig voor hij de kans heeft gehad om zich te verdedigen”, zei hij. “Ik ben het fundamenteel oneens met de kritiek die sommige collega’s hebben gegeven. Ik denk dat het instituut heel waardevol werk levert.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234