Maandag 25/01/2021

'Hangjongeren' preventief geweerd in provinciedomeinen

Beeld PHOTO_NEWS

Nog voor er een vuiltje aan de lucht is, zet het provinciedomein in Huizingen extra bewakingsagenten in om herrieschoppers te weren. Daardoor zullen de kosten oplopen en de prijzen bijgevolg stijgen. "Dit lokt net problemen uit", meent criminoloog Diederik Cops.

Een dag zwemmen in het openluchtbad van Huizingen? Voor Brusselaars kost de duik vanaf dit weekend een ferme duit. De provincie Vlaams-Brabant heeft namelijk groen licht gegeven om de tarieven van het zwembad in het provinciaal domein te verdubbelen. Wie niet in de provincie Vlaams-Brabant woont zal 12 euro moeten betalen. Wie dat wel doet, komt er in voor 4 euro.

Naast de opgelopen energiefactuur van het verwarmde zwembad is de reden voor de prijsstijging het inhuren van extra agenten van bewakingsfirma G4S. Die zullen vanaf dit weekend de identiteitskaart controleren van al wie het park in wil. "Een serieuze kost", bevestigt domeincoördinator Sarah Staut. Hoeveel? "Dat kan ik niet zeggen. Maar het zijn de gangbare tarieven van een bewakingsfirma."

Beter dan genezen
De bewakers moeten het domein indekken tegen mogelijke amokmakers. "Er is nog niets gebeurd, maar we willen vermijden dat het uit de hand loopt", stelt Staut. "Hoeveel agenten we inzetten, zal afhangen van het aantal bezoekers."

Wel is zeker dat de surveillanten van G4S ook de orde in de hand gaan houden. "De bewakers gaan herrieschoppers identificeren en ingrijpen waar nodig", zegt Walter Zederloo (Open Vld), die mee zijn fiat gaf als provincie-gedeputeerde bevoegd voor domeinen. "We willen onmiddellijk ingrijpen. Dat is beter dan genezen." Dat de forse prijstoename voor sommige gezinnen een serieuze hap uit het budget betekent, gelooft Zederlo niet. "Ik denk niet dat dit arme gezinnen treft. Zwemmen in een verwarmd zwembad kost overal zoveel."

Wie het daar niet mee eens is, is Bruno Bauwens van D'Broej, de Brusselse organisatie voor de emancipatie van jongeren. "Vele Brusselaars kunnen dat niet betalen. Deze drastische maatregel sluit heel veel mensen uit om een probleem aan te pakken bij een kleine groep amokzaaiers. Niet alleen de brave familieburgers, maar ook heel veel Brusselaars keuren de baldadigheid in Huizingen af. Vraag is waar zij nu heen moeten?"

Uit onderzoek van de PXL Hogeschool Hasselt blijkt alvast dat hangjongeren vaak ten onrechte geassocieerd worden met incidenten en criminaliteit. De bevraging bij zo'n 700 jongeren die als hangjongeren worden beschouwd, leert dat ze gewoon op zoek zijn naar sociale contacten met hun leeftijdsgenoten.

Criminoloog Diederik Cops (KU Leuven) noemt de maatregel in Huizingen dan ook veel te voorbarig. "Dat is een heel enge en deterministische visie. De jongeren die hun identiteitskaart moeten tonen en meer betalen, gaan zich geviseerd voelen, zonder dat ze iets fout hebben gedaan. Door hen te stigmatiseren creëer je een negatieve interactie en ga je net problemen uitlokken."

Volgens Cops is het al langer de tendens om bij jongeren in te grijpen nog voor er zich problemen stellen. "Onze maatschappij kan nog maar heel moeilijk omgaan met risico's. Denk aan de GAS-boetes."

Blankenberge
Dat blijkt ook uit de aanpak van het Bloso-domein in Hofstade, waar drie jaar geleden rellen tussen politie en jongeren plaatsvonden. "De situatie is nu onder controle", zegt burgemeester Bart Coopman (CD&V). "Vooral omdat de strandzone omheind is en de identiteit gecontroleerd wordt. Bovendien is de toegang 5 euro voor buitenstaanders en gratis voor inwoners."

Daardoor is het totale aantal bezoekers gedaald, maar het aantal gezinnen met kinderen gestegen. Coopman juicht het toe. "Wij willen geen tweede Blankenberge zijn. Het eigen publiek dat schrok van de Brusselaars komt nu vaker."

Ook in de provinciale domeinen Kessel-Lo en Diest is een identiteitskaart vanaf deze zomer verplicht. Een prijsstijging is nog niet aan de orde, zegt Zederlo, "maar er wordt over nagedacht".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234