Zondag 26/06/2022

Mechelen

'Handweigeraars' ontwrichten Mechelse coalitie

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) Beeld
Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld)

De Mechelse coalitie zit in de knoop met handweigeraars tijdens huwelijken. 'We moeten het recht op huwelijken respecteren', zegt burgemeester Bart Somers - na een dagje gedraai. Coalitiepartner N-VA begrijpt er niets van.

Jeroen Van Horenbeek en Roel Wauters

De Mechelse schepen Marc Hendrickx (N-VA) weigerde maandag om een huwelijk te voltrekken nadat de bruid aangaf dat ze Hendrickx geen hand wou geven omwille van religieuze redenen. In een eerste reactie leek burgemeester Somers vooral begrip te tonen voor zijn collega. Hij noemde de weigering "een vorm van gendersegregatie".

Gisteren stelde Somers zijn boodschap echter bij. "In Mechelen moet de rechtsstaat altijd het kader zijn en dus moeten we het wettelijk recht op huwen respecteren. Daarbinnen verdedigen we onze principes – zeker gendergelijkheid – met dialoog, wederzijds respect en samen zoeken naar oplossingen en toenadering. De enige weg vooruit", twitterde hij.

Onbegrijpelijk

Een bocht dus? Of minstens een andere klemtoon? Somers zelf wou gisteren niet meer reageren. Hij zal de zaak vandaag bespreken tijdens het schepencollege. Hendrickx voelt zich alvast in de steek gelaten. "We hebben jaren geleden beslist dat we in Mechelen niemand trouwen die geen hand geeft. Somers komt daar nu op terug. Onbegrijpelijk."

Hendrickx eiste gisteren al per sms een verklaring van Somers, maar ook hij kreeg nul op het rekest. Binnen de Mechelse N-VA wordt ervan uitgegaan dat Groen - de kartelpartner van de burgemeester op zijn Stadslijst voor de verkiezingen in oktober - achter de schermen druk heeft uitgeoefend. Iets wat de groene kopman Kristof Calvo ontkent.

Al is Calvo wel tevreden dat Somers "oproept tot een dialoog met alle betrokkenen". Volgens hem is dat de enige manier om tot een oplossing te komen. "Want een handdruk is geen wettelijke voorwaarde voor een huwelijk."

Even onbeleefd

De malaise in de Mechelse Braziliaanse coalitie (blauw, groen en geel) lijkt intussen compleet. Calvo bekritiseert immers op zijn beurt Hendrickx. "Zo handelen en communiceren - het incident meteen op sociale media gooien - is even onbeleefd als het weigeren van een hand", meent hij.

Ook Open Vld knarsetandt. Wat Hendrickx daar kwalijk wordt genomen, is dat hij voor het huwelijk al op de hoogte was dat de bruid hem geen hand wou geven. Dat soort zaken wordt besproken in de voorbereiding van het huwelijk op het stadhuis met de bevoegde ambtenaren. "Hendrickx had het koppel hier al veel eerder, rustig, op moeten aanspreken ", klinkt het.

Dash eruit

"Somers heeft zijn bijzondere coalitie jarenlang bij mekaar kunnen houden. Ook in ideologische geladen dossiers rond identiteit en integratie. Maar deze zaak zet de boel nu toch op scherp", analyseert Dave Sinardet (VUB). Volgens de politicoloog is dat niet verwonderlijk. Met de lokale verkiezingen in zicht durft N-VA, het kleine broertje van de coalitie, zich meer profileren. Ook de andere partijen willen nu niet graag toegeven in fel gemediatiseerde debatten.

Sinardet: "Het wordt niet evident voor Somers om straks, na de stembusgang, verder te besturen met zijn Braziliaanse coalitie. De verschillen liggen nu wel pijnlijk bloot."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234