Donderdag 24/06/2021

Handjes draaien voor een muur

Muriel Sarkany: 'Op een rots klim je anders dan op een muur. Op een muur zie je de grepen, op de rotsen niet'

Freddy Carremans / Wereldbekerwinnares Sarkany klimt Belgian Climbing Cup te Knokke

'Hij gaat vallen.' De jonge man aan de klimmuur is al aardig rood aangelopen. Verkrampt poogt hij nog te blijven hangen, maar uiteindelijk is het de wet van de zwaartekracht die het haalt. Even later is het de beurt aan wereldbekerwinnares en Europees kampioene Muriel Sarkany. Met een bijzondere lenigheid en weldoordachte grepen slaagt zij er wel in het parcours te vervolledigen. Hier wordt duidelijk dat klimmen een combinatie van kracht, fysiek en tactiek vergt. Zaterdag poogde een zeventigtal atleten deze elementen te verenigen in de eerste manche van de Belgian Climbing Cup te Knokke.

Een twintigtal klimmers staat kijkend naar de muur met de handjes te zwaaien. Het gaat hier niet om het oefenen van een nieuwsoortige dans. Al kijkend naar de grepen in de klimmuur oefenen ze beneden alvast hoe ze die gaan nemen en hoe ze van daaruit naar de volgende kunnen gaan. De tactiek wordt druk besproken met collega-klimmers: waar zijn de sleutelpassen, de moeilijke momenten in het parcours, moet ik de greep links of rechts nemen enz. De studieronde duurt zeven minuten, dan moeten de deelnemers terug naar de opwarmingsruimte. Later zullen ze twee trajecten moeten afleggen. "De bedoeling is zover mogelijk te geraken, liefst tot aan de eindgreep", vertelt Marc Baes van de Belgian Commission for Competition Climbing, de organisatie verantwoordelijk voor de Belgian Climbing Cup. "Er staat geen tijdslimiet in het moeilijkheidsklimmen, toch zullen de meeste deelnemers zo snel mogelijk klimmen. Lang blijven hangen is immers te uitputtend. De verzuring treedt enorm snel op." Per greep die de klimmers halen, krijgen ze punten; die worden opgeteld, diegene met de meeste punten wint, zo eenvoudig is het.

Maar ook in het klimmen zijn er verschillende disciplines: naast het moeilijkheidsklimmen is er nog het blokklimmen en het snelheidsklimmen. "Het blokklimmen is pure krachtpatserij", weet Baes. Hier dienen korte, extreme zware routes afgewerkt te worden van een drie à vier meter. Het veiligheidstouw wordt vervangen door valmatten. Bij het snelheidsklimmen, de speed, werken twee klimmers tegen elkaar een parallelroute af. De verliezer valt af, de winnaar gaat naar de volgende ronde.

Olivier Coenen is een van die krachtpatsers die zich bezighoudt met het blokklimmen. De Hasselaar is Belgisch kampioen in dit onderdeel. "Je hebt mensen die zich in een specifiek onderdeel specialiseren", vertelt hij. "Ik doe ze allemaal." Naast zijn Belgische titel behaalde hij dit jaar nog een halvefinaleplaats in een internationale blokklimwedstrijd in Val d'Isère. "Ik hoop bij de tien beste van de wereld te geraken", licht hij zijn ambities toe. "Maar daar moet je eerst ervaring voor opdoen." En dat doe je door veel te trainen en kennis op te doen, door boeken te lezen of door informatie uit te wisselen met andere klimmers. "Wanneer je begint te klimmen, doe je dat vooral op techniek", zegt Coenen. "Dat kan je nog doen op natuurlijke kracht, maar op een bepaald moment kom je op routes waar er kracht en weerstand aan te pas komt."

De kracht oefent Coenen door enkele zware passen telkens opnieuw te oefenen, de uithouding door series van dertig passen af te werken. Het blijkt dat vele klimmers thuis een eigen wandje bouwen om te oefenen. "Daarom geven we geregeld grepen weg als prijs", aldus Baes. Vele training kan wel eens tot blessures leiden. Vooral de onderarm, pols en vingers zijn gevoelig. "Meestal betreft het een peesontsteking of gescheurde ligamenten."

Coenen werkt nog aan zijn weg naar de wereldtop, iemand die er al staat, is Muriel Sarkany. Vorig jaar schreef de Brusselse drie etappes van de wereldbeker bij op haar palmares, meteen goed voor de eindzege in deze regelmatigheidscompetitie.

Dit jaar werd ze tweede in de eerste manche van de wereldbeker en veroverde ze de Europese titel. "Ik ben beginnen klimmen in 1990", vertelt ze. "Voordien deed ik gymnastiek, maar daarvoor moest je de lessen volgen. Klimmen kan ik doen wanneer ik wil. Ik was meteen verkocht." Op internationaal vlak behoort ze sinds enkele jaren bij de wereldtop. "Twee jaar geleden raakte ik tot de tweede of derde plaats op toernooien, sinds vorig jaar begon ik te winnen." Maar dan moet ze wel langs Liv Sansoz, haar grootste tegenstander. "Meestal gaat het tussen ons beiden." De toppers komen vooral uit Frankrijk, verder zijn er nog een paar Duitsers en Amerikanen bij. Hiertussen lopen er dan ook die van deze sport hun beroep gemaakt hebben. In België blijft het voorlopig bij amateurisme. "Ik doe het niet als job", vertelt Sarkany. "Maar momenteel doe ik wel niets anders. Wil je sport beoefenen op hoog niveau, moet je er wel al je tijd insteken." Toch vindt ze nog tijd om 's zomers nog rotsen te beklimmen. "Het is iets totaal verschillend", zegt ze. "Op een kunstmatige muur zie je de grepen, op de rotsen niet, het is veel minder atletisch."

Het zorgt ervoor dat Sarkany niet veel thuis te vinden is. Ze doet trouwens mee aan alle internationale competities. Een tiental per jaar, die meestal plaatsvinden in Europa. Vorig jaar was Sarkany tevens in San Diego, waar ze een derde plaats behaalde op de X-treme Games. Bedoeling van deze X-treme Games was de nieuwe, hippe sporten in de kijker te zetten voor het grote publiek. "De klimsport is niet zo mediageniek", weet Sarkany. "Ik hoop dat mijn wereldbekerzege wat publiciteit oplevert voor de sport. Persbelangstelling geeft altijd een duwtje in de rug."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234