Zaterdag 19/10/2019

Handicapvoorstel N-VA slecht onthaald: "Tsjeverij in het kwadraat"

"Wie gelooft jullie nog?", vroeg Mieke Vogels zich af. Beeld BELGA

In het Vlaams parlement is de start van de bespreking van het decreet persoonsvolgende financiering (PVF) voor personen met een handicap volledig overschaduwd door een ruzie rond een nieuw voorstel van regeringspartij N-VA. Oppositiepartijen Open Vld, Vlaams Belang en Groen namen N-VA zwaar op de korrel. Het N-VA-voorstel werd onder meer bestempeld als "hypocriet" en "een verkiezingsstunt". N-VA zal het voorliggende decreet blijven steunen. "Maar we hebben ook het recht eigen voorstellen te ontwikkelen."

Vandaag start de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement met de bespreking van het decreet rond de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap. Dat decreet voorziet in twee trappen: een basisuitkering (voor iedereen met een erkende handicap en een zorgnood) en een cashbedrag of voucher (voor wie meer ondersteuning nodig heeft).

Bij de voorstelling van haar brochure 'Een beperking mag geen handicap zijn' pakte N-VA gisteren echter uit met een eigen voorstel, met name de veralgemening van het persoonlijk ondersteuningsbudget. Geen sprake meer dus van de geplande basisuitkering. Die basisuitkering wordt in de N-VA-brochure zelfs "geen voorbeeld van goed en zorgvuldig beleid" genoemd.

"Goedkope verkiezingsstunt"
Dat N-VA met een heel eigen voorstel komt op een moment dat de bespreking van regeringsvoorstel start, kan voor de oppositie niet door de beugel. Mieke Vogels (Groen), Vera Van der Borght (Open Vld) en Marijke Dillen (Vlaams Belang) namen N-VA zwaar onder vuur.

"Wie houdt men hier voor de gek? Ofwel verdedigt de N-VA de eigen visie en vervalt hun steun voor het decreet, ofwel steunt men het decreet en moet men het eigen voorstel laten vallen. Wat zal het zijn?", vroeg Vera Van der Borght. Vlaams Belang-parlementslid Dillen sprak dan weer van "een goedkope verkiezingsstunt" en "propaganda op de kap van personen met een handicap".

"Tsjeverij in het kwadraat"
N-VA-parlementslid Helga Stevens zegt dat haar partij achter het PVF-decreet blijft staan. "Maar we hebben als partij toch het recht een eigen mening te formuleren, of mag geen enkele partij in een regering nog een eigen visie ontwikkelen?", aldus Stevens.

Die uitleg kon de kritiek niet meteen smoren. "Dit is tsjeverij in het kwadraat", reageerde Mieke Vogels. "Natuurlijk mag een partij een eigen mening hebben, maar als je in een regering zit is het wel je verdomde plicht die visie om te zetten in beleid. Jaren geleden trokken jullie naar de kiezer met dezelfde belofte voor persoonlijke budgetten. Daar hebben jullie niks van gerealiseerd. De wachtlijsten zijn alleen gegroeid. Wie gelooft jullie nog? Je kan de mensen geen dingen blijven beloven zonder iets te realiseren", klonk het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234