Woensdag 21/08/2019

handel met de VS

Handelsoorlog met VS dreigt

►Arbeiders aan de slag bij Carrier. Het aircobedrijf zou 7 miljoen dollar krijgen van Trump als het in Indianapolis blijft. Beeld AP

Een Amerikaans bedrijf dat naar een lagelonenland verkast, zal beboet worden met 35 procent invoerrechten. Dat beweert de verkozen VS-president Trump toch op Twitter. "Puur protectionisme dat zal leiden tot een handelsoorlog", zegt econoom Gert Peersman.

"The United States is open for business", schreeuwde Trump bij het zondagse ochtendgloren op Twitter. Dat zou kunnen klinken als een vrolijke boodschap, als ze niet voorafgegaan werd door een reeks dreigementen. Trump waarschuwt, anderhalve maand voordat hij effectief de eed aflegt als de nieuwe VS-president, Amerikaanse bedrijven die van plan zijn om te verhuizen naar lagelonenlanden dat ze daarvoor een zeer hoge prijs zullen betalen. "Aan onze grenzen, die binnenkort heel streng zullen zijn, zal er een taks van 35 procent gelden voor die bedrijven die hun producten toch in de VS willen slijten."

De maatregel past helemaal in het protectionisme dat Trump al sinds de campagne predikt. Zo kondigde hij de afgelopen dagen al aan dat hij de vennootschapsbelasting wil laten dalen van 35 naar 15 procent, omdat die nefast zou zijn voor de economie.

Puur protectionisme

Voka, het Vlaams netwerk voor ondernemingen, is niet verbaasd door Trumps aankondigingen, maar houdt wel het hart vast. "Je kunt je afvragen hoe verstandig het is om je beleid aan te kondigen op Twitter, zeker vlak na een tweet over hoe slecht je de parodie op jezelf in een tv-show vindt. Het boezemt weinig vertrouwen in en als er één ding is waar ondernemers niet tegen kunnen, is het wel onzekerheid." De impact op onze economie zal groot zijn, vreest Voka. "De VS staan in de top vijf van onze handelspartners."

Econoom Gert Peersman (UGent) kan die bezorgdheid niet temperen. "Dit is puur protectionisme, dat zal leiden tot een handelsoorlog." Trump zal zijn waarschuwing volgens Peersman niet kunnen hard maken zonder de andere import naar de VS navenant te belasten. "En wat zal de reactie van Europa zijn? Dat zij de import van de VS in Europa even hoog zullen belasten uiteraard. En dan zit het spel op de wagen."

Zo'n beslissing is met andere woorden niet eenvoudig. Maar de forse knip in de vennootschapsbelasting en de subsidies die Trump belooft aan bedrijven die hun verhuisplannen intrekken, zijn haalbaardere maar evenzeer protectionistiche maatregelen die een handelsoorlog zullen veroorzaken, voorspelt Peersman.

De demarche van Trump blijft ook in de VS niet onbesproken. Zelfs vanuit eigen rangen weerklinkt er hevige kritiek, nadat donderdag bleek dat Trump het airconditioningbedrijf Carrier 7 miljoen dollar beloofd heeft als het in Indianapolis zou blijven. "Presidenten horen niet tussenbeide te komen in het beleid van individuele bedrijven", haalde een libertaire denktank onmiddellijk uit.

Ook Sarah Palin, in de running voor een job in de regering-Trump, kan niet lachen met de uitspraken. "Republikeinen vinden dat een bedrijf zelf kan kiezen waar het zich vestigt, weet je nog wel?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden