Zondag 25/10/2020

Singapore

Handelsmissie in Singapore: België gaat samenwerken in aanpak Syriëstrijders

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).Beeld PHOTO_NEWS

België gaat informatie en 'good practices' uitwisselen over de aanpak van radicalisering en strijders die terugkeren uit Irak of Syrië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd in de marge van een prinselijke handelsmissie van prinses Astrid naar Maleisië en Singapore.

Volgens Reynders stond het thema van de radicaliserende jongeren hoog op de agenda van de verschillende bilaterale contacten die hij had in Maleisië en Singapore. Reynders had ook een onderhoud met experts en gaf zelf een lezing aan het Singaporese Instituut voor Internationale Zaken onder de titel: 'Singapore and Belgium as partners in the international coalition fighting ISIS: What are the conditions for success?'

"Het probleem van terugkerende Syriëstrijders is niet enkel een Belgisch of een westers probleem, maar een globaal probleem. Singapore is een veilig land, maar ook hier worden ze geconfronteerd met uitdagingen. Ook hier vraagt men zich af hoe jongeren erbij komen te radicaliseren en te gaan strijden in een ver land. Daarom moeten we op politiek vlak zoeken naar gezamenlijke oplossingen en werk maken van preventie", aldus Reynders.

Daarom heeft Reynders met de Maleisische en Singaporese autoriteiten afgesproken informatie en 'good practices' uit te wisselen. Reynders verwees daarbij ook naar het geval Mehdi Nemouche, de Franse teruggekeerde Syriëstrijder die in mei dit jaar drie mensen doodschoot aan het Joods Museum in Brussel. "Het is gebleken dat Nemouche een periode (in maart, nvdr.) in Maleisië en Singapore heeft verbleven", aldus Reynders. Wellicht komt er verder onderzoek naar dat verblijf van Nemouche.

Afvalbeheer

Tijdens het bezoek aan Singapore zijn er bovendienverschillende samenwerkingsakkoorden gesloten op het vlak 'cleantech'. Zo werd bekendgemaakt dat van 7 tot 9 september 2015 de afvalsector uit de hele wereld samenkomt in Antwerpen voor het jaarlijkse congres van ISWA (International Solid Waste Association).

Er zijn ook een aantal gelijkenissen in de uitdagingen van Vlaanderen en Singapore. Singapore heeft, net als Vlaanderen, weinig natuurlijke rijkdommen, kent een sterke verstedelijking en een hoge bevolkingsdichtheid.

Maar volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois beschikt Vlaanderen over een pak expertise op het vlak van milieutechnologie en scoren we ook goed qua recyclage en selectieve afvalinzameling. Zo wordt meer dan 70 procent van het huishoudelijk afval in Vlaanderen selectief ingezameld.

In Vlaanderen diende de stad Antwerpen, samen met de afvalintercommunales en de VVSG een voorstel in om het jaarlijkse wereldcongres rond afval naar Antwerpen te halen. Dat is nu dus ook gelukt. Van 7 tot 9 september komen organisaties en experts van over de hele wereld naar Antwerpen om over duurzaam afvalbeheer te praten. Het congres zal plaatsvinden in de Antwerpse Stadsschouwburg.

Tevreden

Prinses Astrid zei "tevreden" te zijn met het verloop van de prinselijke handelsmissie naar Maleisië en Singapore. Ze onthoudt vooral dat "België sterk is in niches met een grote toegevoegde waarde" en de aandacht voor "duurzaamheid".

Hoewel de missie naar Maleisië en Singapore pas morgen afloopt, maakte de delegatie nu al een balans op. Dat gebeurde op een persbriefing met prinses Astrid, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Brussels minister van Buitenlandse Handel Jean-Claude Marcourt, Brussels staatsecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne en federaal staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem.

De boodschap was unisono: Iedereen is tevreden. Er is goed samengewerkt. Het voorbereidende werk van de verschillende gewestelijke agentschappen (FIT, Awex, Brussels Invest & Export) heeft zijn vruchten afgeworpen en de bedrijven hebben de nodige contacten kunnen leggen en contracten kunnen afsluiten. "Contacten hebben tot contracten geleid", vatte Pieter De Crem het samen. "Dit soort missies is belangrijk voor onze bedrijven, zowel de grote als de kleine", aldus de CD&V-staatssecretaris.

Volgens Geert Bourgeois, voor wie het zijn eerste handelsmissie is als Vlaams minister-president, kan Vlaanderen alvast nog veel leren van Singapore. "Op het vlak van performantie van zaken doen. Singapore is niet voor niets nummer één in 'doing business' (Singapore scoort het best op vlak van gunstig ondernemersklimaat in een rangschikking van de Wereldbank, nvdr.). Ook het vlak van kennis van wetenschappen in het onderwijs scoort Singapore bijzonder goed", aldus Bourgeois. "We mogen dus zeker niet zelfgenoegzaam zijn en moeten verder werken aan onze competitiviteit", besloot de Vlaamse minister-president.

Beeld BELGA

'Peter Pan' in première

De musical "Peter Pan. The Never Ending Story" van de Belgische evenementengroep Music Hall is vanavond in première gegaan in Singapore.

De musical zal tien weken (tot 20 januari) lopen in het plaatselijke Sentosa World Resort Theater. De bedoeling is om 100.000 toeschouwers te krijgen voor de Vlaamse productie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234