Vrijdag 24/03/2023

Terreurdreiging

Handelaars moeten terroristen verklikken

Vicepremier Kris Peeters. Beeld Photo News
Vicepremier Kris Peeters.Beeld Photo News

Criminelen of terroristen die van plan zijn om zelf explosieven te maken, moeten sneller gedetecteerd worden. Daarom werkt de FOD Economie aan een informatiebrochure met richtlijnen voor alle handelaars en zelfstandigen die producten verkopen die daarvoor gebruikt kunnen worden.

KSN

Zelfbouwmarkten, verfwinkels en apotheken hebben tijdens de zomer de eerste richtlijnen gekregen over hoe ze moeten reageren als particulieren grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zoals aceton, zwavelzuur of kunstmest willen aankopen. Dat heeft het kabinet van bevoegd minister Kris Peeters (CD&V) aan Het Laatste Nieuws bevestigd.

"Op vraag van Europa hebben we vlak voor de zomer de wetgeving voor het verkopen van bepaalde chemische stoffen aangepast", klinkt het. Met de chemicaliën die opgenomen zijn in de lijst, kan een potentiële terrorist een TATP-bom maken. Dat type explosief werd gebruikt bij de aanslagen in Brussel en Zaventem. In de wet is een meldingsplicht voorzien voor elke "verdachte transactie", zelfs wanneer de verkoop niet doorgaat.

Zo moeten handelaars zoveel mogelijk gegevens doorgeven aan terreurspeurders van de federale politie over elke klant die zich zenuwachtig gedraagt, geen logische uitleg kan geven waarom hij een product nodig heeft of een grote bestelling volledig cash wil betalen. "Noteer alle lichaamskenmerken van de klant, opvallende kenmerken zoals tattoos of piercings en alle details over zijn voertuig en de bestelling", leest het in de Europese richtlijnen. Die worden door de FOD Economie nu omgezet in een Nederlandstalige en Franstalige informatiebrochure voor alle betrokken handelaars en zelfstandigen.

Vreemd gedrag

Zowel wie verboden hoeveelheden van de gevaarlijke producten verkoopt als wie ze aankoopt, riskeert tot vijf jaar gevangenis en een boete tot 100.000 euro. Hoeveel meldingen er afgelopen zomer al binnenliepen en of er onderzoeken lopen naar verdachte aankopen, kon de federale politie niet kwijt. "Over dergelijke gevoelige informatie wordt niet gecommuniceerd", klonk het.

Naast 'verdachte transacties' die via het meldpunt binnenlopen, gaan voortaan ook ambtenaren van de Algemene Directie Economische Inspectie van de FOD Economie op pad om inbreuken op te sporen en vast te stellen.

"Als de ambtenaren vrezen in een gevaarlijke situatie terecht te komen, kunnen ze een beroep doen op ondersteuning van de politie", klinkt het.

De verkopers van mogelijke grondstoffen waar explosieven mee vervaardigd kunnen worden, zijn ook wettelijk verplicht elke diefstal of verdwijning van dergelijke goederen door te geven aan dezelfde terreurdienst van de federale politie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234