Maandag 06/12/2021

Hamid El Mrabet (19) ontsnapte eerder ook al uit gesloten jeugdinstelling in Everberg

Op zijn proces werd El Mrabet omschreven als 'verloren voor de maatschappij'

Nordine Ben Allal wilde zijn vriend Fuge bevrijden

Er zijn aanwijzingen dat de gangster Nordine Ben Allal, die drie weken geleden het hele land op zijn kop zette toen hij ontsnapte uit de gevangenis van Nijvel, zijn celmaat Hamid el Mrabet wilde gaan bevrijden in Nijvel. Uit voorzorg werd El Mrabet, Fuge voor de vrienden, overgeplaatst naar de gevangenis van Lantin bij Luik. Daar wandelde hij vrijdagavond doodleuk naar buiten nadat hij zich had vermomd als zijn celmaat, die net had vernomen dat hij ging vrijkomen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Hamid el Mrabet werd in januari 2003, het jaar waarin hij achttien werd, door de correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeeld voor een reeks gewelddadige homejackings. Nordine Ben Allal kende hij toen nog niet. Samen met vier medeplichtigen, allemaal afkomstig uit de Brusselse gemeente Elsene, terroriseerde El Mrabet in 2002 twee nachten lang telkens een gezin aan de Brusselsesteenweg in Erembodegem bij Aalst. Via een keldergat kroop de bende de huizen binnen om zich daarna naar de slaapkamer te begeven. Daar werden de bewoners gekneveld en moesten ze onder bedreiging van een wapen de code van hun bankkaart geven.

Ondertussen werd het hele huis leeggeroofd; gsm's, geld, juwelen: alles wat waarde had en de homejackers in hun zakken konden steken, werd meegenomen. Een bejaard echtpaar moest met een pistool tegen het hoofd hun kluis openmaken en of ze nu meewerkten of niet, de slachtoffers werden altijd ferm toegetakeld. De homejackers trapten tegen hun hoofd en deelden klappen uit met de kolf van hun wapen. Na de homejacking gingen de daders er telkens vandoor met de auto van hun slachtoffers.

De bende kon opgerold worden dankzij een getuige die de jonge overvallers de avond van hun eerste homejacking had zien rondhangen op de Brusselsesteenweg in Erembodegem. Tijdens huiszoekingen die op de arrestaties volgden, konden de speurders nog meer gestolen goederen recupereren. Die hadden de homejackers buitgemaakt bij overvallen in 1999, 2001 en 2002, gepleegd in Ukkel, Ternat, Sint-Jans-Molenbeek en Brussel.

Op hun correctioneel proces kregen de bendeleden zware straffen. De 24-jarige bendeleider kreeg tien jaar, zijn rechterhand acht jaar. Hamid el Mrabet, die op het moment van zijn berechting nog minderjarig was, werd door de jeugdrechter uit handen gegeven. Hij kreeg net als de meeste bendeleden zes jaar. Toen hij tegen die straf in beroep ging, kreeg hij er nog eens twee jaar bij en werd hij overgebracht naar de gevangenis van Nijvel.

Rechter Freddy Troch, die erom bekendstaat geen blad voor de mond te nemen, omschreef El Mrabet en zijn vrienden als een stel "gevaarlijke en gewetenloze criminelen die zogoed als verloren zijn voor de maatschappij". Troch verwees vooral naar het bejaarde koppel. "In plaats van rustig van hun pensioen te kunnen genieten, werden die mensen in hun slaapkamer geconfronteerd met zeer zwaar geweld."

In de gevangenis van Nijvel kwam Hamid el Mrabet in de cel te zitten met Nordine Ben Allal. De twee konden het bijzonder goed met elkaar vinden. Ben Allal zat immers ook in de cel voor een reeks brutale homejackings en had, net als El Mrabet die eerder al wist te ontkomen uit de gesloten jeugdinstelling in Everberg, de reputatie een ontsnappingskoning te zijn. De vriendschapsband was snel gesmeed, evenals een nieuw ontsnappingsplan. De twee spraken af dat Ben Allal zich zou laten bevrijden uit de gevangenis van Nijvel en dat hij daarna zou terugkomen voor zijn vriend El Mrabet.

Alleen het eerste deel van het plan lukte: met de hulp van vrienden van buitenaf kon Ben Allal op 8 augustus ontsnappen uit de gevangenis van Nijvel. Hij liet zich met een touw over de buitenmuur van de gevangenis trekken door een wegrijdende auto. Vijf dagen lang was Nordine Ben Allal spoorloos, tot hij in de nacht van 12 op 13 augustus samen met zijn intussen opgeviste kompaan Redouane Najmi tegen de lamp liep bij een banale politiecontrole. Na een wilde achtervolging door Brussel en een schietpartij konden Ben Allal en Najmi te voet ontkomen.

Dankzij het schietincident konden politie en gerecht de handel en wandel van Ben Allal sinds zijn ontsnapping nagaan. Op die manier kwam de Molenbeekse familie Ermili in beeld, bij wie Ben Allal een avond had doorgebracht. Op hun zolder werd een zak met explosieven gevonden. Die moest dienen om twee vrienden van Ben Allal te gaan bevrijden uit de gevangenis van Nijvel, zo verklaarde de gangster achteraf. Verder onderzoek leerde de speurders dat Ben Allal ondertussen ook een verhuislift op de kop had weten te tikken en een bestelwagen.

De topgangster zelf en zijn kompaan werden pas enkele dagen later ingerekend, op 15 augustus, na een achtervolging met de auto in een Brusselse tunnel. Ben Allal werd overgebracht naar de gevangenis van Vorst, zijn kompaan Redouane Najmi zit in de gevangenis van Nijvel. Uit voorzorgsmaatregel werd Hamid el Mrabet, een van de twee vrienden die Ben Allal had willen bevrijden, overgebracht naar Lantin. Wie de andere vriend is die hij had willen bevrijden, wil Ben Allal niet zeggen.

Hamid el Mrabet heeft na de arrestatie van Ben Allal dan maar zijn eigen boontjes gedopt. Toen zijn celmaat Mohammed Bel Amari afgelopen vrijdag vernam dat hij die dag voorwaardelijk vrij zou komen, zou El Mrabet zijn celmaat zodanig onder druk hebben gezet dat die zijn bril en kleren afstond en El Mrabets plaats in de cel innam. Pas na de geslaagde ontsnapping bracht Bel Amari de cipiers op de hoogte. De persoonsverwisseling bleef zelfs in het kantoor van de gevangenisdirecteur onopgemerkt omdat er sprake is van enige fysieke gelijkenis tussen Bel Amari en El Mrabet.

Van Hamid el Mrabet is intussen geen spoor. Nadat de poort van Lantin achter hem dichtsloeg, nam hij de bus naar place Saint-Lambert in het centrum van Luik. De kans dat hij op een plan broedt om zijn maat Ben Allal te gaan bevrijden in Vorst is niet ondenkbeeldig.

Celgenoot Mohammed Bel Amari heeft dubbele pech: hij werd opnieuw ter beschikking gesteld van het parket en kan een nieuw aanhoudingsbevel van de onderzoeksrechter krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234