Dinsdag 15/06/2021

Hamburgers luiden 'nieuw tijdperk' in Frans-Amerikaanse relaties in

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zaterdag een informele ontmoeting gehad met zijn Amerikaanse ambtgenoot George W. Bush. Op het menu stond pure Amerikaanse kost: hamburgers en hotdogs.

Door Frank Schlömer

KENNEBUNKPORT l Sarkozy brengt zijn vakantie door in een poepchique villa in het noordoosten van de VS, tot ongenoegen van sommige Franse media. Eerder deze week onderbrak hij zijn verlof even om de begrafenis van de Franse kardinaal Lustiger in Parijs bij te wonen. Nadien vloog hij dan terug naar de VS.

Daar volgde een ontmoeting met Bush. Hoewel het gaat slechts ging om een informele picknick op het landgoed van diens vader in Kennepunkport (Maine) en duidelijk gezegd was dat achteraf geen verklaringen zouden worden afgelegd, beleden beiden 'krachtig' de Frans-Amerikaanse vriendschapsbanden. Met name achter de geschillen van destijds over de invasie van Irak is een definitief punt gezet.

Bush had voordien laten verklaren dat het geen zin heeft om met de Franse keuken te willen concurreren en dat het daarom dus bij hamburgers en hotdogs bleef. Het is algemeen geweten dat 'Sarko' meer sympathie heeft voor de Amerikaanse leefwijze en cultuur dan zijn voorganger Jacques Chrirac had.

Volgens presidentieel woordvoerder Tony Snow bezegelde het ontbijt met hamburgers en hotdogs "een nieuw tijdperk in onze verhoudingen met de Fransen". Sarkozy's voorganger, Jacques Chirac, gold als bijwijlen scherpe criticus van de Amerikaanse buitenlandse politiek, in het bijzonder van de Irakinvasie, die hij als een militair avontuur bestempelde.

Dat kwam Chirac in de Atlantisch georiënteerde pers vaak op snerende opmerkingen en vraagtekens achter zijn verstandelijke vermogens te staan. Sarkozy, daarentegen, werd door Bush geprezen als een man "met goed verstand, een goede visie en een goede wil". De twee hebben elkaar al verschillende keren ontmoet, onder meer op de G8-top in Berlijn. Het was wel de eerste keer dat Bush zijn collega in eigen land ontving. Bovendien leek een dergelijke ontmoeting onmogelijk ten tijde van Chirac. De vrouw van Sarkozy, Cecilia, bedankte overigens voor de uitnodiging: officieel voelde zij zich onwel.

Sarko 'l'Américain' is uitgesproken fan van de Amerikaanse levensstijl en wil ook de trans-Atlantische relaties verbeteren. Uit een enquête blijkt dat zijn landgenoten het daar niet volledig mee eens zijn: het merendeel van de Fransen is te vinden voor het behoud van de huidige verhouding, ergens tussen anti-en pro-Amerikanisme in. Dat olie op de Iraakse golven is gegoten, bleek vorige week al, toen bekend raakte dat de Amerikaanse oliegigant Chevron en het Frans-Belgische olieconglomeraat Total het eens zijn geworden om het olieveld in Majnoon, ten noorden van Basra, gezamenlijk te ontwikkelen. De Iraakse regering heeft hier wel nog geen toestemming voor gegeven.

In Duitsland wordt anders wel met groeiende irritatie naar het activisme en de solotrips van Sarkozy gekeken. De as Berlijn-Parijs is nog sterk, maar Duitsland vreest een beetje dat het door de hyperactieve Fransman wat aan de zijlijn wordt gedrumd. Er was al het ongenoegen over de affaire van de Bulgaarse verpleegsters in Libië, die Frankrijk helemaal naar zich toe heeft getrokken, hoewel Duitsland daar al lang mee bezig was. Helemaal woedend was men in Berlijn toen Sarkozy besliste dat Frankrijk een nucleaire centrale en wapens aan kolonel Kadhafi zou leveren, zonder dat Duitsland ook maar werd ingelicht.

Nog zwaarder tilt Berlijn aan het feit dat Sarkozy de kandidatuur van Dominique Strauss-Kahn als de EU-kandidaat voor het voorzitterschap van het Internationaal Muntfonds, met verschillende Europese landen besprak, behalve met Duitsland. "Sarkozy begint echt op de Duitse zenuwen te werken", schreef het weekblad Der Spiegel onlangs nog.

En Ruprecht Polenz van Angela Merkels CDU, zei: "In de buitenlandse politiek zou er een overeenstemming met de Europese partners afgesproken moeten worden." Polenze is de voorzitter van de invloedrijke parlementscommissie Buitenlandse Zaken in de Duitse Bondsdag en ter attentie van Sarkozy zei hij nog: "Zelfs als het tijd vraagt, Franrijk zou zich moeten inspannen om de gemeenschappelijk buitenlandse- en veiligheidspolitiek van de EU te versterken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234