Woensdag 20/10/2021

Hamas-raket raakt voor het eerst Israëlische stad

Gisteren hebben radicalen van de groep Hamas een zelfgemaakte raket doen neerkomen in Ashkalon. Het is de eerste keer dat Palestijnen erin slagen een grotere Israëlische stad te bestoken. Er vielen geen doden en er is weinig schade, maar de actie verhoogt de spanningen tussen Israël en de Palestijnen opnieuw. De VS hebben nog eens laten weten dat de Palestijnse president Yasser Arafat zich met hoegenaamd niets te bemoeien heeft in het Israëlisch-Palestijnse dossier.

Gaza / Jeruzalem / Brussel

Reuters / Eigen berichtgeving

Het was de gewapende arm van Hamas, de brigades Ezzedine al-Qassam, die de raketaanval hebben opgeëist. Ashkalon ligt op zo'n 9 kilometer van de Gazastrook en is het verste punt dat Hamas sinds het uitbreken van de tweede intifada (september 2000) van op eigen territorium in Israël heeft bestookt. Tot nu toe werden alleen illegale joodse nederzettingen op Palestijns gebied met projectielen bestookt.

Er wonen bijna 120.000 mensen in de stad en het Israëlische leger vreest dat dit een voorbode is van een nieuwe tactiek. Israël is bang dat soortgelijke aanslagen zullen volgen van op de Westelijke Jordaanoever, die vlak naast zeer dichtbevolkt Israëlisch grondgebied ligt.

"Het is duidelijk dat de Palestijnen daarmee een grens overschrijden en dat wij niet kunnen aanvaarden dat onze steden met raketten worden beschoten. Hier zal een antwoord op volgen", zei Dore Gold, een topadviseur van premier Ariel Sharon gisteren. Palestijnse regeringsbronnen zeiden dat onmiddellijk Palestijnse agenten naar het noorden van de Gazastrook zijn gestuurd om te beletten dat nog meer raketten op Israël zouden worden afgeschoten.

De Amerikaanse regering heeft de jongste oproep van Yasser Arafat tot de radicale Palestijnse groepen om opnieuw een wapenbestand in acht te nemen gewoon naast zich neergelegd. Washington vindt, net zoals Israël, Arafat "niet relevant" en hecht geen enkel belang aan wat hij zegt. De presidentiële woordvoerster Claire Buchan heeft in naam van George W. Bush gezegd dat Arafat "geen deel uitmaakt van de oplossing in het Midden-Oosten, maar eerder een deel van het probleem vormt". Door systematisch de verkozen president Arafat te negeren en alleen met de niet-verkozen premier Abbas te willen praten, drijft Washington bewust een wig in het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting.

Hamas verwerpt trouwens zelf ook de oproep van Arafat om het staakt-het-vuren met Israël (hudna) opnieuw te respecteren. "Hamas verwerpt de oproep want de zionistische bezetters hebben de vrede opgeblazen met hun moorden op Palestijnse vrouwen, kinderen en politieke leiders", zei Abdelaziz al-Rantissi gisteren in Gaza. Rantissi, die vorige maand nog ontsnapte aan een gerichte liquidatiepoging van het Israëlische leger, geldt als een van de hardere Hamas-chefs.

De islamisten van Hamas en de Islamitische Jihad hadden op 22 augustus aangekondigd dat ze hun eenzijdig bestand van drie maanden met Israël opzegden. Dat bestand (hudna) was van kracht sinds 29 juni. De opzegging ervan volgde op de dood van Abu Shanab, een hoge Hamas-chef, in een raid van het Israëlische leger. Die raid was dan weer een vergelding voor de bloedige zelfmoordaanslag waarbij op 19 augustus 22 doden en 130 gewonden vielen in het centrum van Jeruzalem.

Uit een peiling van de krant Haaretz blijkt dat de rechtse regering-Sharon, die een half jaar aan het bewind is, steeds meer aan populariteit verliest. Bovendien is de Israëlische publieke opinie grotendeels het vertrouwen in de politieke kaste kwijt. Van een lijst van negen Israëlische toppolitici kreeg niemand een meerderheid van de lezers achter zich om het regeringswerk van Ariel Sharon over te nemen.

Waarnemers hadden het prompt over een groeiend cynisme en apathie bij de burger en absoluut wantrouwen ten opzichte van politici. De politieke analist Avraham Diskin zei: "De regering-Sharon heeft een hoop fouten gemaakt en de bevolking geïrriteerd omdat ze niet in staat is vrede en veiligheid te brengen en de economie laat verloederen." (FS)

Peiling: Israëlische publieke opinie is vertrouwen in politieke kaste grotendeels kwijt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234