Dinsdag 15/06/2021

Publifin-schandaal

Halve maatregelen moeten verandering bij PS inzetten na Publifin-schandaal

Op het partijbureau van de PS laten militanten aan voorzitter Di Rupo hun ongenoegen blijken over de Publifin-affaire.  Beeld bob van mol
Op het partijbureau van de PS laten militanten aan voorzitter Di Rupo hun ongenoegen blijken over de Publifin-affaire.Beeld bob van mol

De maatregelen van PS-voorzitter Elio Di Rupo na het Publifin-schandaal betekenen geen revolutie. Toch luiden ze een fundamentele mentaliteitswijziging in bij de Franstalige socialisten. 'De schrik zit er goed in.'

Het afgelopen weekend was er een lichte paniek aan de Keizerlaan, waar de socialisten kantoor houden. De Publifin-affaire blijft maar verder etteren. Hoewel ook MR en cdH boter op het hoofd hebben, speelt de PS de hoofdrol. En dan nog wel de Luikse PS, net de afdeling waar voorzitter Elio Di Rupo nauwelijks vat op heeft. Er moest ingegrepen worden.

Het partijbureau nam daarom gisterochtend 21 maatregelen, die lezen als een soort van ethische code voor politici die in raden van bestuur zetelen. Erg spectaculair zijn die niet, toch is het feit dat er zulke afspraken gemaakt worden op zich betekenisvol voor de PS. Decennialang is de partij verkleefd aan de macht. De illusie bij sommigen dat daarom alles maar kan en mag, wordt bij deze de kop ingedrukt.

Meest opvallend is de loonlimiet voor mandatarissen. Burgemeesters en schepenen mogen met hun publieke bijverdiensten via andere mandaten nooit meer verdienen dan een gewoon parlementslid. Op zich is het voor hen dus niet verboden om in allerlei intercommunales vertegenwoordigd te zijn, zoals Publifin, zolang ze maar niet te veel verdienen. Klinkt vrij flauw, maar de PS pakt hiermee wel de essentie aan van de Publifin-affaire: de graaicultuur op het niveau van lokale derderangspolitici die amper of niet gecontroleerd worden. Dáár zitten de uitwassen.

De volgende stap is om binnen de regering en het Waals Parlement deze regels verder uit te werken, samen met de andere partijen. De cdH, traditioneel de bevoorrechte partner van de PS, stelde gisteren trouwens zijn eigen lijstje spelregels op. Veel van hun voorstellen zijn gelijklopend.

Geen grote schoonmaak

Allicht kon voorzitter Di Rupo niet verder gaan dan dit. Grote schoonmaak houden in Luik zoals hij tien jaar geleden in Charleroi deed, is nooit een optie geweest. Daarvoor staat de lokale afdeling er simpelweg te sterk, met onder meer burgemeester Willy Demeyer en Waals minister Jean-Claude Marcourt als centrale figuren. Maar dus ook Stéphane Moreau, de CEO van Publifin, de spil in de hele affaire.

Een paar jaar geleden stuurde Di Rupo toenmalig federaal minister Jean-Pascal Labille vooruit om daar orde op zaken te stellen, zonder enig succes. Bovendien kijken de Luikse PS'ers maar vreemd op dat Di Rupo plots over decumul begint, terwijl hij zelf jarenlang én (titelvoerend) burgemeester in Bergen én partijvoorzitter is. Om nog maar te zwijgen van zijn jaren als premier, waarbij hij zijn andere functies niet opgaf.

Koppen rollen er niet. Hoewel MR en Ecolo een motie van wantrouwen hebben ingediend tegen minister van Binnenlands Bestuur Paul Furlan staat zijn positie niet ter discussie. Zijn kabinetschef stapte eerder op wegens zijn betrokkenheid in de zaak. Furlan geniet nog de steun van de partijtop én coalitiepartner cdH. Via de maatregelen rond goed bestuur wil Waals minister-president Paul Magnette (PS) zijn minister definitief uit de wind zetten.

En zelfs Moreau is nog lang niet uitgespeeld. Hij werd door Di Rupo wel voor een harde keuze gesteld: het burgemeesterschap in Ans of zijn goedbetaalde job bij Publifin. Verwacht wordt dat hij voor het tweede zal kiezen. Want of hij nu een sjerp omgegord heeft of niet, hij zal allicht achter de schermen zijn invloed blijven uitoefenen in Luik en omgeving.

Reactie is nieuw

"Je zou kunnen zeggen dat dit niet radicaal genoeg is", zegt François Brabant, journalist die in 2015 een beklijvend boek schreef over de Luikse PS. "Maar vergis je niet. De PS is een oude tanker en die keer je niet zo ineens. Dat ze Moreau publiek afvallen is bijvoorbeeld opzienbarend."

Wat gebeurde bij Publifin is volgens hem niet nieuw, wel de reactie daarop. De meeste elementen uit het schandaal waren al bekend bij het grote publiek. "Maar de schrik zit er goed in", zegt hij. "De PS staat verliest kiezers aan PTB, maar ook bijvoorbeeld aan MR. We leven bovendien in een klimaat waar antipolitiek en populisme scoort als nooit tevoren. Niemand wil met zo'n schandaal naar de verkiezingen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234