Dinsdag 26/01/2021

'Hallucinante buiscijfers in eerste zit'

'Hoewel het nooit zo makkelijk was om te slagen, zijn de buiscijfers in eerste zit hallucinant.' Dat stelt rechtenprofessor Marc De Vos van de Universiteit Gent. Over de oplossing voor het probleem bestaat een brede consensus, maar concrete maatregelen bleven vooralsnog uit.

Slechts 18 procent van de eerstejaarsstudenten rechten aan de Universiteit Gent is in eerste zit geslaagd. Voor de richting psychologie ligt het slaagcijfer op 20 procent. Dat zegen professor rechten Marc De Vos en professor psychologie Wouter Duyck.

Volgens De Vos liggen de cijfer niet veel lager dan vorige jaren maar gaat het om een structureel fenomeen. "Nochtans was het voor studenten nog nooit zo makkelijk om te slagen. De leerstof is in volume gedaald, er is veel geïnvesteerd in studiebegeleiding en er zijn individuele studietrajecten. Dat blijkt nu een verspilling van middelen en tijd. De middelen voor hoger onderwijs zijn schaars en het systeem kreunt. Hoog tijd om naar efficiëntiewinst te zoeken."

Zijn collega aan de UGent Wouter Duyck treedt hem bij. Hij ontwikkelde een test die de basiscompetenties van studenten peilt. "Via zo'n test kunnen we studenten beter oriënteren en remediëren. Op die manier zouden we de lage slaagcijfers kunnen opkrikken." Uit cijfers van de databank Hoger Onderwijs blijkt dat 35 procent van de studenten die in 2007-2008 een hogere studie aanvatten, geen diploma behaalde.

Rechtendecaan aan de KU Leuven Bernard Tilleman zegt geen slaagpercentages op te maken en nuanceert de alarmerende cijfers. "Waar vroeger docenten delibereerden, bepalen studenten hun deliberatie nu zelf. Bovendien stellen studenten examens vaker uit. Over een algemeen slaagcijfer spreken is daarom niet mogelijk. Wel deel ik de bekommernis om de perverse effecten van de flexibilisering. De echte drama's zijn daarbij de studenten die vijf jaar lang een achterstand meedragen, maar die op het einde niet kunnen inhalen."

De Vlaamse rectoren zijn al jaren vragende partij voor een oriënteringsproces met een niet-bindende ijkingsproef die studenten moet helpen bewustere keuzes te maken. Deze week werd zo'n proef voor het eerst georganiseerd. Het ging om een vrijblijvende proef voor leerlingen uit het zesde middelbaar die een hogere studie in de exacte wetenschappen willen aanvatten. Ruim 1.200 leerlingen toetsten op die manier of ze het vereiste niveau halen.

Onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) bereikte onlangs een principeakkoord met het secundair en hoger onderwijs om zo'n niet-bindende proef bij de start van de hogere studies verplicht te maken. Dat antwoordde hij op een parlementaire vraag van de voorzitter van de Onderwijscommissie, Boudewijn Bouckaert (LDD), die daarmee aangenaam verrast was.

Al blijft er volgens Bouckaert onduidelijkheid bestaan. "In het masterplan secundair onderwijs staat dat er meetproeven in het vijfde middelbaar georganiseerd zouden worden. De ijkingsproef waar nu een akkoord over bestaat, zou er op het niveau van de universiteit komen. Hoe ziet de minister de verhouding tussen die twee proeven?"

Een timing voor de implementatie is er nog niet. "Ik denk niet dat minister Smet in deze legislatuur nog met iets op de proppen kan komen. Het blijft wachten op iemand die er zich concreet aan zet", besluit Duyck.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234