Dinsdag 20/04/2021

'Hallo, wash hada tieliefon djel elmo'awana?' (*)

Joël De Ceulaer is senior writer bij deze krant.

Eindelijk. Het is opgelost. We zijn eruit. Ouders van radicaliserende jongeren hoeven niet langer te wanhopen, de overheid heeft hen gehoord en zal, middels een krachtige aanpak, hun verzuchtingen beantwoorden. Na een jarenlange verwaarlozing van de penibele toestand waarin zij zich bevinden, is het nu tijd voor, dubbele punt: actie.

Er komt een hulplijn.

Jazeker, u leest dat goed: ouders van radicaliserende jongeren kunnen voortaan een hulplijn bellen, op het alom bekende nummer 078/15.00.10. Nooit van gehoord, zegt u? Vreemd, want dat is al jaren hét nummer van de opvoedingslijn, waar ouders terechtkunnen met pedagogische vragen. Mocht het u de laatste tijd al zijn opgevallen dat het met de opvoeding van onze jeugd de goede kant opgaat, dan weet u nu hoe dat komt: dankzij de opvoedingslijn, die voortaan tevens zal dienstdoen als deradicaliseringslijn.

Is uw kind een moeilijke slaper, snoept hij te veel of bent u bang dat hij het voornemen koestert om eerstdaags af te reizen naar de Islamitische Staat? Bel 078/15.00.10 en men zal u terstond helpen. Wel even uitkijken dat u niet per abuis het nummer 078/15.10.20 intoetst, want dan komt u terecht bij de Drugslijn, waar men vanzelfsprekend geen enkele expertise heeft inzake slapen, snoepen of radicaliseren.

Nu goed, men kan u altijd doorverwijzen. Dat zal men bij de deradicaliseringslijn trouwens ook doen: u doorverwijzen. Naar de deradicaliseringsbeambte van uw gemeente, bijvoorbeeld. Of naar het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, dat u kunt bereiken op 078/15.03.00, en waar u een luisterend oor vindt voor alle problemen die te maken hebben met, euh, welja, algemeen welzijn.

Voor de goede orde: als u gewoon eenzaam bent, kunt u als vanouds terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. Mocht u te verlegen zijn om Tele-Onthaal te bellen, dan kunt u best eerst eens contact opnemen met de Vereniging voor Verlegen Mensen, op het nummer 03/322.83.80. Met vragen over voeding, voor zover die tenminste niet opvoedingsgerelateerd zijn (want dan belt u 078/15.00.10), verwijzen wij u graag naar het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie op 02/422.49.49. Tenzij u gealarmeerd bent door de mogelijke aanwezigheid van allergenen in voeding, want dan belt u best de Vlaamse Allergiekoepel op 0800/84321 - een nummer dat zoals de andere hulplijnen makkelijk te memoriseren is: 0800, dan een 8, en dan gewoon aftellen van 4 naar 1.

Zeg nu nog eens dat de overheid niet voor ons zorgt.

Het enige wat nog ontbreekt, is een hulplijn die de radeloze burger kan bellen als hij niet weet welke hulplijn hij moet bellen. Je zult maar aan de lijn hangen bij - pakweg - Slachtofferhulp (078/15.03.00, zie ook: het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) als je eigenlijk beter het Meldpunt Oudermishandeling (078/15.15.70) had kunnen bellen. De Hulplijnhulplijn: het is maar een kwestie van tijd voor een of andere minister die met veel bombarie aankondigt.

Nee, die hulplijn voor ouders van radicaliserende jongeren is echt een uitstekend idee. Er was al een telefoonnummer voor leerkrachten met vragen, eentje waar ambtenaren worden bijgestaan en dan nog een infolijn over religie die wordt bemand door mensen van de Moslimexecutieve. Maar deze hulplijn? Die bestond nog niet.

Gisteren liet etnomarketeer Rachid Lamrabat mij weten dat hij had geprobeerd om de deradicaliseringslijn (078/15.00.10, dus) te bellen. In het Marokkaans. En ja, hij kreeg verbinding. Er was alleen niemand die hem verstond.

Ik denk niet dat ze zich bij IS al grote zorgen maken over de rekrutering.

(*) 'Hallo, is het met de hulplijn?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234