Dinsdag 16/08/2022

Hallo PODCAST

Acht podcasts verlaten voor één keer de beschermde omgeving van de radiostudio of huiskamer en gaan live tijdens het eerste podcastfestival in Gent. Vlaanderens grootste podcast - Mosselen om half twee van comedian Xander De Rycke - is er niet bij, maar deze drie alvast wel.

Vuile lakens

"Een podcast over seks, lichaam en alles waar je in keurig gezelschap niet durft over te praten." Sinds een jaar maken schrijfster Heleen Debruyne (l.) en genderkenner Anaïs Van Ertvelde (r.) Vuile lakens, een podcast waarin ze praten over thema's als anticonceptie. En waar anderen soms jaren moeten sleuren om enkele honderden luisteraars te krijgen, ging het bij Vuile lakens meteen vlot. "Het zal ook wel met het onderwerp te maken hebben, maar we zijn snel opgepikt, ja. We krijgen ook veel leuke voorstellen. We zullen nu bijvoorbeeld een boek schrijven."

Vuile lakens is volgens Debruyne een uit de hand gelopen hobby. "Anaïs en ik hebben altijd al veel over deze onderwerpen gepraat. We lazen er veel over, zochten zaken op en mailden dan naar elkaar. Na een artikel voor De wereld morgen kregen we zoveel reactie dat we er meer mee wilden doen. Gewone artikels zijn niet zo geschikt voor onderweg, en toen kwamen we bij een podcast uit. Dat past ook bij het onderwerp, want het is toch intiemer dan video." Van Ertvelde en Debruyne, die bij Klara achter de schermen werkt, nemen hun podcast aan de keukentafel op. "Maar het is nu ook niet zo dat we daar in het wilde weg zitten te lullen. We doen veel research en hebben een script."

In Gent zullen ze het over feministische porno hebben. Daarvoor krijgen ze het gezelschap van een man die komt vertellen wat hij ervan vond.

Radio Roels

Vijf jaar geleden verhuisde VRT-radiojournalist Lode Roels, een verhuizing die meteen ook de geboorte van de podcast Radio Roels inluidde. "Ik zag op tegen het schrijven van lange mails of het bijhouden van een blog. Met mijn achtergrond als radiojournalist dacht ik dat het wel leuk zou zijn om verhaaltjes te vertellen over ons leven daar. Dat groeide verder uit."

Roels keerde eind vorig jaar terug uit Canada en introduceerde twee reeksen in zijn podcast. "In de ene spreek ik met podcastpioniers als Xander De Rycke of Nigel Williams, net omdat podcasten me zo fascineert. In een tweede breng ik de verhalen van Vlamingen die permanent of tijdelijk in het buitenland wonen."

Met 40 afleveringen en zowat 1.500 downloads in de eerste drie maanden na het online zetten van een aflevering, is Radio Roels een van de grotere podcasts in Vlaanderen. "Als je weet dat een gemiddelde podcast 100 à 150 luisteraars haalt, is dat best veel. Ik ben er trots op."

Al heeft Roels het soms ook moeilijk om het in te plannen. De laatste aflevering dateert al van midden maart. "Met de aanslagen was het druk op het werk en ook thuis had ik veel om handen. Die podcast is dan altijd het eerste dat moet wijken want er kruipt meer tijd in dan je denkt: research doen, afmonteren, een begeleidende tekst schrijven... Per aflevering ben je al snel een halve tot een hele dag zoet. Ik wil ook dat alles loepzuiver klinkt. Als er een plof is, moet die eruit. Het zal wel met beroepstrots te maken hebben, maar ik ben een echte geluidspurist."

Hurray for Washington

Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn altijd interessant, en met Donald Trump krijgen ze dit jaar wel een heel bijzonder karakter. Thomas Smolders (l.), Pieter De Kegel (m.) en Ben Van Alboom (r.) beslisten enkele maanden geleden hun passie voor de VS in een podcast te gieten. "We zijn er veel mee bezig: Ben heeft twee jaar in New York gewoond, Pieter reist naar daar wanneer hij kan en ik heb onlangs nog het verkiezingscircus meegemaakt", zegt Smolders. "We discussieerden er al veel over op café of Facebook en dachten dat het wel leuk zou zijn om er een podcast van te maken."

Grosso modo heb je volgens Smolders twee soorten podcasts: die waar er veel monteerwerk in gestopt wordt, genre Serial of de nieuwe VRT-podcast Iemand, en de podcast waar mensen over één onderwerp met elkaar discussiëren en de microfoon meeluistert. "Wij zijn van de tweede soort. We kunnen wel gebruikmaken van de REC-radiostudio in Gent en bereiden ons goed voor, maar de opname zetten we bijna ongemonteerd online."

Met Hurray for Washington, waarvan drie afleveringen gemaakt zijn, bereiken ze nu een paar honderd luisteraars. Niet veel, maar dat deert Smolders niet. "Het is gewoon erg leuk om doen en we worden er ook over aangesproken, ook door mensen die we niet kennen."

Het podcastfestival, vanavond, in KERK, Gent, podcastfestival.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234