Maandag 26/09/2022

Halina Reijn

"Alle schrijvers zijn alcoholisten, werd er op de radio gezegd."

Hij pauzeert even, en krabt veelbetekenend aan zijn baard om dan te vervolgen: "Ik geloof dat niet. En daarbij, ik ben hersenexpert en ik weet dat een beetje alcohol goed is om de creativiteit te stimuleren."

Luid gejuich gaat op in de zaal. Koningin van het Boekenbal Connie Palmen schreeuwt het hardst. Het feest draait immers om alcohol. En seks! Een keer per jaar verlaten, geheel tegen hun mensenschuwe karakters in, de schrijvers van Nederland en Vlaanderen hun tochtige zolderkamers om zich te storten in het feestgedruis van het beruchte bal. Iedere mogelijkheid om compleet los te gaan moet dus met beide handen aangegrepen worden.

Het is een enorme eer om uitgenodigd te worden en een even grote blamage als dat niet gebeurt. Iedereen wil naar binnen, bijna niemand mag er in. Met ernstig professionalisme wordt het gebouw van binnen en buiten bewaakt en indringers worden met harde hand geweerd.

Het programma in de rode zaal van de schouwburg aan het Leidseplein zit beter in elkaar dan de film- en theaterprijzen bij elkaar. Het houdt een elegant midden tussen vermaak en artisticiteit en is een perfecte opening van de avond.

Traditiegetrouw nemen de uitgevers hun cliënten en personeel voor aanvang van het programma mee naar een restaurant. Vorig jaar was ik samen met mijn beste vriendin Carice, maar dit jaar moet ik de boel alleen opknappen omdat zij met vakantie is.

"Je tweede kaartje geven we aan een beginnend auteur, dat is wel zo aardig", deelde mijn redacteur mij een paar weken voor het bal mee, met als consequentie dat ik niemand ken en met puberzenuwen het restaurant betreed.

De jonge auteur die ze aan me proberen te koppelen, vind ik voor hij een woord heeft uitgebracht al vervelend, omdat ik het haat als ik geforceerd iemand leuk moet vinden. Bovendien begint hij na vijf minuten onafgebroken naar me te hebben gestaard over het feit dat ik vast Dimitri Verhulst wil neuken, waardoor ik besluit hem de rest van de avond ijskoud te negeren. (Niet dat ik dat niet zou willen, overigens, met Dimitri.)

Eenmaal in de schouwburg vliegt tot mijn grote verbazing en opluchting vriendin en actrice Katja Schuurman mij om de hals, die als date van de optredende zangeres Frédérique Spigt mee is gekomen.

Na het wervelende programma dat geheel in het teken staat van het thema van de boekenweek - 'waanzin' - mogen we beginnen aan de daadwerkelijke party. Men danst, zuipt, snuift, roddelt, roept, kust en zwetst erop los. Als echte waanzinnigen wordt er geloerd, gebrald en gegrepen. Ik raak mijn schoen kwijt, ben getuige van de raarste combinaties mensen die met elkaar de wc induiken en voer de meest ongemakkelijke gesprekken met kwade columnistes. Samen met alle andere meisjes en vrouwen staar ik begeerlijk naar Peter Buwalda, en daarna naar zijn nog begeerlijker vrouw. Uiteindelijk laat ik Katja achter en kies het ruime sop.

Op de Keizersgracht word ik ingehaald door een te hongerige architect die me doet denken aan de wolf die onlangs is gesignaleerd in Drenthe. Met dubbele tong beweert hij in de nabije toekomst voor me te zullen koken, maar ik duw hem met geweld van me af en vraag hem waarom architecten in godsnaam op het Boekenbal mogen komen.

Zonder zijn antwoord af te wachten, vervolg ik mijn zelfverkozen eenzame weg naar huis. In mijn woonkamer besluit ik deze column te typen om te testen of alcohol, zoals professor in de neuropsychologie Erik Scherder ons eerder op de avond meldde, inderdaad leidt tot grotere creativiteit.

Het boekenbal maakte zijn reputatie volledig waar. Ik hoop dat ik volgend jaar weer mag.

Halina Reijn is actrice bij Toneelgroep Amsterdam en schrijf wekelijks over wat haar bezighoudt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234