Zondag 17/01/2021

Half miljoen Turken wachten op een nieuwe woning

Reddingswerkers kunnen niet veel meer uitrichten in aardbevingsgebied

Brussel / Istanbul.

eigen berichtgeving en REUTERS

In Turkije zijn de internationale reddingswerkers massaal hun koffers beginnen pakken en zijn uit het hele land bulldozers aangerukt om puin te ruimen. De hoop dat vier kinderen nog levend van onder het puin zou worden gehaald, bleek naderhand ijdel. Woensdagavond hadden Bulgaarse en Duitse reddingswerkers samen met Turkse soldaten en vrijwilligers in het stadje Cinarlik nog inderhaast de brokstukken geruimd van een vijf verdiepingen tellend flatgebouw. Onder het puin waren krabgeluiden te horen geweest, en aangebrachte sensoren bevestigden dat - een relaas zoals er de voorbije dagen veel te horen waren. Uren later was er nog niets gevonden en werd gevreesd dat het om ongedierte ging.

Alle aandacht gaat nu uit naar het schoonmaken van de getroffen steden, het zoeken van huisvesting voor de daklozen en het verbeteren van de hygiëne. Daarbij wordt weleens ruw te werk gegaan: volgens de Engelstalige Turkse krant Turkish Daily News zouden bij het puinruimen in de buurt van Yalova ook lijken van slachtoffers in zee zijn gedumpt.

Hoewel de gevreesde epidemieën niet uitgebroken zijn en tot nu toe slechts twee gevallen van tyfus werden vastgesteld, blijft de gebrekkige drinkwatervoorziening voor problemen zorgen. Gisteren meerden nog maar eens drie bevoorradingsschepen van de Amerikaanse marine in Turkije aan. Ze brengen waterzuiveringssystemen mee die dagelijks zo'n 450.000 liter water kunnen zuiveren.

Ondanks die massale aanvoer van hulpmiddelen blijft de distributie precair. Vooral de logge bureaucratie speelt de afhandeling parten. De Turkse autoriteiten vragen bijvoorbeeld van elk getroffen gezin zwart op wit de bewijzen dat het getroffen is - een eis waaraan lang niet alle slachtoffers kunnen voldoen.

De overheid blijft ernstig in gebreke, en dus zijn het vaak privé-ondernemingen die de belangrijkste initiatieven nemen. Zo heeft het concern rond de populaire krant Hürriyet in samenwerking met enkele andere groepen de 'leg-een-baksteen-campagne' gelanceerd, waarin opgeroepen wordt de wederopbouw van de getroffen gebieden financieel te steunen. Andere kranten, zoals het religieuze blad Akit, weigeren aan de campagne deel te nemen omdat het geld volgens hen toch niet bij de rechthebbenden belandt. Ankara heeft dan weer een speciale solidariteitsbelasting in het leven geroepen, te betalen door alle burgers die geen schade van de beving hebben ondervonden.

Volgens de Turkse regering moeten in totaal 600.000 mensen aan een nieuwe woning worden geholpen. Voor nieuw te bouwen huizen zullen strenge regels gelden. Er zal, maakt premier Ecevit zich sterk, nauwkeurig op worden toegezien dat aannemers geen zeezand meer met hun beton vermengen. Een van de felst bekritiseerde bouwheren, de ondergedoken Veli Göcer, liet gisteren in een krant optekenen dat niemand hem ooit verteld had dat hij geen zeezand mocht gebruiken.

De vierdaagse feestelijkheden die de Turkse militairen in petto hadden ter herdenking van Overwinningsdag, toen op 30 augustus 1922 de Grieken het land werden uitgezet, zijn intussen afgeblazen. Legerparades, zegt de regering in Ankara, zijn niet te verzoenen met het geweldige leed dat de bevolking door de aardbeving heeft getroffen. Het officiële dodental ligt nu op ruim 13.000. (LD)

Krant 'Hürriyet' start campagne 'Leg een baksteen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234